Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ-ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι κακοήθης νόσος που προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 55 ετών. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας.
Υπολογίζεται ότι η συχνότητα στους άνδρες είναι διπλάσια από ότι στις γυναίκες. Ο καρκίνος του στομάχου, στα αρχικά του στάδια, δεν δημιουργεί συμπτώματα που να οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό. Για το λόγο αυτό η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια όταν γίνεται η διάγνωση. Ο καρκίνος αυτός, εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να επεκταθεί τοπικά σε σημαντικό βαθμό προτού γίνει η διάγνωση, παράλληλα είναι δυνατόν να κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του στομαχιού μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη με καλύτερη πρόγνωση εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα με ανίχνευση της νόσου προτού ακόμη εξαπλωθεί.

Η νόσος του καρκίνου του στομάχου, εμφανίζει τα εξής συμπτώματα:

· Ανορεξία.

· Απροσδόκητη απώλεια βάρους.

· Αποστροφή προς το κρέας.

· Πόνος στην κοιλιά.

· Αίσθημα πληρότητας στο στομάχι έστω και με τη λήψη μικρών ποσοτήτων φαγητού.

· Δυσπεψία.

· Αναγούλες και εμετοί.

· Αιματέμεση (εμετοί που περιέχουν αίμα).

· Μέλαινα (αίμα στα κόπρανα από το άνω πεπτικό σύστημα που έχει πάρει κατά τη δίοδο του στο πεπτικό σωλήνα μαύρο χρώμα).

· Αδυναμία, κούραση.

Κατά την εμφάνιση των άνωθεν συμπτωμάτων, τότε με βάση τις οδηγίες του εκάστοτε ιατρού, θα σας ζητηθεί γενική εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αναιμία. Επίσης η εξέταση κοπράνων μπορεί να δείξει εάν υπάρχει ή όχι αίμα σε αυτά (λανθάνουσα μορφή ή μέλαινα κένωση).

Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, οι ακτινογραφίες μετά από βαριούχο γεύμα, μπορούν να συμβάλουν στη διάγνωση. Η γαστροσκόπηση από το γαστρεντερολόγο, επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού του στομαχιού και του δωδεκαδάκτυλου.
Εάν υπάρχουν ύποπτες βλάβες, η λήψη βιοψιών είναι αναγκαία.

Η ιστολογική εξέταση θα τεκμηριώσει την ύπαρξη ή όχι καρκίνου στο στομάχι.

Η αντιμετώπιση, του καρκίνου, συναντάται με τους εξής τρόπους:

Ø Ακτινοθεραπεία.

Ø Χημειοθεραπεία.

Ø Χειρουργική.

Οι βασικές αιτίες, για την ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου, βρίσκονται στην κληρονομικότητα, στο περιβάλλον και στην διατροφή.

Εμείς, θα σταθούμε στην αιτία της διατροφής, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και χρήσης καπνού, αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης του.

Η πρόληψη προς την εμφάνιση της νόσου, θεωρείται σημαντικό θέμα. Έτσι, λοιπόν ο δρόμος της μεσογειακής διατροφής είναι ο δρόμος ο οποίο προλαμβάνει και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό απο τα διάφορα είδη καρκίνου και δη του στομάχου.

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας της Βαρκελώνης, με υπεύθυνο τον Δρ Carlos A. Gonzalez, δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ότι η παραδοσιακή διατροφή σε Ελλάδα και Ιταλία αποτελεί σημαντικό παράδειγμα προς την πρόληψη της νόσου.

Σε σχετική έρευνα του EPIC, (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας) μελετήθηκαν οι διατροφικές επιλογές 485.044 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 35 με 70 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα διήρκησε, εννιά χρόνια και τα αποτελέσματα τα οποία εξήχθησαν, ήταν το ότι τα άτομα τα οποία κατανάλωναν τροφές απο την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής με την συχνότητα η οποία προβλέπεται, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Επίσης, γαστρικό κίνδυνο εμφάνισαν μόνο το 5% απο τα άτομα οι οποίοι τρέφονταν με βάση την μεσογειακή διατροφή.

Το δραματικό γεγονός, το οποίο προκύπτει απο την σχετική έρευνα, είναι ότι μόνο το 23% των ασθενών με καρκίνο του στομάχου, θα επιβιώσει για πέντε χρόνια.

Ας δούμε, ποιά τρόφιμα θεωρούνται μέσω των θρεπτικών συστατικών τους, ότι δρούν προστατευτικά ενάντια της νόσου.

I. Η ντομάτα, λόγω του λυκοπενίου, δρά αντιοξειδωτικά και μειώνει κατά το ήμισυ την εμφάνιση της νόσου. Εάν συνδυαστεί με λιπαρή τροφή, απορροφάται καλύτερα.

II. Λεμόνια-Τροφές με βιτ C, δρούν αντιοξειδωτικά και προλαμβάνουν την πρόληψη του καρκίνου.

III. Κρεμμύδια, λόγω των ισχυρών φλαβονοειδών.

IV. Σκόρδο, πέραν της ευεργετικής ιδιότητας προς την μείωση των επιπέδων της LDL και της αρτηριακής υπέρτασης, απεδείχθη ότι μειώνεται και η εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου.

V. Σταφύλια και κόκκινο κρασί, λόγω της αντιοξειδωτικής ουσίας της ρεσβερατρόλης.

VI. Πράσινο τσάι, λογω της ισχυρής παρουσίας των φλαβονοειδών.

VII. Βατόμουρα, εκτός του ότι προστατεύουν τον άνδρα απο την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, προστατεύουν τον γενικό πληθυσμό απο την εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου.

VIII. Λαχανικά όπως το μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο,και λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορεί να συμβάλει σε μείωση του κινδύνου του καρκίνου του στομάχου.

IX. Δημητριακά ολικής άλεσης.

Συνοπτικά, ο καρκίνος του στομάχου, θεωρείται ως καρκίνος του τρόπου ζωής.

Το πιάτο μας να θεωρείται ‘’χρωματιστό’’, στην ουσία τροφές οι οποίες έχουν επιλεχθεί και συσταθεί απο την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, με περιορισμό χρήσης καπνού και κατανάλωσης αλκοόλ, επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Βιβλιογραφία:

Ø http://info.cancerresearchuk.org/cancerstats/types/stomach/?a=5441

Ø Ursel, A. : Natural care - Vitamins & Minerals Handbook. Dorling Kindersley, London, 2001. ISBN 80-89179-01-0

Ø DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS 2005.

Ø HEALTH DEPARTMENT 1991.

Ø GRANT JP, CUSTER PB, THURLOW J, 1981.

Ø DIETARY REFERENCES INTAKES FOR ENERGY, CARBOHYDRATE, FIBER, FAT, FATTY ACIDS, CHOLESTEROL, PROTEIN AND AMINO ACIDS. 2002.

Ø NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES 2004

Ø Περιοδικό : Διατροφή και Υγεία, τεύχος Φεβρουαρίου 1991.

Ø Andress Goth : Ιατρική φαρμακολογία. σελ. 621

Ø Περιοδικό : Διατροφή και Υγεία, τεύχος 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: