Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Εγκυμοσύνη και Διατροφικές απαιτήσεις.

Εγκυμοσύνη και Διατροφικές απαιτήσεις.

Η εγκυμοσύνη, θεωρείται ως το πιο θεάρεστο γεγονός το οποίο μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα και κατ'επέκτασιν στην οικογένεια της.
Όμως, κατα τη πορεία της εγκυμοσύνης ενδέχεται να εμφανισθούν διάφορα προβλήματα υγείας, άλλα μικρά κ άλλα μεγάλα, τα οποία στη πλειονότητα τους θεραπεύονται μέσω της κατάλληλης - εξειδικευμένης διατροφικής σύστασης. Ορισμένα συμπτώματα τα οποία ενδεχομένως, θα εμφανισθούν είναι τα εξής:
->Αναιμία.
->Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης.
->Αιμάτωμα ούλων.
->Γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
->Ναυτία, εμετός και έντονη κόπωση.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο σύμπτωμα της επιλόχειας κατάθλιψης αλλά φυσικά και στη σωστή ανάπτυξη του βρέφους.
To σύμπτωμα της αναιμίας, θα εμφανίσει μειωμένα ποσά σε αιμογλοβίνη και μυογλοβίνη (ουσίες, οι οποίες συμμετέχουν σε μεταφορά-αποθήκευση του οξυγόνου στα κύτταρα και στους πνεύμονες, αντιστοίχως). To είδος της αναιμίας, το οποίο εντοπίζεται στην εγκυμοσύνη είναι η σίδηροπενική αναιμία, κατα την οποία εμφανίζεται μειωμένη αποθήκευση του σιδήρου. Όμως, λόγω του ότι το ποσό σιδήρου είναι μειωμένο, αν η διαιτητική σύσταση με τρόφιμα πλούσιας περιεκτικότητας σε σίδηρο, τότε η απορρόφηση του συναντάται σε μεγαλύτερο βαθμό εν συγκρίσει υγιών οργανισμών.
To σύμπτωμα του σακχαρώδους διαβήτη κατα την εγκυμοσύνη, ενδέχεται να εμφανισθεί μόνο κατ'αυτή τη περίοδο και να επανέλθει στα φυσιολογικά όρια ο οργανισμός στο πέρας της εγκυμοσύνης. Στην ουσία, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης εμφανίζει διαταραχή στη γλυκόζη λόγω του ότι το έμβρυο εμποδίζει τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα της εγκύου. Σε αυτή τη περίπτωση, θα πρέπει να συσταθεί μία ειδική διατροφική οδηγία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπέρτασης,της ενδεχόμενης προεκλαμψίας και της μακρόσωμίας του εμβρύου(υπογλυκαιμία-υποάσβεστιαιμία-υπομαγνησιαιμία-αναπνευστικά προβλήματα).
Μια ειδική διατροφική σύσταση, θα πρέπει να στηριχθεί στους εξής άξονες:
Α. Μικρά και συχνά γεύματα.
Β. Μειωμένο ποσό σε λιπαρά.
Γ. Ορθό ποσοστό μεταξύ ύδατανθρακων/πρωτεϊνών/λίπους.
Δ. Αυξημένο ποσό κατανάλωσης φυτικών ινών.
Ε. Ιδιαίτερη προσοχή στη κατανάλωση πρωτεϊνών (0.8 επί του ιδανικού βάρους).
ΣΤ. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

Κατά την εγκυμοσύνη, ενδέχεται να εμφανισθεί αιμάτωση ούλων, λόγω της περίοδοντίτιδας ή του ιστορικού. To μείζον θέμα το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί είναι η εξασφάλιση της υγείας του βρέφους απο τη πρόκληση νοσηρών νοσημάτων απο τα μικρόβια. Η διατροφική οδηγία, η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η αποφυγή ζαχαρωτών - λιπαρών τροφών, οι οποίες ενισχύουν το πρόβλημα. Σε οποιαδήποτε άλλη συμβολή, θα πρέπει να δοθεί απο ειδικό χειρούργο οδοντίατρο.
Κατα την εγκυμοσύνη, εμφανίζονται γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο. Στην ουσία, επηρεάζεται ο μυς του γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος είναι κοινώς με τη μήτρα. Λόγω της αύξησης της προγεστερόνης, επιβραδύνεται η περισταλτικότητα κίνησης του εντέρου με δυσκολία στην ταχεία αποβολή των κοπράνων. Η διαιτητική σύσταση η οποία θα πρέπει να καθορισθεί, θα στηριχθεί στη κατανάλωση φυτικών ινών, οσπρίων, λαδερών τροφίμων, μειωμένο ποσό κατανάλωσης λιπαρών τροφίμων, αποφυγή κατανάλωσης καφέ-τσάι-αναψυκτικών και στην υπερβολική χρήση καπνού.
Επίσης, κατα την εγκυμοσύνη εμφανίζεται ναυτία, εμετός και έντονη κόπωση. Σε αυτή τη περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί ένα πλήρες εξατομίκευκενο διαιτολόγιο, το οποίο θα προσφέρει μέσω αύξησης θερμίδων την κάλυψη στις ενεργειακές ανάγκες με αποφυγή την αύξηση του σωματικού βάρους.
Στους 9μήνες φυσιολογικής κύησης, θα αυξηθούν οι θερμίδες με σκοπό την υγεία της εγκυμονούσας και του εμβρύου. Στο πρώτο τρίμηνο η αύξηση θερμίδων να είναι 300 θερμίδες στις ενεργειακές ανάγκες και στα υπόλοιπα 2τρίμηνα να είναι 150θερμίδες των αρχικών ενεργειακών αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ελλιποβάρης γυναίκες η συνολική αύξηση σωματικού βάρους θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ των 9kg - 15kg, στις υπέρβαρες γυναίκες μεταξύ 4kg - 8kg και στις φυσιολογικού σωματικού βάρους γυναίκες μεταξύ 9kg - 15kg. Τέλος, κατα τη φάση της επιλόχειας κατάθλιψης, θα πρέπει να συσταθεί διαιτητική οδηγία κατα την οποία να περιλαμβάνει ποσοστά μακρόθρεπτικών σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, με προσθήκη τροφίμων πλούσια στα απαραίτητα λιπαρά οξέα - Ω6 και Ω3 με αναλογία 4/1 και στα αμίνοξεα διακλαδισμένης αλυσίδας - βαλίνη,λευκίνη,ισολευκίνη.
Σημαντική συμβουλή, να θυμάστε ότι κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ζείτε για δύο άτομα, οπότε να τρώτε προστατεύοντας το αγαπημένο σας ήμισυ.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.