Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ μελετάει το καλοκαιρινό ποτό την ΜΠΥΡΑ...

Η μπύρα είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ποτά σχετικά με τις θερμίδες της. Παχαίνει όμως η μπύρα; Είναι μύθος ή πραγματικότητα; Οι θερμίδες που έχει η μπύρα οφείλονται κυρίως στο αλκοόλ.

Η μπύρα έχει θρεπτική αξία λόγω της περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες, φώσφορο, αλάτι. Η υπερβολική όμως κατανάλωση της μπύρας επιφέρει τις ίδιες βλαβερές συνέπειες στην υγεία μας όπως και υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Παρασκευάζεται από φυσικά συστατικά όπως κριθάρι, μαγιά, νερό και δημητριακά, αλλά και παρέχει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες. Ακόμα οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Η μέτρια κατανάλωση μπύρας ,ένα ποτό ημερησίως, προστατεύει τα οστά. Όταν όμως καταναλώνονται παραπάνω μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα, να εμφανίσουν δηλαδή μειωμένη οστική πυκνότητα. Και μην ξεχνάτε ότι ο αλκοολισμός είναι καταστροφικός για τα κόκαλα.



Το κριθάρι και το λυκίσκο που περιέχονται στην μπύρα, είναι αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχουν αντιγηραντική, αντικαρκινική δράση ενώ βοηθούν και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο αλλά και η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο βοηθούν να μην εμφανιστεί πέτρα στη χολή και στα νεφρά.

Το λάθος με την μπύρα είναι δεν σταματάμε στο ένα ποτήρι. Ειδικά όμως εμείς οι γυναίκες πρέπει να προσέχουμε για να μην λαμβάνουμε παραπάνω θερμίδες.



Ένα ποτήρι μπύρα 250ml έχει 107 θερμίδες ενώ ένα ποτήρι κρασί 150ml έχει 115 θερμίδες. Επίσης δεν θα πρέπει να τη συνδυάζουμε με τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας όπως πατατάκια, πίτσα.

Άρα η μπύρα μπορεί να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διατροφής μας αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Είναι καλύτερη επιλογή από άλλα βαριά οινοπνευματώδη ποτά.

Τώρα όμως που μπήκε το καλοκαιράκι μην προσπαθήσετε να ξεδιψάσετε με μπύρα. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν καταναλώσετε την μπύρα, θα σας ξεδιψάσει και θα μετριάσετε την κατανάλωση μπύρας.

Πρίν, αναφερθούμε εκτενώς, στην διατροφική συμβολή της μπύρας, σας παραπέμπουμε στο πρώτο παιδικό βιβλίο, το οποίο αναλύει και περιγράφει την αξία της μπύρας. Το βιβλίο έχει τίτλο, ''Μπι όπως μπύρα' του Τομ Ρόμπινς. Χαρακτηριστικό απόσπασμα του προαναφερθέντος βιβλίου, είναι το εξής:

" Η μπίρα κάνει και τους ποιό σκληρούς άντρες να κατουράνε συνέχεις σαν κουταβάκια."

"ο παιδίατρός σου δεν πρόκειται να σου πεί ποτέ - εκτώς αν είναι Ιρλανδός - οτί η μπίρα έχει θρεπτική αξία. Η κινέζικη λέξη για την μπίρα σημαίνει "υγρό ψωμί"

Η μπύρα θεωρείται από τα πλέον υγιεινά ποτά, πάντα σε μικρή ποσότητα, με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Συγκεκριμένα: Περιέχει μεταλλικά άλατα, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο, καθώς και πλήθος βιταμινών όπως Β1, Β2 και ενεργοποιημένη πρωτεϊνη C, που ενισχύουν το αμυντικό σύστημα.
Αναλυτικότερα, η ήπια κατανάλωση μπίρας:

• Μειώνει την κακή χοληστερίνη.
• Προστατεύει ενάντια στις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.
• Εξαιτίας της ουσίας λουπουλίνης που περιέχει, διαθέτει εξαιρετικές καταπραϋντικές ιδιότητες και δρα ενισχύοντας το νευρικό μας σύστημα. Μάλιστα, πρόσφατα επιστημονικά πειράματα απέδειξαν ότι σε καταστάσεις στρες, όσοι έπιναν μπίρα είχαν λιγότερη νευρική υπερένταση από αυτούς που δεν έπιναν.
• Συμβάλλει στην ανάπλαση των οστών και δρα αποτελεσματικά κατά της οστεοπόρωσης εξαιτίας του ασβεστίου που περιέχει, ενώ ο πλούτος σε μέταλλα και βιταμίνες συντελεί στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και των ρευματισμών.
• Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη και έχει αποδεδειγμένη διουρητική ιδιότητα, ευνοώντας τη λειτουργία των νεφρών.
• Τέλος, η μαγιά της μπίρας βοηθά στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου και έχει ευνοϊκά οφέλη για το δέρμα και τα νύχια.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

η επιστήμη της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ αναλύει σχολαστικά την ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ της παρουσίας του ΛΙΠΟΥΣ....

Τα λίπη ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις (εστέρες) μιας τρισθενούς αλκοόλης, της γλυκερίνης, με οργανικά οξέα κυρίως μονοκαρβονικά κορεσμένα ή ακόρεστα.

Τα λίπη παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα μας!

Τα λίπη…

* περιέχουν μόνο απαραίτητα λιπαρά οξέα (το λινολεικό οξύ πρέπει να αμβάνεται με την τροφή)
* περιέχουν σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες (οι βιταμίνες Α, D, E, K απορροφώνται από τον οργανισμό μας μόνο σε συνδυασμό με λιπαρές ουσίες
* παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμική μόνωση (υποδόριο λίπος)
* προστατεύουν τα εσωτερικά μας όργανα
* αποτελούν συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας

Μειώνοντας σωστά τα λίπη!

* Λίγα ζωικά λίπη (χοληστερόλη!!)
* Προσοχή στα κρυμμένα λίπη, ΄πως στα λουκάνικα, το τυρί, τη σοκολάτα
* Περισσότερα φυτικά λίπη (όπως το λάδι στη σαλάτα)
* Χρησιμοποιείτε λίγα λίπη επάλειψης και τηγανίσματος
* Τρώτε περισσότερα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες

Η σωστή μείωση των λιπαρών ουσιών δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε τελείως!!

Εξάλλου, οι λιπαρές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και το φαγητό είναι και ευχαρίστηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν πολύ χαμηλή χοληστερίνη, εκδηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εγκεφαλικές αιμορραγίες, και ότι τα φυτικά λίπη όπως το ελαιόλαδο δρουν ευεργετικά στα αγγεία.
Ο αποκλεισμός του λίπους από τη διατροφή ωστόσο είναι γενικότερα, ολέθριος για την υγεία. Χωρίς λίπος, δεν υπάρχει ζωή.
Tο λίπος είναι ένα βασικό συστατικό του ανθρώπινου κυττάρου. Επίσης, ξέρουμε ότι η χοληστερίνη είναι ένα κύριο συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης.
Έτσι, όλες οι λειτουργίες και το όργανα του σώματος μας έχουν ως δομικό συστατικό το λίπος.
Τα λιπαρά είναι εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας του οργανισμού, και βιταμίνες όπως η Α, D, Ε και η Κ χρειάζονται λίπος ώστε να απορροφηθούν.
Κάποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τα λιπαρά στη διατροφή τους.
Ειδικά τα παιδιά για παράδειγμα, κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής τους, πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα με πλήρη λιπαρά – εκτός και αν έχει αποφασίσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός που τα παρακολουθεί. Ακόμα, σε άτομα μετά από βαρύ χειρουργείο, οι ειδικοί πολλές φορές συστήνουν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έτσι ευνοούν τον οργανισμό να έχει πιο καλή ανάρρωση.
Οι στερητικές δίαιτες, οδηγούν σε προβλήματα – κυρίως σε νέες γυναίκες, που έχουν αυξημένες ανάγκες θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιγράφονται περιστατικά με οξεία αμηνόρροια, δηλαδή αναστολή της εμμήνου ρήσεως. Αυτό ωστόσο δεν σχετίζεται με την μείωση των προσλαμβανόμενων λιπαρών. Είναι θέμα μείωσης του συνόλου των θερμίδων, που το αντιλαμβάνεται ο οργανισμός, και κάνει μια προσπάθεια να εξοικονομήσει την απώλεια του αίματος, πρακτικά.
Η ανάγκη για λιγότερες θερμίδες στα τρόφιμα, οδήγησε σε δημιουργία υποκατάστατων λίπους, που εγκριθήκαν από τον FDA πριν λίγα χρονιά. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι τα υποκατάστατα λίπους βοηθούν στην απώλεια βάρους ή στην επίτευξη χαμηλότερων συγκεντρώσεων λιπιδίων στο αίμα.

«Το 30 τοις εκατό των καθημερινών αναγκών μας πρέπει να καλύπτεται από λίπος, και όσοι δεν το προσλαμβάνουν θα πρέπει να αλλάξουν τη διατροφή τους.

Ο άνθρωπος στο διαιτολόγιο του πρέπει να έχει μια σωστή ποικιλία και θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνουμε καθημερινά λίπη που προέρχονται από τα ψάρια, καθώς και φυτικές πηγές λιπαρών.».
Νέες έρευνες δείχνουν ότι λιπαρά από ψάρια όπως η σαρδέλα και ο σολομός μειώνουν το ενδεχόμενο αρρυθμιών και αιφνιδίων θανάτων σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολή στην κατανάλωση του λίπους έχει ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.