Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ κ συσχετιση της με διαφορες επιστημονικες ερευνες

ΣΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ;

Μια πολύ γνωστή μέθοδος απόκτησης μυϊκής μάζας είναι η σωστή αναλογία υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Σε μία έρευνα, δύο ομάδες ατόμων απέδειξαν ότι ενω λάμβαναν καθημερινά 500 θερμίδες λιγότερες, η δεύτερη ομάδα που έκανε επιπλέον και χρήση ενός ροφήματος πρωτεΐνης 20 λεπτά πριν το πρωινό και το δείπνο για 12 εβδομάδες, ειχε καλυτερα αποτελεσματα. Παρόλο που και οι δύο ομάδες μείωσαν τις θερμίδες που προσλάμβαναν, τα άτομα της δεύτερης ομάδας έχασαν μεγαλύτερα ποσοστά λίπους και έβαλαν στο σώμα τους περισσότερη μυϊκή μάζα. Άρα λοιπόν εάν προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας και ένα ρόφημα πρωτεΐνης θα δούμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα μας.

ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΝΩ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ

Πολλές αεροπορικές εταιρίες στην Αμερική προσφέρουν διάφορες επιλογές για εκείνους που κάνουν πολύωρα ταξίδια. Μην αφήνετε απλά τον χρόνο να περνάει. Κάντε κάτι που απαιτεί κίνηση. Το αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης διαθέτει διαδρόμους κατάλληλους για περπάτημα η jogging ενώ περιμένετε να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο. Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο περπατήστε η ανεβοκατεβείτε σκάλες για μια απλή καρδιοαγγειακά άσκηση. Μπορείτε επίσης να στηριχτείτε σε έναν τοίχο και να κάνετε push ups. Εάν παίζεται γκολφ, στα αεροδρόμια της Atlanda, του Dallas, του L. Angeles και του Οrlando υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι.



ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Σε μία εποχή όπου το περιβάλλον είναι πολύ επιβαρημένο υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προστασία του. Όποτε υπάρχει η δυνατότητα, μπορούμε να αφήσουμε το αμάξι μας και να πάμε στη δουλειά, στο γυμναστήριο, η στα ψώνια περπατώντας. Μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας χρησιμοποιώντας τις σκάλες και όχι το ασανσέρ. Κλείστε την τηλεόραση και επιδοθείτε σε άλλες δραστηριότητες. Όταν πηγαίνετε για φαγητό με συναδέλφους διαλέξτε ένα εστιατόριο κοντά στο γραφείο ώστε να ξεκινάτε όλοι μαζί. Κουρέψτε το γρασίδι με μία χειροκίνητη συσκευή αντί με μια ηλεκτρική θεριστική μηχανή.



Καρδιοαγγειακή προπόνηση και αύξηση μάζας

Οι περισσότεροι αθλητές λένε ότι δεν θα πρέπει να κάνετε αεροβική προπόνηση όταν παράλληλα κάνετε πρόγραμμα ανάπτυξης μάζας. Όμως μην ξεχνάτε ότι οι πνεύμονες, η καρδιά και η συνολική αντοχή του σώματός σας θα πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι η αεροβική προπόνηση βοηθά την μυϊκή ανάπτυξη, αναπτύσσεται η καρδιοαγγειακή πυκνότητα και βοηθά το σώμα σας να λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μέγεθος και ο αριθμός των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν διατροφικά στοιχεία στους μυς. Εάν κάνετε κάποιο καρδιοαγγειακό πρόγραμμα και παρατηρήσετε ότι χάνετε μυϊκή μάζα, τότε μάλλον δεν τρώτε αρκετές θερμίδες για να καλύψετε αυτές που χάσατε κατά την διάρκεια των αεροβικών προπονήσεων. Άρα λοιπόν μπορείτε να αναπτύσσετε μυϊκή μάζα κάνοντας καρδιοαγγειακή προπόνηση έχοντας το επιπλέον όφελος ότι μειώνεται και το λίπος του σώματός σας. Η καλύτερη καρδιοαγγειακή άσκηση για κάψιμο λίπους με ταυτόχρονη αύξηση της μυϊκής μάζας είναι το δυναμικό βάδισμα. Κάντε δυναμικό βάδισμα δυο έως τρεις φορές την εβδομάδα βαδίζοντας 3 έως 6 χιλιόμετρα κάθε φορά. Διατηρήστε γρήγορο ρυθμό ώστε το σώμα σας να καίει λίπος.

ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες αποφεύγουν την καρδιοαγγειακή προπόνηση φοβούμενη μια κρίση ημικρανίας. Έρευνες στην Sahlgrenska στη Σουηδία απέδειξαν ότι ένα ήπιο πρόγραμμα προπόνησης έχει σπουδαία αποτελέσματα. 20 άτομα που υπέφεραν από ημικρανία ακολούθησαν ένα προπονητικό πρόγραμμα, τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες χρησιμοποιώντας ένα στατικό ποδήλατο. Η φυσική τους κατάσταση βελτιώθηκε κατά πολύ. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μόνο ένα άτομο παραπονέθηκε για κρίση ημικρανίας. Εάν υποφέρετε από ημικρανίες μην τις αφήσετε να σας στερήσουν την άσκηση. Προσέξτε μόνο την ένταση της προπόνησής σας και δείτε έναν γιατρό εάν θέλετε την συμβουλή ενός ειδικού.



Πετάξτε την ζυγαριά

Όταν προσπαθείτε να διαπιστώσετε την φυσική σας κατάσταση και το επίπεδο της υγείας σας, μην έχετε σαν οδηγό το σωματικό σας βάρος. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο μυϊκός ιστός ζυγίζει πολύ περισσότερο από τον λιπώδη, άρα λοιπόν ανεβαίνοντας σε μία ζυγαριά δεν θα ξέρετε εάν έχετε κερδίσει ή χάσει λίπος. Για να διαπιστώσετε λοιπόν πώς πάει το σώμα σας, ο απλούστερος τρόπος είναι να κοιτάξετε τον καθρέπτη. Πετάξτε λοιπόν την ζυγαριά και απλά γδυθείτε και σταθείτε μπροστά από τον καθρέπτη σας.


Με τιμη

Κριαρας Νικολαος

Διατροφολογος-Διαιτολογος