Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Διατροφική αγωγή κατά την διάρκεια ενός μοτοσυκλετιστικού ταξιδιού.

Η ζωή του μοτοσυκλετισή, περιλαμβάνει ένα σοβαρό πλήθος εμπειριών οι οποίες διακρίνονται σε τυχαίες-ατυχείς και καλές-κακές. Η μοτοσυκλετα εξυπηρετεί τον αναβάτη και τον συναναβάτη προς την διευκόλυνση της διεκπαιρέωσης πιο γρήγορα μιας δουλειάς χωρίς την επικείμενη γκρίνια λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Όμως, η χρήση της μοτοσυκλέτας για να θεωρηθεί τρόπος ζωής, θα πρέπει να περιλαμβάνει ταξίδια.
Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα υπάρξει ενημέρωση περί της διατροφικής αγωγής την οποία πρέπει να αποκτήσουν οι φίλοι μοτοσυκλετιστές και οι συναναβάτες τους με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή του ταξιδιού τους, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ένα ταξίδι με μοτοσυκλέτα κατά προσέγγιση διαρκεί 2 ώρες-3ώρες.
Θα αναλυθεί ένα ταξίδι των 3 ωρών, φυσικά και αν το ταξίδι σας διαρκεί λιγότερο να προσπαθήσετε να εντάξεται τους συγκεκριμένους χρόνους στο δικό σας ταξίδι.

Οι βασικοί διατροφικοί άξονες, οι οποίοι θα προστατεύσουν το ταξίδι είναι οι κάτωθι:
 1 ½ ώρα πρίν το ταξίδι να διακόψετε την ενδεχόμενη κατανάλωση καφέ. Ο όγος, είναι ότι η καφείνη δρά ως διουρητικό συστατικό με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του ταξιδιού να αυξάνει ο όγκος της κοιλιάς και να ζητείται απο τον οργανισμό σας η ταχεία παύση της εκδρομής για διούρηση. Το μειονέκτημα, δεν είναι ότι θα καθυστερήσετε στο ταξίδι σας, αλλά θα λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης υγρού θα εμφανισθεί η σύσπαση των μυών σας των κάτω άκρων και το αίσθημα πτώσης της θερμοκρασίας του σώματος σας, το παρών σύπτωμα θα βλάψει την οδηγική σας συμπεριφορά μειώνοντας ταυτόχρονα τα αντανακλαστικά σας.
 Η κατανάλωση νερού να περιλαμβάνει 2ώρες πρίν το ταξίδι 500ml νερού. Ο λόγος είναι ότι με το συγκεκριμένο ποσό το σώμα μας θα διατηρεί την υγεία του χωρίς την διόγκωση του στομάχου και της επιτακτικής διούρησης.
 Βασικό συστατικό για όλους μας ώστε να βρισκόμαστε στη ΖΩΗ, είναι οι υδατάνθρακες. Η λειτουργία τους κοινώς, η προσφορά ενέργειας και προστασία του οργανισμού. 21/2 ώρες-3 ώρες, πρίν το ταξίδι πρέπει να υπολογισθούν 6γρ υδατάνθρακα ανα κιλό σωματικού βάρους.Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο ο εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, θα το εκφράσει σε ποσότητα τροφίμων, θα το τροποποιήσει ώστε το μεγαλύτερο μέρος να δοθεί 21/2 ώρες-3 ώρες, πρίν το ταξίδι, για παράδειγμα το 25%-30% και το υπόλοιπο απο την αρχή της ημέρας μέχρι την λήξη του ταξιδιού, θεωρείται ότι το ταξίδι θα γίνει τις πρώτε απογευματινές ώρες, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα προσαρμοστεί καταλλήλως απο τον εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟ. Ο στόχος, είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η ταχεία αναπλήρωση του οργανισμού σε ενεργειακές ανάγκες αποφεύγοντας τις μυικες συσπάσεις και η προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της καρδιάς και του εγκεφάλου ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση του μοτοσυκλετιστή σε κάθε περιστατικό το οποίο θα συναντήσει.
 Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει να υπάρχει το αίσθημα πλήρωσης και κορεσμού έναντι του αισθήματος της πείνας. Σκοπός, είναι να καταναλωθεί πρίν το ταξίδι ένα συκεκριμένο ποσό πρωτείνης και λίπους με σκοπό κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο μοτοσυκλετιστής και ο συναναβάτης του να μην αισθάνονται το αίσθημα της πείνας αλλά και να μην είναι υπερφορτωμένοι ώστε να υπερ-αιματώνεται η περιοχή του στομάχου και να δυσχαιρένεται η ορθή λειτουργία του εγκεφάλου. Οπότε, 2ώρες πρίν το ταξίδι, θα πρέπει να καταναλωθούν πρωτείνες υπολογισμένες σε 0,8γρ πρωτείνης ανα κιλό σωματικού βάρους.
 Πρίν το ταξίδι θα πρέπει να αποκλειστεί η κατανάλωση τροφίμων ή μονομερώς των τροφίμων με συστατικό την μουστάρδα ή την πιπεριά. Ο λόγος είναι ότι όντας καυτερές τροφές, επιβαρύνουν τον οδηγό η εμφάνιση των συχνών ερυγών (ρεψίματα) και συν τοις άλλοις επιβαρύνουν τον οργανισμό με το ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο μεταβολισμός θα υπερλειτουργεί με απώτερο αποτέλεσμα ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ αλλά την ταχεία αποβολή του πλεονάζοντος όγκου (στερεού-υγρού).
 Πρίν το ταξίδι,θα πρέπει να αποφευχθεί η μεγάλη κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, διότι αυξάνεται η κινητικότητα του εντέρου, διεγείροντας την αντανακλαστικότητα του εντέρου.
 Πρίν το ταξίδι, θα πρέπει να υπάρχει κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε σίδηρο. Ο λόγος είναι ότι η βασική λειτουργία του σιδήρου προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμπλέκεται στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη λειτουργία και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και της μυελίνης. Τρόφιμα πλούσια σε αιμικό σίδηρο (η διαφορά αιμικού και μη αιμικού, έχει διατυπωθεί σε προηγούμενο άρθρο με τον τίτλο ANAIMIA), ενδεικτικά είναι τα εξής:
ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ Fe mg
ΣΥΚΩΤΙ ΑΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 90 ΓΡ 7.2
ΣΥΚΩΤΙ ΑΠΌ ΜΟΣΧΑΡΙ 90 ΓΡ 5.8
ΧΤΑΠΟΔΙ 90 ΓΡ 4.4
ΣΤΡΕΙΔΙΑ 30 ΓΡ 3.8
ΑΠΑΧΟ ΜΟΣΧΑΡΙ SIRLOIN 90 ΓΡ 2.9
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ, ΣΚΟΥΡΟ ΚΡΕΑΣ 90 ΓΡ 2.0
ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΣΚΟΥΡΟ ΚΡΕΑΣ 90 ΓΡ 1.2

