Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αναδημοσίευση απο το tlife.gr ''Τι με συμβουλεύετε να τρώω κατά την περίοδο του θηλασμού;''

Τι με συμβουλεύετε να τρώω κατά την περίοδο του θηλασμού;

    Τι πρέπει να τρώει μια γυναίκα που θηλάζει;

    Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς συμβουλεύει:

    - Φροντίζετε καθημερινά το διαιτολόγιό σας να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (ομάδα γάλακτος, φρούτων, λαχανικών, ψωμιού, κρέατος και λίπους).
    - Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα ,δηλαδή, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και προ ύπνου.
    - Το βραδινό γεύμα να καταναλώνεται τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

    - Επιλέγετε προϊόντα εποχής.
    - Καταναλώνετε καθημερινά 3- 4 ποτήρια γάλα ή και γιαούρτι. Αποφύγετε τα αποβουτυρωμένα προϊόντα, επειδή στερούνται λιποδιαλυτών βιταμινών.
    - Καταναλώνετε σκουρόχρωμα λαχανικά και καρότο στη σαλάτα σας, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ.
    - Απαραίτητη είναι η πρόσληψη φρούτων σε καθημερινή βάση, ώστε να προσλαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα σε βιταμίνη C.
    - Καταναλώνετε καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος, για να εξασφαλίσετε την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο.
    - Όταν καταναλώνετε συκώτι, φροντίστε αυτό να είναι πολύ καλά ψημένο για την αποφυγή μολύνσεων. Αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου.

    - Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας στη θέση του φρούτου καταναλώστε ακτινίδια, δαμάσκηνα, στο πρωινό σας γάλα προσθέστε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ ολικής αλέσεως), στο γεύμα σας συμπεριλάβετε χόρτα με ελαιόλαδο (με προσοχή στην ποσότητα).
    - Επιλέξτε απλούς τρόπους μαγειρικής παρασκευής των γευμάτων σας, αποφεύγοντας τα τηγανιτά και τις σάλτσες καθώς και τα πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά.

    - Επιπλέον, περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, αναψυκτικών ανθρακούχων, αλκοόλ και καφέ.

    διατροφικό άρθρο απο το tlife.gr

    Φωτό: © Fotolia
      Ξύπνησες το πρωί και συνειδητοποίησες πως με δυσκολία κούμπωσε το τελευταίο κουμπί του τζιν. Κι αυτό σημαίνει νεύρα, χαλασμένο κέφι, διάθεση πεσμένη. Αφέθηκες λίγο τον τελευταίο καιρό και η... ανεμελιά σου άφησε ανάμνηση 1-2 κιλάκια. Τι μπορείς να κάνεις; Για την ώρα, φοράς κάτι άλλο. Μια φούστα, ένα φόρεμα... κάτι που δεν σου υπενθυμίζει συνεχώς αυτό που σε ενοχλεί.

      Αμέσως μετά...
      Υπάρχουν απλές και δραστικές ενέργειες για να... στείλεις τα κιλά από εκεί που ήρθαν! O διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τα πιο χρήσιμα διατροφικά tips!

      Άλλαξε πιάτο: η πρώτη και πιο δραστική λύση είναι να μειώσεις για ένα διάστημα την ποσότητα όσων τρως. Η αφαγία δεν είναι λύση. Μην το ξεχνάς.
      Σήκω από καναπέδες και κρεβάτια: Καιρός να αφήσεις και το αυτοκίνητο σπίτι και να δοκιμάσεις να περπατήσεις μέχρι τη δουλειά ή βάλε στο πρόγραμμα μια βόλτα -στις βιτρίνες, ας πούμε. Για να μην αναφερθώ στα σκονισμένα σου αθλητικά που έχουν να βγούνε από την ντουλάπα μήνες. Λίγο jogging θα σε ανανεώσει, θα σε ζωντανέψει και φυσικά θα σου αλλάξει τη διάθεση.
      "Μην με ξυπνάς από τις 6, πριν ακόμα ο ήλιος να φέξει...": Διαχειρίσου διαφορετικά το χρόνο σου. Ξύπνα λίγο νωρίτερα, κοιμήσου λίγο νωρίτερα έτσι ώστε να προλαβαίνεις να πάρεις ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό. Θα βάλει μπροστά τον οργανισμό σου, για να αρχίσεις να... καις! Μην ξεχνάς, έχεις δύο ακόμη κανονικά γεύματα μπροστά σου. Αν έχεις φάει σωστά όμως το πρωί, οι μικρότερες μερίδες δεν θα σε ενοχλήσουν καθόλου.
      Φάε... τα πάντα! Αν νομίζεις πως κόβοντας από τα είδη των τροφίμων θα λύσεις το πρόβλημα κάνεις λάθος. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο διατροφολόγο Νικόλαο Κριαρά έχεις ανάγκη από 40 διαφορετικά συστατικά καθημερινά. Άρα, η διατροφή σου πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες.
      Fat free me! Είπαμε, καμία τροφή δεν απαγορεύεται δια ροπάλου. Αν όμως το παράκανες σήμερα με τα λιπαρά, καλά θα κάνεις να τα ξεχάσεις για την επόμενη ημέρα. Γενικά, να θυμάσαι πως ο χρυσός κανόνας στη διατροφή θέλει το πιάτο σου να έχει καθημερινά λιγότερο από 30% λιπαρά.
      Για να μην "τα κάνεις σαλάτα"... Μην ξεχνάς 2 σαλάτες την ημέρα, το λιγότερο 1 φρουτάκι και 1 φυσικό χυμό.
      Κάνε το καλό και ρίξ' το στο ...νερό! Να θυμάσαι πως πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερού και άλλων υγρών κάθε μέρα. Βγάλε όμως από τη λίστα τα αναψυκτικά...
      Bye... Sugar! Ξέχνα την αλατιέρα και τη ζαχαριέρα, αλλά και κάθε έτοιμη τροφή που περιέχει αλάτι και ζάχαρη. Αν επιμένεις προτίμησε το μέλι ή τη μαύρη ζάχαρη.
      Ακολούθησε τις συμβουλές αυτές και γρήγορα θα δεις το αγαπημένο σου τζιν να... “χαλαρώνει” και την διάθεση σου να εκτοξεύεται και πάλι στα ύψη.

