Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ

Σας παρουσιάζουμε τον τρόπο για να γεφυρώσετε το κενό ανάμεσα στο γυμναστήριο και στο γραφείο του γιατρού. Πολλοί οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν ότι η ασκηση είναι το φάρμακο, και η μεγαλύτερη αλυσίδα Fitness παγκοσμίως συνεργάζεται με τους γιατρούς με σκοπό να συμβάλλει στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, οργανώνοντας εκδηλώσεις με θέμα την άσκηση και τα οφέλη της, και επιβραβεύοντας τους γιατρούς που πληροφορούν τους ασθενείς τους για τα οφέλη της άσκησης. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωή μας. Οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν εκείνους που δεν έχουν ακόμη βάλει την άσκηση στη ζωή τους και να τους βοηθήσουν να κάνουν καλύτερες επιλογές. Πολλές ασθένειες είναι δυνατόν να αποφευχθούν με την σωστή διατροφή και την τακτική άσκηση. Κάνοντας υγιεινές επιλογές μπορείτε να μειώσετε τα έξοδα νοσηλείας και να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.




ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η αύξηση βάρους αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη. Έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ποικίλει ανάλογα με την εθνικότητα( διαφορετικός τρόπος ζωής, γενετικά χαρακτηριστικά, ) αλλά γενικά άντρες που είναι υπέρβαροι από την ηλικία των 21 και μετά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Άντρες ηλικιωμένοι που κατάγονται από τη Χαβάη και είναι υπέρβαροι έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν ενώ υπέρβαροι άντρες από την Κίνα με την ίδια ηλικία έχουν μικρότερο κίνδυνο.




Γυμνάστε τα πόδια σας

Οι προβολές είναι μια πολύ καλή άσκηση για τους μηρούς και θα πρέπει να την κάνετε σε κάθε προπόνηση ποδιών. Σταθείτε όρθιος με τα πόδια ενωμένα κρατώντας μια ελαφριά μπάρα επάνω στους ώμους πίσω από το κεφάλι σας. Προσέξτε να κρατάτε την μπάρα σταθερά με τα χέρια σας. Κάντε ένα μεγάλο βήμα εμπρός με το αριστερό πόδι και λυγίστε το μέχρι ο αριστερός σας μηρός να είναι παράλληλος προς το δάπεδο. Το γόνατο του δεξιού ποδιού θα πρέπει να αγγίζει σχεδόν το έδαφος. Το άνω σώμα και το κεφάλι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο όρθια. Από αυτή την θέση επανέρχεστε ξανά στην όρθια στάση. Κατόπιν φέρνετε το δεξί πόδι εμπρός και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Αυτή η άσκηση γυμνάζει όλο τον μηρό και είναι ιδιαίτερα καλή για τους εμπρός μυς του μηρού.




Ωφεληθείτε από τα φρούτα και τα λαχανικά

Κάποιες από τις καλύτερες πηγές βιταμινών είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και οι φρέσκοι χυμοί. Αλλά για να ωφεληθείτε από τις βιταμίνες που περιέχουν θα πρέπει να τα φάτε πολύ σύντομα μόλις τα αγοράσετε. Κάποια διατροφικά στοιχεία μειώνονται όταν οι τροφές παραμένουν στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να χάσει έως και το 100% της βιταμίνης C που περιέχει εάν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο σας. Επίσης η πολύωρη έκθεση στην ζέστη, στο φως και στον αέρα επιταχύνει τον ρυθμό απώλειας βιταμινών στα λαχανικά και στα φρούτα. Όταν αγοράζετε φρουτοχυμούς δείτε την ημερομηνία λήξης τους και από την στιγμή που θα ανοίξετε το κουτί καταναλώστε το περιεχόμενό τους μέσα σε μία εβδομάδα. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά καλά αλλά μην τα αφήνετε για πολύ ώρα μέσα στο νερό. Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας στις ειδικές θήκες που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο ώστε να μειώνεται η υγρασία και το φως που δέχονται. Όσο το δυνατόν αγοράζετε φρέσκα προϊόντα και καταναλώνετε τα μέσα σε τρεις ή τέσσερις ημέρες από την στιγμή που θα τα αγοράσετε. Εάν έχετε πρόβλημα κατανάλωσης τροφών τότε προτιμάτε τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.




Mε εκτιμηση
Κριαρας Νικολαος
Διαιτολογος-Διατροφολογος