Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Εορταστικοί πειρασμοί. Τι να προσέξετε στη κατανάλωση τους από το παιδί σας.


Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, μέρες χωρίς σχολείο-εορταστική περίοδος η οποία συνοδεύεται με πολλά γλυκά.
Διάφορα γλυκά προσφέρονται εν άφθονεία, κάθε στιγμή της ημέρας την συγκεκριμένη περίοδο.
To πιο σύνηθες γλυκό, η βασιλόπιτα. Ένα τεμάχιο βασιλόπιτας, προσφέρει 350 θερμίδες. Προσοχή στο κρυφό λίπος, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα. To κρυφό λίπος, συναντάται με τη μορφή του βουτύρου ή της μαργαρίνης. Σαφώς και δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί απο τα πλαίσια της διατροφής της συγκεκριμένης περιόδου αλλά θα πρέπει να καταναλωθεί ένα κομμάτι κ όχι κάθε μέρα.

Ένα δεύτερο χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλυκό, είναι ο κουραμπιές. Προσφέρει 150 θερμίδες ανά τεμάχιο. Η θρεπτική αξία του κουραμπιέ διαχωρίζεται με βάση την διαδικασία παρασκευής του. Αν δεν έχει παρασκευασθεί με ελαιόλαδο, αλλά με βούτυρο τότε υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα κρυφό λίπος, το οποίο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου.
Τα μελομακάρονα, ένα ακόμη γλυκό το οποίο χρίζει ιδιαίτερης προτίμησης την συγκεκριμένη περίοδο, προσφέρει μόλις 110 θερμίδες ανά τεμάχιο. Σαφώς, πιο υγιεινό απο τον κουραμπιέ, διότι δεν περιέχει κρυφό λίπος και έχει παρασκευασθεί με άκρως σπιτική διαδικασία. Η σημαντική διαφορά, μεταξύ του μελομακάρονου με τον κουραμπιέ, είναι ότι ο κουραμπιές περιέχει 5% παραπάνω λίπος.

Τέλος, ένας ακόμη χριστουγεννιάτικος πειρασμός, είναι τα ζαχαρωτά, τα οποία προσφέρουν 75θερμίδες ανά τμχ.
Αρκετά θερμιδογόνα αλλά αν καταναλώνονται με μέτρο αποδίδουν σε ικανοποιητική ποσότητα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων.

Δύσκολο να αντισταθούμε. Όμως, εύκολο ή τουλάχιστον όχι ανέφικτο να μετριάσουμε τις ποσότητες, όπως επίσης και να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας στο πόσο θα πρέπει να φάει.

Ας του επιτρέψουμε να καταναλώσει το ότι επιθυμεί απο τους χριστουγεννιάτικους πειρασμούς αλλά να του περιορίσουμε τη ποσότητα σε ένα τμχ ανά είδος κεντρίζοντας του, το ενδιαφέρον σε κάποια άλλα τρόφιμα πιο υγιεινά ή ακόμη αν είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να έχει γνώμη, τότε να του εξηγήσουμε με παραδείγματα την υπερβολική επίπτωση της ζάχαρης και την σπουδαία σημασία ορισμένων διαφόρων υγιεινών τροφών.

Σημαντική Σημείωση: Μην του απαγορέψετε αν επιθυμεί να καταναλώσει κάποιο γλυκό, αλλά αποδώστε του, την παιδεία και την δυνατότητα να κρίνει τις ποσότητες και το είδος.


Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

η ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ μέσω της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στη ΖΩΗ μας.

Η νευρική ανορεξία είναι πάθηση που επηρεάζει κυρίως κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Συνήθως η πάθηση αρχίζει κατά την εφηβική ηλικία. Η νευρική ανορεξία είναι μια ασθένεια που πλήττει το 1% του γυναικείου πληθυσμού.

Οι γυναίκες αυτές, που μπορεί να είναι οι κόρες μας, οι γυναίκες μας, οι αδελφές μας ή οι μητέρες μας, νιώθουν ένα έντονο αίσθημα αναποτελεσματικότητας και ανεπάρκειας. Αυτό τις οδηγεί στο να μην τρωνε και να εξασκούνται εντατικά με αποτέλεσμα να έχουν μια σημαντική απώλεια βάρους που ξεπερνά το 15% του ιδανικού τους βάρους.