      Οι θερμίδες των ποτών....μιας κ τώρα στις γιορτές πίνουμε περισσότερο.


      Ημέρες εορτών και το ποτό είναι άκρως συνδεδεμένο ως συνοδευτικό στις διάφορες κοινωνικές συναθροίσεις.
      Διάφορα ποτά - Διάφορες θερμίδες.

      Ανάλογα με το κάθε ποτό, δεχόμασθε τις ανάλογες θερμίδες. Πριν αναλύσουμε ορισμένα ποτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα ποτά περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης. Είναι πλήρως κενά, ως προς τις βιταμίνες - ίχνοστοιχεία - μέταλλα, ιδιαίτερα τα σκληρά ποτά.
      Όμως, ορισμένα ποτά αποδίδουν ευεργετ

      ικές ιδιότητες προς τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι η μπύρα ή το κρασί.
      Ανάλογα με τη συχνή ή ακόμη και τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ενδέχεται να καλύψει έως το 1/4 των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.
      Να σημειωθεί, ότι 1ml αιθυλικής αλκοόλης αποδίδει 7θερμίδες στον ανθρώπινο οργανισμό.
      Τα ποτά, γίνονται πιο παχυντικά αν περιέχουν αναψυκτικό ή χυμούς ή αν συνδυάζονται από 2ποτά και άνω και τέλος ιδιαίτερε παχυντικά είναι τα coctails. Μια δόση σκληρού ποτού, τύπου βότκα-τζιν-ρούμι, αποδίδουν 115θερμίδες. Μια δόση ποτού τύπου μαρτίνι, αποδίδει 120θερμίδες. Η μπύρα αποδίδει περίπου 110 θερμίδες, αλλά προσφέρει ιδιαίτερε ευεργετικά συστατικά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, το κρασί αποδίδει διάφορες θερμίδες ανάλογα με το είδος του. To λευκό κρασί, αποδίδει 60θερμίδες, το κόκκινο 75θερμίδες και το γλυκό κρασί 140 θερμίδες. Τα λικέρ, αποδίδουν 100 θερμίδες όπως και το κονιάκ. Τέλος, τα παραδοσιακά ποτά, όπως το τσίπουρο, η τσικουδιά και το ούζο αποδίδουν 150 θερμίδες.
      Επίσης, να σημειωθεί ότι η προσθήκη αναψυκτικού, επιβαρύνει το ποτό κατα 80 θερμίδες και η προσθήκη χυμού κατα 30 θερμίδες.
      Επειδή, ποτό χωρίς παρελκόμενα δεν υφίσταται, αξίζει να ξέρουμε ότι ένα μπολ με 10 ξηρούς καρπούς προσφέρει 130 θερμίδες και αν συνοδεύεται με ελιές, οι 6ελιές προσφέρουν περίπου 40 θερμίδες.

      Σημαντική Σημείωση: για την μέτρηση θερμίδων ενός ποτού, κρίνεται καλό να γνωρίζουμε τον ιδιαίτερο τύπο, το οποίο εξάγει το ποσό των θερμίδων ενός ποτού. Ποσότητα ποτού χ Βαθμό αλκοόλ διά 100 και το αποτέλεσμα επί 7.

      Με τιμή.

      Κριαράς Νικόλαος.

      Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.