Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ





ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Ερευνητές διαπίστωσαν πως οι τέσσερις ανθυγιεινές συμπεριφορές (κάπνισμα, ποτό, κακή διατροφή και απραξία) μπορούν να αφαιρέσουν από τον μέσο όρο ζωής μας, 12 χρόνια. Είναι πολλά αν το σκεφτείτε καλά! Για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω το χαμένο αυτό διάστημα, θα πρέπει να εξαλείψουμε και τις τέσσερις κακές συνήθειες που έχουμε από τον τρόπο ζωής μας, που είναι –σύμφωνα με τους ερευνητές- το κάπνισμα, το να τρώμε φρούτα και λαχανικά λιγότερο από τρείς φορές την ημέρα, το να κάνουμε ενεργές δραστηριότητες λιγότερο από δυο ώρες συνολικά κάθε βδομάδα και το να πίνουμε περισσότερο από 0,12 λίτρα (για τις γυναίκες) και 0,18 λίτρα (για τους άνδρες) αλκοόλ την εβδομάδα. Όλοι όσοι συμπεριλάμβαναν στον τρόπο ζωής τους αυτές τις τέσσερις κακές συνήθειες, είχαν 3 φορές περισσότερο βαθμό θνησιμότητας από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα και 4 φορές από άλλα αίτια. Ο βαθμός θνησιμότητας αυξάνεται για την κάθε συνήθεια που καταπιανόμαστε.





ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

Σύμφωνα με ειδικούς στα θέματα υγείας και περιβάλλοντος, οι αλιευμένες σαρδέλες του Ειρηνικού αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε. Τα μικρά αυτά ψάρια είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 (1950mg/85gr) και βιταμίνης D. Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους δεν περιέχουν τις τοξίνες που συναντάμε σε μεγαλύτερα ψάρια. Οι σαρδέλες είναι από τα πιο αειφόρα ψάρια επομένως αποτελούν, οικολογικά, την καλύτερη επιλογή. Σε συνταγές, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σαρδέλες με τόνο. Επίσης, οι σαρδέλες σε κονσέρβα –είτε σε νερό είτε σε λάδι- είναι διαθέσιμες σε πολλές ποικιλίες συμπεριλαμβανομένων και των καπνιστών ή αυτών που είναι με σάλτσα. Θα πρέπει λοιπόν, να βρίσκονται πάντα στο ντουλάπι σας. Τα κόκκαλα και το δέρμα τους είναι απολύτως φαγώσιμα.






Κάψτε λίπος πίνοντας νερό

Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να πίνουμε ένα γαλόνι νερού την ημέρα – και περισσότερο εάν είστε ένας αθλητής που γυμνάζεται συστηματικά – είναι πολύ σημαντικό για να διατηρείτε την καλή υγεία του σώματος. Ξέρατε όμως ότι το νερό βοηθάει το σώμα σας να δείχνει καλύτερο; Οι μυς μας αποτελούνται κατά 70% από νερό, έτσι λοιπόν όταν πίνετε αρκετές ποσότητες θα βοηθήσει ώστε οι μυς σας να δείχνουν πρησμένοι. Πίνοντας αρκετό νερό το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα και καίει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια. Όταν πίνετε ένα ποτήρι νερό με παγάκια έχει αποδειχθεί ότι καίτε 50 με 100 θερμίδες επειδή ο οργανισμός σας καταναλώνει ενέργεια για να ζεστάνει το νερό. Να θυμάστε λοιπόν όπου και εάν πηγαίνετε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για να πίνετε.





Το μαγνήσιο είναι πολύ βασικό

Αυτό το βασικό ιχνοστοιχείο επηρεάζει το νευρικό σύστημα, τους μυς, την καρδιά, τα οστά και τα δόντια. Οι περισσότεροι bodybuilders λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής τους υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως εάν χρησιμοποιείτε διουρητικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχετε έλλειψη μαγνησίου. Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι καλές πηγές μαγνησίου. Για παράδειγμα το σουσάμι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και το βούτυρο περιέχουν πολύ μαγνήσιο, όπως επίσης και τα αβοκάντο, οι μπανάνες, το μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο, το τυρί, το αραβοσίτη, οι χουρμάδες, το ψάρι, το αρνίσιο και χοιρινό κρέας, το ρύζι, η γαλοπούλα και τα περισσότερα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Να προσέχετε έτσι ώστε η διατροφή σας καθημερινά να είναι ισορροπημένη όχι μόνο την περίοδο όγκου αλλά και όταν κάνετε δίαιτα και προετοιμάζεστε για έναν αγώνα ώστε να αποφεύγετε τις ελλείψεις σε μέταλλα και άλλα διατροφικά στοιχεία.




Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.