Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

4 ΔΙΑΤΡΟΦΙκές έρευνες.....προστατέυουν και εξυγιάνουν την ποιότητα της ΖΩΗΣ μας...



Βελτιώστε την απόδοσή σας.

Έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση ενός μείγματος από πρωτεϊνες (πρωτεϊνη από εκχύλισμα σόγιας, πρωτεϊνη από ορρό γάλακτος και καζεϊνη) παρέχει θρεπτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το να καταναλώνετε μια και μόνο πρωτεϊνη για να έχετε καλύτερη αθλητική απόδοση. Παρόλο που αυτά τα 3 είδη πρωτεϊνων είναι θρεπτικά πλήρη, η διαφορά τους εντοπίζεται στο βαθμό που χωνεύεται το κάθε ένα από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα μιας χρονομετρημένης απελευθέρωσης αμινοξέων, παρατείνει την χρονική περίοδο κατά την οποία τα απορροφημένα αμινοξέα εισέρχονται στους μυς, δίνοντας έτσι καλύτερη ανάκτηση. Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να βρεθεί ο καλύτερος συνδυασμός για όσους αθλούνται με σκοπό να βελτιώσουν την αντοχή τους αλλά και για όσους αθλούνται για την δύναμή τους μιας και οι δύο αυτές κατηγορίες αθλητών έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες για να πετύχουν τον στόχο που έχουν θέσει.

Η δύναμη ώθησης τών μούρων

Μια μελέτη ανακάλυψε πως αναμιγνύοντας γάλα με μούρα στο ίδιο γεύμα, εμποδίζει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στα μούρα, από το σώμα. Πάρτε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα μούρα, προσθέτοντάς τα σε πλιγούρι αντί να φάτε δημητριακά με γάλα. Τα μούρα θεωρούνται ως εξαιρετική τροφή, διότι σφύζουν από φαινολικά αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο αριθμός των αντιοξειδωτικών που απορροφά το σώμα μας, εξαρτάται από τον συνδυασμό τροφών. Πιστεύουν ότι οι πρωτεϊνες στο γάλα, παρεμβαίνουν δημιουργώντας αντιοξειδωτική απορρόφηση. Παρόμοια αποτελέσματα προκύπτουν και από φαινολικά στοιχεία του τσαγιού και της σοκολάτας.


Βελτιώστε την ανάρρωση από την προπόνησή σας

Ο χρόνος που αφιερώνετε στο γυμναστήριο είναι πολύ σημαντικός αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο χρόνος μεταξύ δύο προπονήσεων. Για να βελτιώσετε την ανάρρωσή σας πίνετε μισό έως ένα κιλό υγρών για κάθε ώρα προπόνησης και πάλι μισό έως ένα κιλό υγρών για κάθε μισό κιλό σωματικού βάρους που χάσατε κατά την διάρκεια της άσκησης. Μετά την προπόνηση πίνετε αμέσως υδατάνθρακες για να αναπληρώσετε το γλυκογόνο που χάσατε. Παίρνετε επίσης αντιοξειδωτικά όπως επίσης βιταμίνη C και Ε για να μειώσετε τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες δημιουργούνται μετά από έντονη προπόνηση.


ΓΛΥΚΟΖΗ εναντίον ΦΡΟΥΚΤΟΖΗΣ

Οι γλυκαντικές ουσίες δεν ειναι όλες ισάξιες. Σχετική έρευνα δείχνει ότι η Γλυκόζη φαίνεται να καταστέλλει την πείνα, ενώ αντιστοίχως η Φρουκτόζη, φαίνεται να μας κάνει να ζητάμε περισσότερη τροφή. Η καθεμία από αυτές, επηρεάζει διαφορετικά το υπεύθυνο για την καταστολή της όρεξης - μόριο του εγκεφάλου μας -malonyl-CoA. Η Γλυκόζη, αυξάνει το μόριο αυτό, οδηγώντας σε μικρότερη λήψη τροφής, ενω η Φρουκτόζη το μειώνει έχοντας σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη λήψη τροφής. Πριν λοιπόν αγοράσετε οποιοδήποτε τρόφιμο, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα για να αποφύγετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, προϊόντα με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε Φρουκτόζη.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.