Υπολογίζεται ότι απαιτούνται 10 mg σιδήρου για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άντρα και μίας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας, ενώ οι ημερήσιες ανάγκες μίας ενήλικης γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία ανέρχονται σε 15 mg ημερησίως. Οι απαιτήσεις σε σίδηρο διαφοροποιούνται για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

 Πρίν το ταξίδι, θα πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα, τα οποία περιέχουν εν αφθονία τα απαραίτητα λιπαρά οξέα Ω-3. Ο λόγος, είναι ότι τέτοιου είδους τρόφιμα, αυξάνουν την ελαστικότητα της μεμβράνης των νευρικών κυττάρων ώστε τα «σήματα» μεταξύ των κυττάρων να διέρχονται πιο αποτελεσματικά. Σε διατροφή με ελλειπή στοιχεία εμφανίζονται διάφορες επιπλοκές, αν υπάρχει έλλειψη της κατανάλωσης των Ω-3, τότε οι νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη-σεροτονίνη δεν μπορούν να προσδεθούν σωστά ώστε να εκκριθεί το ορθό ποσό με αποτέλεσμα την βίαιη οδήγηση και συνάμα απρόσεκτη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα λιπαρά ψάρια και στα ιχθυέλαια και σε μικρότερες αναλογίες (με ορισμένες εξαιρέσεις) στα φυτικά έλαια.
 Ένα σύνηθες και αποδεκτό διαιτολόγιο θα πρέπει αν περιλαμβάνει σαφώς τρόφιμα με βασικό συστατικό την Βιταμίνη Β1-θειαμίνη, αλλά συγκεκριμένα πρίν το ταξίδι για να προφυλαχθούν οι υδατάνθρακες και να μην υπάρξει κάποια ενδεχόμενη διαταραχή θα πρέπει να υπάρξει κατανάλωση τέτοιων τροφίμων. Τέτοια τρόφιμα είναι, το γάλα(με προσοχή για την περίπτωση ταχείας και έντονης αφόδευσης και του ότι δυσχαιρένεται η απορρόφηση του σιδήρου),τα δημητριακά, το μαύρο ψωμί.
 Για την ομαλή λειτουργία, των νευρώνων του αδηγού, θα πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα πλόυσια σε βιταμίνη Β2-ριβοφλαβίνη και σε βιταμίνη Β3-νιασίνη. Τέτοια τρόφιμα, είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, το γάλα και τα αυγά.
 Πρίν το ταξίδι θα πρέπει, να καταναλωθούν ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες, με ποιο αποδεκτό την κατανάλωση των νερών πλούσιων σε ηλεκτρολύτες. Ολόγος, είναι ότι οι ηλεκτρολύτες, θα προστατεύσουν τον οδηγό και τον συνοδηγό απο το συνεχή αίσθημα δίψας, και λόγω της ιδιαίτερης θέσης οδήγησης θα προστατευθούν απο το σύμπτωμα εμφάνισης κράμπας.
 Τέλος, ένας χυμός λαχανικών ή μια μπάρα δημητριακών πρίν το ταξίδι, θεωρείται η ιδανική κατανάλωση τροφίμου με σκοπό την κάλυψη τους απο την εμφάνιση τυχόν ζαλάδας και υπογλυκαιμίας.
 Κατά την στάση του ταξιδιού, θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση αλκοόλ, διότι θα αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος και θα μειωθεί η αντανακλαστικότητα του οδηγού.
 Κρίνεται συνετό να μην γίνει χρήση καπνού, αλλά σε περίπτωση όπου δεν είναι εύκολο, τότε πριν την συνέχεια του ταξιδιού να καταναλωθεί λιγότερο απο 250ml νερό και 120ml χυμού, με σκοπό να διατηρήσει το αίμα το ορθό ποσό οξυγόνου ώστε η λειτουργία εγκεφάλου-καρδιάς και πνευμόνων να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, και με την ταυτόχρονη κατανάλωση χυμού να διατηρηθεί το αίσθημα πληρότητας και την προστασία του στομάχου λόγω έκκρισης υδροχλωρικού οξέος(HCL) μετά το κάπνισμα.

Οι προαναφερθέντες οδηγίες, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, με σκοπό την ομαλή και εύρυθμη διεξαγωγή ενός πολύωρου ταξιδιού. Η σύνταξη του εκάστοτε διαιτολογίου, με την εξαγωγή του ακριβή ποσού των τροφίμων εκφρασμένα σε ισούναμα απο τις εξισώσεις των γραμμαρίων θα πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ απο τον εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ.

ΥΓ: ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Βιβλιογραφία:

• The American Dietetic Association’s COMPLETE FOOD & NUTRITION GUIDE, 2ND Edition, 2002, USDA National Nutrient Database.
• Ursel, A.: Natural care - Vitamins & Minerals Handbook. Dorling Kindersley, London, 2001. ISBN 80-89179-01-0 .
• Storcksdieck S, Bonsmann G and Hurrell R. F. Iron-Binding Properties, Amino Acid Composition, and Structure of Muscle Tissue Peptides from in vitro Digestion of Different Meat Sources. Journal of Food Science 2007;72:12-15.
• Πλέσσας Σ. Διαιτητική του ανθρώπου. Εκδόσεις Φάρμακον, Αθήνα, 1998.
• Seth A and Mahoney R. Iron chelation by digests of insoluble chicken muscle protein: the role of histidine residues. J Sci Food Agric 2000;81:183-187.
• Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), Παχυσαρκία: Η Πρόληψη και Αντιμετώπιση μιας Παγκόσμιας Επιδημίας, 2003, εκδόσεις ΒΗΤΑ.
• Medicine, Volume 34, Issue 3, 1 March 2006, Pages 107-110.Simon R Heller.

Δεν υπάρχουν σχόλια: