Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ σας προσφέρει επιλογές για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Χοιρινό με σέλινο.

Μια σπουδαία διατροφική επιλογή για χριστουγεννιάτικο πιάτο. Θα επιλέξουμε τα μέρη εκείνα του χοιρινού κρέατος, όπου θα περιέχουν την

ελάχιστη ποσότητα σε λίπος, ώστε να γευθούμε δίχως ενοχές και με επιβάρυνση του οργανισμού μας, το συγκεκριμένο πιάτο.

Πλούσια πηγή πρωτείνης, όπου σε συνδυασμό με την κατανάλωση του σελίνου, αποδίδεται στον οργανισμό σε μέγιστη απορροφήσιμη ποσότητα. Επίσης, είναι πλούσιος συνδυασμός σε ψευδάργυρο και στο σύμπλεγμα της βιταμίνης Β. Τέλος, εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό ποσό σιδήρου και προσφέρει ταχύτατη κάλυψη των αναγκών των ατόμων, τα οποία νοσούν απο αναιμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνοδεία του αυγολέμονου, προσφέρει ισχυρή προστασία στην απόδοση του σιδήρου και ταυτοχρόνως καλύπτει τις πρωτείνες, δίχως να καταβολίζονται. Προσφέρει 490 θερμίδες ανα μερίδα.

Να προτιμηθεί το κόντρα φιλέτο ή ο μηρός.


Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι και κάστανο, κουκουνάρι.

Η γαλοπούλα, είναι μια παραδοσιακή κρεατική επιλογή αυτές τις ημέρες. Ανήκει στα λευκά κρέατα, και προσφέρει υψηλό ποσό πρωτεινών και ταυτοχρόνως χαμηλό ποσό λίπους—αν δεν καταναλωθεί η πέτσα.

(Θυμήσου, ότι το υψηλό ποσό πρωτεινών αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού)

Η συνοδεία του ρυζιού, προστατεύει τις πρωτείνες ώστε να αποδομηθούν σωστά στον ανθρώπινο οργανισμό και να στηρίξουν τον μυικό ιστό. Πλεόν, θεωρείται πλήρες γεύμα, μιας και περιέχει κρέας-αμυλούχο τροφή και λαχανικά. Τέλος, να σημειωθεί οτι ο συνδυασμός με κάστανο δεν προσφέρει μόνο ένα πλήρες γεύμα, αλλά τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με την προσφορά πλήθους βιταμινών του συμπλέγματος της

βιταμίνης Β

Δυστυχώς, θα πρέπει να προτιμηθεί η μισή ποσότητα αν επιλεχθεί

γεμιστή γαλοπούλα, διότι το ποσό των θερμίδων ανέρχεται στις 800θερμίδες.

Σούπα γλυκιάς κολοκύθας (με λίγη κρέμα γάλακτος).

Μια ελαφριά επιλογή, η οποία αν προτιμηθεί σε μικρή ποσότητα μπορεί να θεωρεηθεί συνοδευτικό πιάτο ή σε μεγάλη ποσότητα(φυσιολογική μερίδα πιάτου) θα θεωρηθεί

αποκλειστικό γεύμα.

Αποδίδει 300 θερμίδες μια φυσιολογική μερίδα πιάτου εστιατορίου.

Προσφέρει εν αφθονεία την βιταμίνη Α, και β-καροτένιο. Ιδανική επιλογή για αποβολή των πλεονάζοντων υγρών τα οποία κατακρατούνται λόγω κατανάλωσης αλμυρούχων τροφών, μιας και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες το σημαντικό στοιχείο, το κάλιο.

Ρολό χοιρινό με δαμάσκηνα.

Ο συνδυασμός, κρέατος με φρούτου, αν και για την πλειονότης πρωτόγνωρος, είναι αρκετά θρεπτικός και ωφέλιμος. Αποδίδει, πλήρης στήριξη του οργανισμού στη ποσότητα του σιδήρου και της βιταμίνης C.

Τέλος, προσφέρει πλήρης ευρωστία στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως επίσης και στην ‘’υγεία’’ των κυττάρων. Χαμηλή απόδοση λίπους μόλις 8γρ ανα μερίδα

και 360 θερμίδες.


Βασιλόπιτα.

To πιο σύνηθες γλυκό, η βασιλόπιτα. Ένα τεμάχιο βασιλόπιτας, προσφέρει 350 θερμίδες. Προσοχή στο κρυφό λίπος, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα.

To κρυφό λίπος, συναντάται με τη μορφή του βουτύρου ή της μαργαρίνης. Σαφώς και δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί απο τα πλαίσια της διατροφής της συγκεκριμένης περιόδου αλλά θα πρέπει να καταναλωθεί ένα κομμάτι κ όχι κάθε μέρα.


Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.