Πρόκειται για μια μορφή διαταραχής της διατροφής κατά την οποία αυτή που υποφέρει, διακατέχεται από ένα έντονο φόβο πρόσληψης βάρους. Για αυτό το λόγο περιορίζει το φαγητό που τρωει.

Χαρακτηριστικά το κορίτσι ή η γυναίκα που υποφέρει έχει μικρό βάρος σώματος, δεν θέλει να έχει ένα κανονικό για το ύψος της βάρος, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη φοβία του να γίνει παχουλή, πιστεύει ότι είναι παχουλή ακόμη και όταν είναι πολύ λεπτή και δεν έχει παρουσιάσει έμμηνο ρύση για τρεις συνεχόμενες περιόδους στις περιπτώσεις που ήδη η περίοδος έχει αρχίσει.

Επιπρόσθετα αυτή που πάσχει μιλά συνεχώς για θέματα βάρους και φαγητού, δεν τρωει μπροστά σε άλλους, αποφεύγει τις κοινωνικές σχέσεις και συχνά η συμπεριφορά της χαρακτηρίζεται από αλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη.

Έχουν περιγραφεί δύο τύποι νευρικής ανορεξίας. Στον ένα τύπο οι περιπτώσεις ανορεξίας χαρακτηρίζονται από στέρηση φαγητού (ανορεξία περιοριστικού τύπου). Στο δεύτερο τύπο, χαρακτηρίζονται από περιόδους στέρησης που εναλλάσσονται από επεισόδια βουλιμίας με υπερφαγία που ακολουθούνται όμως από προκλητούς εμετούς (ανορεξία περιοριστικού - βουλιμικού τύπου) .

Η αιτία που προκαλεί τη νευρική ανορεξία δεν είναι γνωστή. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία που προσφέρει ίαση στην πάθηση. Όμως η νευρική ανορεξία προκαλεί το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh των Ηνωμένων Πολιτειών, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τις αιτίες της νευρικής ανορεξίας, εξέτασαν τον εγκέφαλο γυναικών με νευρική ανορεξία και σύγκριναν τα ευρήματα με ανάλογα αποτελέσματα από γυναίκες χωρίς νευρική ανορεξία.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan). Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες, οι οποίες απεικονίζουν μεταβολικές και χημικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Εξέτασαν τον εγκέφαλο 13 γυναικών που είχαν περιοριστικού τύπου ανορεξία και οι οποίες είχαν ανακάμψει από την πάθηση τους. Το ίδιο έκαναν και για 12 γυναίκες με νευρική ανορεξία με βουλιμία. Τα αποτελέσματα από τις ανορεξικές γυναίκες συγκρίθηκαν με εκείνα από 18 υγιείς γυναίκες.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι η νευρική ανορεξία σχετίζεται με διαταραχές στο μεταβολισμό της σεροτονίνης. Είναι πιθανόν ότι οι ανωμαλίες με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, οδηγούν σε αυξημένο άγχος που με τη σειρά του μπορεί να είναι αιτία έναρξης της νευρικής ανορεξίας.

Η σεροτονίνη είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής στο εγκέφαλο. Η δράση της σχετίζεται με την ψυχική διάθεση, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις καταστάσεις. Οι υποδοχείς των εγκεφαλικών κυττάρων για τη σεροτονίνη βρέθηκαν να έχουν ρόλο στη διατροφική συμπεριφορά και στο άγχος.

Τα στοιχεία που προέκυψαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για την καλύτερη κατανόηση της αιτίας της νευρικής ανορεξίας. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα που θα στοχεύουν επιλεκτικά στη διόρθωση των βιοχημικών ανωμαλιών που φαίνεται ότι υπάρχουν και προκαλούν τη νευρική ανορεξία.

Οι γυναίκες που πάσχουν από τη νευρική ανορεξία αισθάνονται ένα έντονο φόβο για να παχύνουν και συνεχώς ασχολούνται με το πως θα χάσουν βάρος.


Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.