Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πρωινό γεύμα...Άραγε, πόσο σημαντικό είναι;

Η σπουδαία διατροφική σημασία του πρωινού.

Κατ'αρχήν, οφείλουμε να ερμηνευθεί διατροφικά τι σημαίνει πρωινό. Πρωινό από διατροφικής άποψης, είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας έπειτα από μεγάλης διάρκειας ύπνου-ξεκούρασης του οργανισμού, το οποίο πρέπει να είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα αποδώσουν κάλυψη ενέργειας και στήριξη του οργανισμού.

Δεν είναι λογικό, κατά τη σύνταξη ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου να προτείνεται το ίδιο χρονικό διάστημα κατανάλωσης πρωινού σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, διαφορετική ώρα ξυπνάει ο οδόκαθαριστής σε σχέση με έναν δημόσιο υπάλληλο ή ο αρτοποιός σε σχέση με ένα διοικητικό στέλεχος, όπως επίσης και διαφορετική ώρα κοιμούνται.

Με βάση, τα προαναφερθέντα τυχαία παραδείγματα, γίνεται κατανοητό, ότι το πρωινό εκτός απο το γεγονός ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, χαρακτηρίζεται και απο τη μοναδικότητα του.

Ένα υγιές πρωινό, θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα απο όλες τις ομάδες, όπου θα αποδώσουν τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.
Τα θρεπτικά συστατικά, διακρίνονται στα μακρο και μικρο - θρεπτικά. Στη κατηγορία των μακρόθρεπτικών συστατικών, ηγετική θέση έχουν οι ύδατανθρακες, ακολουθούν οι πρωτεΐνες και εν συνεχεία τα λίπη. Με βάση, την ορθή σύνταξη των μακροθρεπτικών συστατικών, θα αποδοθούν σε λογικές τιμές και τα μικρόθρεπτικα συστατικά.

Πριν προταθούν συγκεκριμένα διατροφικά υποδείγματα υγιεινού πρωινού, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια αναλυτική αναφορά, στη σημασία του πρωινού μέσω διαφόρων ερευνών.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πρωινού ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, αυξάνοντας τον ρυθμό καύσης των θερμίδων. Σε μια ακόμη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση πρωινού, προσέφερε διατήρηση του σωματικού βάρους σε άτομα τα οποία μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά 15kg/έτος, σε ποσοστό 90%. Επίσης, η κατανάλωση πρωινού εμφάνισε θετική συμβολή στη διατήρηση της μνήμης στην ψυχολογική διάταση και στην απόδοση άμεσης απαιτούμενης ενέργειας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός, ότι κατά τη διαδικασία κατανάλωσης πρωινού, απορροφώνται σε μεγαλύτερο βαθμό ορισμένα διατροφικά στοιχεία, όπου σε οποιαδήποτε άλλη χρονική διάρκεια της ημέρας θα ήταν δύσκολο, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη C, βιταμίνη Β9 ή το ασβέστιο.

Ορισμένα πρότυπα, υγιεινού πρωινού παρουσιάζονται κάτωθι:

2 φρυγανιές. 1 κ.γ. Μέλι.1 ΜΠΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ 1 φρούτο επιλογής. 1ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.

Ή

1 φλ. τσαγιού γάλα με χαμηλά λιπαρά~1,5%- 2%. 1 τόστ (2φέτες ψωμί ολ.αλέσεως,1 φέτα γαλοπούλα βραστή, 1 φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά 6%-8%)
Ή

2/3 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. 1 φρυγανιά. 2 φρούτα επιλογής.

Ή

2 λεπτές φέτες μαύρο ψωμί με 1 κουτάλιά του γλυκού μέλι (κ στις δύο φέτες). 1/2 ποτήρι χυμό επιλογής.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.