Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ







ΑΓΑΠΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΟΥ

Το συκώτι, παίζει σημαντικό ρόλο ως φίλτρο για τις διάφορες ουσίες που περνάνε στο σώμα μας, επομένως οι τοξίνες του περιβάλλοντος, δεν το βοηθούν. Το σπανάκι διασφαλίζει το ζωτικό αυτό όργανο με την χλωροφύλλη και την χλωροφυλλίνη που παρέχει και που μειώνουν την απορρόφηση της αφλατοξίνης (κοινή αλλά πολύ επικίνδυνη τοξίνη του περιβάλλοντος). Η αφλατοξίνη παράγεται από την μούχλα που σχηματίζεται στις φυτείες τροφίμων όπως είναι τα δημητριακά, το βαμβάκι, οι καρποί των δέντρων, τα φιστίκια και το σιτάρι και είναι γνωστή για τη ζημιά που προκαλεί στο συκώτι. Παρόλο που οι Οργανισμοί Υγείας έχουν θέσει όρια στις ποσότητες που επιτρέπονται στα τρόφιμα, μπορείτε να προστατέψετε περισσότερο τον εαυτό σας τρώγοντας φυλλώδη ζαρζαβατικά, μπρόκολο, μαϊντανό, πράσινα φασόλια, κατσαρό λάχανο, πράσο και ρόκα. Όλα αυτά, περιέχουν χλωροφύλλη η οποία μπορεί να δημιουργήσει ωφέλιμο δεσμό με την αφλατοξίνη που μειώνει την εντερική απορρόφηση, όπως πιστεύουν οι ερευνητές.






ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΦΟΥΣΚΩΜΑ;

Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές ίνες με τα γεύματά τους. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τα ενήλικα άτομα, θα πρέπει να είναι από 21 έως 38 γραμμάρια, όμως ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει μόλις 14. Πηγές πρόσθετων ινών που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη, είναι οι ακόλουθες:Λαχανικά και πάλι λαχανικά! Προσθέστε τα στο κάθε σας γεύμα για να είστε σίγουροι πως παίρνετε την αναγκαία ημερήσια μερίδα. Καρότα με άπαχο τυρί τύπου cottage cheese ή γιαούρτι, ψιλοκομμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή granola (γεύμα δημητριακών με νιφάδες βρώμης, καρύδια, μέλι και ρύζι).Σπιτικές τηγανίτες φτιαγμένες με φύτρο σιταριού, λινάρι αλλά και σκόνη πρωτεΐνης για τον έλεγχο του λίπους και της περιεκτικότητας σε ζάχαρη καθώς και την αύξηση των ινών για ένα υγιεινό σνακ όποτε το χρειαστείτε.Προϊόντα ολικής αλέσεως.Φρούτα όπως είναι το κουμκουάτ, η τροπική guava, τα αχλάδια, βατόμουρα, τα άγρια μούρα, οι μυρτιλοί, τα κεράσια, τα μήλα και τα σύκα.











Η ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ

Ερευνητές έκαναν μια σύγκριση ανάμεσα στις στατικές διατάσεις και στην γυμναστική αντίστασης σε ότι αφορά την ευλυγισία και βρήκαν πως μια πλήρης γυμναστική αντίστασης μπορεί να βελτιώσει την ευλυγισία στον ίδιο βαθμό (ή και σε ακόμα μεγαλύτερο) από ότι η τυπική στατική διάταση. Η μελέτη μέτρησε και αξιολόγησε την ελαστικότητα έκτασης του ιγνυακού τένοντα, την ελαστικότητα κάμψης και έκτασης του ισχίου αλλά και της έκτασης των ώμων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες κάνοντας είτε στατικές διατάσεις ή γυμναστική αντίστασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διατάσεις δεν έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της γυμναστικής αντίστασης. Συγκεκριμένα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες της ομάδας που έκαναν γυμναστική αντίστασης, παρουσίασαν περισσότερη βελτίωση στην ευλυγισία τους καθώς και στη δύναμή τους. Μην εγκαταλείψετε τελείως τις διατάσεις, αν όμως δεν σας μένει χρόνος για διατάσεις μετά από την κάθε προπόνησή σας, μπορείτε να είστε ήσυχοι ξέροντας πως αν αφήσετε τις διατάσεις μια στο τόσο, δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ευλυγισία του σώματός σας.







8 μικρές συμβουλές για καλούς κοιλιακούς

1.

Κάντε τις ασκήσεις με αυστηρή τεχνική, αργά και με ελεγχόμενη κίνηση.
2.

Όταν βάζετε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι μην το ανασηκώνετε προς τα επάνω.
3.

Σε όλη την διάρκεια της κίνησης σφίγγετε δυνατά τους κοιλιακούς σας.
4.

Μην ξεκουράζεστε και χαλαρώνετε μεταξύ των επαναλήψεων.
5.

Όταν κάνετε επαναλήψεις για κοιλιακούς, η κίνηση δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλη.
6.

Όταν χαλαρώνετε εισπνεύστε και εκπνεύστε από το στόμα όταν είσαστε στο άνω σημείο της επανάληψης.
7.

Μην χρησιμοποιείτε επιπλέον βάρη.
8.

Γενικός κανόνας: Για πιο εμφανείς και μυώδεις κοιλιακούς κάντε από 10 έως 15 σετ μέχρι κόπωση.






Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.