Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010
















Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μια σταθερή αύξηση τόσο του αριθμού των ατόμων που θεωρούν τους εαυτούς τους χορτοφάγους και ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν χορτοφαγικές επιλογές σε τακτική βάση.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναζητήσουν τρόπους για να καθορίσουν το βέλτιστο χορτοφαγική διατροφή και να εξετάσει τα οφέλη υγείας του μετά την εν λόγω σχήμα.
Η έρευνα έχει δείξει ότι η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για τέτοιους όρους όπως η παχυσαρκία, στεφανιαία νόσο, υπέρταση, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα αποτελέσματα, απέδειξαν ότι η ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι 24 τοις εκατό χαμηλότερα για χορτοφάγους από τους μη χορτοφάγους.

Τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου, έχουν επίσης βρεθεί μεταξύ των χορτοφάγων. Το ερώτημα παραμένει, ωστόσο, ως προς το αν αυτά τα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την αποφυγή κρέας, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων φυτικής ή σε άλλους παράγοντες τρόπου ζωής σχετίζονται με τη διατροφή.
Χορτοφαγικές δίαιτες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από vegan (όχι ζωικών προϊόντων σε όλα), γαλακτο-ωο χορτοφάγος (περιλαμβάνει γαλακτοκομικά και τα αυγά), γαλακτο-φυτοφάγος (εκτός κρεατικών και αυγών), διαλλειματικά χορτοφάγος( για λίγες μέρες ή μήνες ) και φρουτοφάγος.

Μια υγιεινή χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία από φυτικές τροφές όπως τα όσπρια δημητριακά,, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι. Και ενώ αυτά τα τρόφιμα είναι σχεδόν μοναδικά στην χορτοφαγική διατροφή, το γεγονός ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να τα καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό, τι μη χορτοφάγους θα μπορούσε να εξηγήσει τα συνολικά οφέλη για την υγεία των χορτοφαγική διατροφή.


Οι φυτικές τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, και μερικά είδη καρπών με κέλυφος είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες με τη σειρά της συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Επιπλέον, οι φυτικές τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη είναι χρήσιμα τόσο για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη. Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα φασόλια, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη κατά 40 τοις εκατό, ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλους παράγοντες κινδύνου.

Η κατώτατη γραμμή: οι χορτοφάγοι μπορεί να εμφανίσουν μικρότερο κίνδυνο ή θνησιμότητα από τον διαβήτη από ό, τι τους μη χορτοφάγους.


Ομοίως, οι θάνατοι από τα περισσότερα είδη καρκίνου είναι σημαντικά χαμηλότεροι μεταξύ των χορτοφάγων, άνδρες και γυναίκες, από ό, τι στους μη χορτοφάγους, ακόμη και μετά τον έλεγχο για την απουσία του κόκκινου κρέατος και των μη διατροφικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα.

Και πάλι, η κατανάλωση φυτικών ινών παίζει σημαντικό ρόλο εδώ, όπως και η πρόσληψη των φυτοχημικών, όπως τα φλαβονοειδή, isothiocyanates, και αλλυλικής σουλφιδίων (αντιοξειδωτικά), και ligins και τα φυτοοιστρογόνα παρόντες στη σόγια.


Ακόμα, κάποιες ανησυχίες εγείρονται με μια χορτοφαγική διατροφή.Μεταξύ αυτών είναι η υγεία των οστών, γιατί το ασβέστιο δεν είναι διαθέσιμη σε πολλές φυτικές τροφές. Αυτό καθιστά αναγκαίο τους χορτοφάγους να χρησιμοποιήσουν εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα για να πάρουν τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου.

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και η παρουσία των φυτοοιστρογόνων σε μια χορτοφαγική διατροφή, πράγματι μπορούν να προστατεύσουν τα οστά.


Ακριβώς πόσο διαδεδομένη είναι η χορτοφαγία; Οι έρευνες δείχνουν περίπου 2 έως 4 τοις εκατό των Βορειοαμερικανών εφαρμόζουν την χορτοφαγική διατροφή, με την πρακτική πιο συχνή στις γυναίκες.

Κίνητρα για την επιλογή μια χορτοφαγικής διατροφής εγείρονται σε ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και τα ηθικά ζητήματα στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι φόβοι για την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και την επιθυμία να βελτιώσουν την υγεία κάποιου.
Μια πρόσφατη μελέτη επικεντρώθηκε στην εφηβική ηλικία και χορτοφαγική διατροφή. Ενώ αναγνωρίζει τα οφέλη στην υγεία των όσων εφαρμόζουν τη χορτοφαγική διατροφή, αυτοί οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι επιπλέον πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των πρόσθετων θρεπτικών απαιτήσεις της εφηβείας για να εξασφαλιστεί ότι οι έφηβοι χορτοφάγοι παίρνουν αρκετή ενέργεια, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β12 και D.

Στη Σουηδία, η χώρα της μελέτης αυτής, περίπου 5 τοις εκατό από 16 - έως 20 ετών οι μαθητές επιλέγουν ένα χορτοφαγικό γεύμα σχολείου, και 0,1 τοις εκατό τρώει vegan τρόφιμα.
Η μελέτη αξιολόγησε τις προσλήψεις των 30 εφήβων vegans, 15 άνδρες και 15 γυναίκες, και 30 εφήβων παμφάγων.
Οι vegans, εμφάνιζαν λιγότερο από τον μέσο όρο τις απαιτήσεις σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, στο ασβέστιο και στο σελήνιο.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η εφηβική διατροφή vegan μπορεί να απαιτεί συνετή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και έλλειψη του σιδήρου είναι μια πιθανή ανησυχία σε όλα τα εφηβικά κορίτσια.




Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος