Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ DNA ΣΑΣ

Το κάθε χρωμόσωμα στο σώμα μας, καλύπτεται στα άκρα του από telomere -γενετικό υλικό που προστατεύει το χρωμόσωμα από την καταστροφή και εμποδίζει την αποσύνθεση του DNA μας. Η φθορά του DNA είναι η βασική αιτία που προκαλεί την γήρανση, σύμφωνα με όσα πιστεύουν οι ερευνητές. Μια νέα έρευνα που έγινε στην Γερμανία, ανακάλυψε πως οι δρομείς έχουν μεγαλύτερα telomeres που αυτό συνεπάγεται και καλύτερη προστασία για το DNA τους, αντίθετα με εκείνους που δεν τρέχουν. Αυτό το γεγονός εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο οι ασκήσεις για την καρδιά είναι πολύ σημαντικές.




ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΣΑΣ

Πολλοί από εμάς κάνουμε δουλειά γραφείου και μοιραία δεν μπορούμε να αποφύγουμε το να καθόμαστε σε μια καρέκλα για ώρες, καθημερινά. Καμπουριάζοντας μπροστά στον Η/Υ, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη μέση σας. Μια μέθοδος που ονομάζεται stretchsitting, κατά την οποία ακουμπάτε όλη την ράχη σας στην πλάτη της καρέκλας, έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της πίεσης που ασκείται στους δίσκους της μέσης σας. Αν κάθεστε σωστά, αποτρέπετε την περαιτέρω ζημιά αλλά και βοηθάτε την σπονδυλική σας στήλη να θεραπευτεί. Θα καλυτερέψετε επίσης και την κυκλοφορία τους αίματος αλλά και την λειτουργία των νεύρων γύρω από την σπονδυλικής σας στήλη. Για να καθίσετε ορθά, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στην καρέκλα σας, σε ύψος κάτω από τις ωμοπλάτες σας ούτως ώστε να στηρίζει το κέντρο της πλάτης σας. Καθίστε με τα οπίσθιά σας όσο πιο κοντά γίνεται, στην πλάτη της καρέκλας. Από το ύψος του ισχίου, σκύψτε και αρχίστε να γέρνετε τον θώρακά σας προς τα εμπρός. Ακουμπήστε πάνω στα υποβραχιόνια της καρέκλας σας και πιέστε τα για να τεντώσετε την πλάτη σας. Συνεχίζοντας το τέντωμα, γέρνετε προς τα πίσω και ακουμπάτε το κέντρο της πλάτης σας στο μαξιλάρι. Όσο χαλαρώνετε σε αυτή τη θέση, γυρίστε τον κάθε ώμο προς τα πίσω και ξεκουράστε τα χέρια σας, έχοντάς τα κοντά στο σώμα σας. Τεντώστε τον αυχένα σας κατεβάζοντας το πηγούνι σας προς τα κάτω


ΓΙΑΤΡΕΨΤΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΓΙΟΓΚΑ

Η γιόγκα είναι γνωστή για την μείωση τους στρες, όμως μπορεί να κάνει περισσότερα από αυτό. Οι κινήσεις γιόγκα, μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους της πλάτης. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Spine, έδειξε ότι οι χρόνιοι πόνοι της μέσης μειώνονται με δύο μαθήματα γιόγκα την εβδομάδα, σε διάστημα 6 μηνών. Ασθενείς με άσθμα, παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα μετά από 10 εβδομάδες άσκησης, κάνοντας 2,5 ώρες γιόγκα τη βδομάδα (American College of Sports Medicine). Απλά μαθήματα γιόγκα, για 3 μήνες, μείωσαν το BMI (Δείκτης Μάζας του Σώματος), την αρτηριακή πίεση, την λιποπρωτεϊνη LDL (που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά χοληστερόλης στο αίμα και λέγεται και αλλιώς «κακή» χοληστερόλη) αλλά και τα γενικά επίπεδα χοληστερόλης. Η γιόγκα, σαν μορφή διαλογισμού, βοήθησε ανθρώπους να ελέγξουν τα συναισθήματά του, συμπεριλαμβανομένου και του απερίσκεπτου φαγητού όταν προσπαθούμε να κάνουμε μια δίαιτα κατά γράμμα.


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Έρευνες στην οποία συμμετείχαν επιχειρηματίες απέδειξαν ότι εκείνοι που ασκούνται τακτικά τείνουν να έχουν πιο εύρωστες επιχειρήσεις, να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχιών όσον αφορά τους στόχους που θέτουν από εκείνους που δεν ασκούνται καθόλου. Οι bodybuilders έχουν επίσης καλύτερη συγκέντρωση και τείνουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους, δεν ισχύει όμως τον ίδιο και στον τομέα εργασίας τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άσκηση προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή, μας δίνει ενέργεια και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτό έχει αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της ζωής μας.


.



Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.


Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.