Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτο (Πορτογαλία), βρήκαν ότι προσθέτοντας μπύρα ή κόκκινο κρασί για το μαρινάρισμα, μειώνονται κατά 90% οι καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από το ψήσιμο του κρέατος, σε σύγκριση με το μη-μαριναρισμένο κρέας. Οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μπύρα και το κόκκινο κρασί, χτυπούν τον καρκίνο, δημιουργώντας χημικές ουσίες που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες. Για περισσότερο όφελος, αφήστε το κρέας σε μίγμα από μπύρα για 4 ώρες, στο ψυγείο ενώ σε κόκκινο κρασί, το αφήνουμε για 6 ώρες.

ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ

Υπάρχει ο εθισμός στο αλκοόλ και στο τσιγάρο και πλέον οι ερευνητές βρήκαν πως υπάρχουν άτομα που είναι εθισμένα στο ανθυγιεινό φαγητό. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες από υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, μπορεί να αλλάξει την αντίδραση του εγκεφάλου στον κορεσμό με αποτέλεσμα να κάνει τους ανθρώπους να θέλουν περισσότερο φαγητό ακόμα κι όταν δεν πεινάνε πραγματικά. Κι όπως συμβαίνει με τον κάθε εθισμό, ποτέ δεν θα χορταίνουνε. Μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξε πως όταν αλλάχθηκε το κανονικό τους διαιτολόγιο μετά από 5 μέρες και αντικαταστάθηκε από φαγητό με γεύση σοκολάτας και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, παρατηρήθηκαν συμπτώματα ανησυχίας και στερητικού συνδρόμου όταν τους σταμάτησαν πλέον την παροχή, ακριβώς όπως συμβαίνει με τους εθισμένους στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΕΤΕ;

Οι ειδικοί προτείνουν να γυμνάζετε τον κορμό σας σε όρθια στάση, η οποία ωφελεί περισσότερο από τα ροκανίσματα που κάνετε ξαπλωμένοι σε κάποιο χαλάκι. Η γύμναση του κορμού σε όρθια στάση, επιτρέπει στο σώμα να κινείται μπροστά, πίσω και από πλευρά σε πλευρά, κάτι που οι παραδοσιακές ασκήσεις στο πάτωμα δεν προσφέρουν και αυτή η επιπλέον κίνηση βοηθά στις κινήσεις που κάνετε στην καθημερινότητά σας. Μια άσκηση του κορμού, για να την συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας, είναι τα lunges (σκαμπανεβάσματα). Κάντε μπροστινά, πλαϊνά αλλά και όπισθεν lunges για να γυμνάσετε ολόκληρο τον κορμό. Μπορείτε να βάλετε περισσότερη αντίσταση με αλτήρες (dumbbells) για να δουλέψετε και το πάνω μέρος του σώματος ταυτόχρονα.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΥΕΣ

Αφού ξοδέψετε χρόνο και προσπάθεια μετά το γυμναστήριο, θέλετε να σιγουρευτείτε ότι οι μύες σας λαμβάνουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που τους βοηθάνε να διογκώνονται αλλά και να λειτουργούν σωστά. Το πιο σημαντικό φυσικά είναι οι άπαχες πρωτεϊνες. Το κάλιο (potassium) που παίρνουμε από τις μπανάνες αλλά και τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι βασικό στοιχείο για να αποφύγουμε κράμπες των μυών αλλά και αδυναμία. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά σε πρωτεϊνες για τους μύες, χρειάζεστε τρόφιμα πλούσια σε Omega 3 λιπαρά οξέα, όπως είναι ο σολομός, η σαρδέλα και τα καρύδια. Ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο για την διατήρηση της υγείας των μυών είναι το μαγνήσιο (magnesium) που το βρίσκουμε στους ηλιόσπορους και στο σπανάκι. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα αμύγδαλα και τα κίτρινα τυριά που περιέχουν ασβέστιο (calcium) το οποίο βοηθάει τους μύες να συσπώνται



Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος