Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ στις παραδοσιακες ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ συνηθειες

Καλοκαιρινοί συνδυασμοί τροφίμων

Καλοκαιρινοί συνδυασμοί τροφίμων

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που μειώνονται τα λιπαρά στα γεύματά μας. Αν και οδεύουμε προς το τέλος του, συγκεκριμένοι διατροφικοί συνδυασμοί βρίσκονται ακόμα σε εξέχουσα θέση, όπως είναι το καρπούζι με τη φέτα και το πεπόνι με το γιαούρτι. Ας δούμε όμως γιατί είναι τόσο σημαντικοί αυτοί οι συνδυασμοί:

Καρπούζι με τυρί φέτα

Το καρπούζι, περιέχει 91,45% νερό και 4532mg λυκοπένιο. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β6 και C. Η περιεκτικότητα νερού στο αγαπημένο τυρί των Ελλήνων, τη φέτα, φτάνει το 52,9%, ενώ το λίπος ανέρχεται στο 26,2%. Η φέτα περιέχει και πρωτεΐνες κατά 16,7%, αλάτι κατά 2,9% και pH 4,4. Αν και είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό του άλατος στη φέτα, όταν αυτή συνδυάζεται με το καρπούζι, το εν λόγω ποσοστό κρίνεται αμελητέο, διότι η μεγάλη ποσότητα νερού στο καρπούζι συνεργεί θετικά στο φιλτράρισμα των νεφρών και στη συχνή αποβολή του νερού. Ο συνδυασμός αυτός λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχει, μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη. Επίσης, η φέτα, λόγω των λιπαρών που περιέχει, διευκολύνει την μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών και αξιοποιεί πλήρως την ποσότητα λυκοπενίου, που βρίσκεται στο καρπούζι. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παρέχει και αντικαρκινική δράση στον οργανισμό. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο συνδυασμός τυρί φέτα και καρπούζι έχει υψηλή θρεπτική αξία για τον οργανισμό, ενώ παράλληλα, το πεπτικό μας σύστημα δεν επιβαρύνεται σημαντικά.

Πεπόνι με γιαούρτι

Το πεπόνι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C, Β6 β-καροτίνη και κάλιο. Το γιαούρτι, από την άλλη, περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, αλλά και σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, Β2 και Β12. Εκτός από τις αντισηπτικές ιδιότητες που περιέχει το γιαούρτι, σε συνδυασμό με το πεπόνι δεν επιτρέπουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα να προστατεύεται ο οργανισμός από τις θρομβώσεις. Επίσης, λόγω της υψηλής παρουσίας βιταμίνης C στο πεπόνι, συμβάλουν στην εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα οστά και στα δόντια. Τέλος, αξιοποιούνται πλήρως η β-καροτίνη η βιταμίνη Β6 λόγω της παρουσίας των λιπαρών και της βιταμίνης Α και Β12 στο γιαούρτι.



Με τιμη

Κριαρας Νικολαος

Διατροφολογος-Διαιτολογος