Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

3 ΔΙΑΤΡΟΦΙκές έρευνες.....για την ποιότητα στη ΖΩΗ μας.

Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Πολλά εργασιακά προγράμματα υγείας μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να βρει επιτέλους φως στην βελτίωση της υγείας αλλά και της παραγωγικότητάς του, στον χώρο που εργάζεται. Διάφορες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 57ο ετήσιο συνέδριο του American College of Sports Medicine στην Βαλτιμόρη, έδειξαν πόσο ωφελούν τα προγράμματα που περιλαμβάνουν διάφορους τρόπους άθλησης για τους εργαζόμενους (όπως το να υπάρχει πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα ή σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους).

Οι βελτιώσεις ήταν εμφανείς σε όλα αυτά τα

προγράμματα τόσο για τους παχύσαρκους ανθρώπους όσο και για τους υπαλλήλους που κάνουν καθιστική δουλειά ξοδεύοντας πολύ χρόνο στα γραφεία τους. Φτιάχνοντας ένα είδος προγράμματος άσκησης για τους εργαζόμενους, όχι μόνο θα βοηθήσει τους ίδιους να γίνουν πιο υγιείς αλλά και θα κάνει τους εργοδότες να ανταμειφθούν (από την παραγωγικότητα) έχοντας στο προσωπικό τους πιο ενεργητικούς και πιο παραγωγικούς ανθρώπους.



Πόνος Στο Γόνατο

Αν τα γόνατα είναι η αιτία που χαλάνε οι προπονήσεις σας, σκεφτείτε και την πιθανότητα ότι το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται από τους γοφούς σας. Ερευνητικές μελέτες σε κοινούς τραυματισμούς υποδεικνύουν την δύναμη των γοφών ως το μεγαλύτερο προγνωστικό για τους πόνους στα γόνατα. Πριν λοιπόν νιώσετε πόνο που μπορεί να επηρεάσει την προπόνησή σας, χρησιμοποιήστε τακτικά μια ζώνη αντίστασης ως ακολούθως:

>> Δέστε γερά την ζώνη κάπου στα αριστερά σας, στο ύψος του δαπέδου και περάστε σαν θηλιά την άλλη άκρη της στον δεξιό σας αστράγαλο. Ισορροπώντας με το αριστερό σας πόδι σηκώστε το δεξί σας πόδι στο πλάι. Κατεβάστε το και επαναλάβετε.

>> Γυρίστε ούτως ώστε η ζώνη να είναι δεμένη πίσω από εσάς και περασμέ

νη γύρω από τον αριστερό σας αστράγαλο με το πόδι σας λυγισμένο. Κινήστε το αριστερό σας πόδι μπροστά (περίπου) 30 εκατοστά και κρατήστε το ευθύ. Μετά γυρίστε στην αρχή.

>> Καθίστε με την ζώνη δεμένη γερά κάπου στα δεξιά σας και περασμένη γύρω από τον αριστερό σας αστράγαλο. Σταυρώστε τους αστραγάλους σας. Κρατώντας ενωμένα τα γόνατά σας, περιστρέψτε το αριστερό σας πόδι προς τα έξω για 30 περίπου εκατοστά. Γυρίστε πάλι στην αρχή.


ΑΘΛΗΤΕΣ 50+

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές εύχονται να παραμένουν ανταγωνιστικοί και ασκούνται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο που τους επιτρέπεται. Όμως θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και τις φυσιολογικές αλλαγές που υφίστανται.

Για να τροποποιήσετε την πτώση της μυϊκής μάζας και της δύναμης λόγω προχωρημένης ηλικίας, θα πρέπει να επιμένετε περισσότερο στην γυμναστική αντίστασης, όσο μεγαλώνετε. Τα πιο κοινά προβλήματα είναι η ζημιά στον περιστροφέα μυ, οι τραυματισμοί στους

αγκώνες και η οστεοαρθρίτιδα στα ισχία, στα γόνατα και στους ώμους.

Η πιο συνηθισμένη αίτια θανάτου για τους γηραιότερους αθλητές είναι η καρδιακή προσβολή. Να κάνετε ολικό τσεκ-απ κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνοντας και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες συνιστούν σε όσους παρουσιάζουν πάνω από 50% αρτηριακή θρόμβωση να μείνουν μακριά από δραστηριότητες υψηλής έντασης.






Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.