Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τι τυρί...να επιλέξεις...τώρα τον χειμώνα......

Η εποχή του χειμώνα, επιβάλει την κατανάλωση γαλακτοκομικών σε μεγαλύτερη ποσότητα εν συγκρίσει από την εποχή της ανοιξης και του καλοκαιριού.


Διάφορα είδη τυριών με διάφορες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά αποδίδει το κάθε τυρί.



To παραδοσιακό τυρί της Ηπείρου, το οποίο έχει μαλακή δομή, κρεμώδες και υπολευκο. Ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό σε λίπος, αποδίδει μόλις 13.8% και πρωτεϊνη 9.8%.

To παραδοσιακό τυρί των Κυκλάδων, καλείται ως κοπανιστή. Αποδίδει 19.5% λίπος και ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό σε πρωτεϊνη 16.7%.

To παραδοσιακό τυρί Κρήτης, η γραβιέρα. Θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας και προσφέρεται για κατανάλωση με οποιονδήποτε συνδυασμό. Ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και πρωτεϊνη. Αποδίδει 34% λίπος και 26% πρωτεϊνη.
Η παρμεζάνα, θεωρείται τυρί χαμηλών λιπαρών με μεγάλη ποσότητα ασβεστίου.

To παραδοσιακό τυρί Μυτιλήνης, ή αλλιώς ως λαδοτύρι. Άξιας προσοχής, είναι η 3μηνη συντήρηση του, στο ελαιόλαδο. Υψηλό σε λίπος, αποδίδει 30% και πρωτεΐνες 25%.

To παραδοσιακό τυρί του Μετσόβου, παρασκευάζεται απο αγελαδινό γάλα ή με προσθήκες κατσικίσιου. Προσφέρει 26% λίπος και 27% πρωτεϊνης.

Ο ανθότυρος, διακρίνεται σε φρέσκο και ξηρό.
Δεν εμφανίζουν καμία διαφορά ως προς το ποσοστό λίπους, το οποίο είναι στο 65% αλλά εμφανίζουν διαφορά ως προς το ποσοστό υγρασίας, 70% και 40% αντιστοίχως.

Σημαντική Σημείωση, όποιο τυρί και να επιλέξετε, να θυμάστε μην καταναλώνετε πέραν της ποσότητας ίσης με ενός σπιρτόκουτου. Έτσι, θα διατηρήσετε σε υγιή επίπεδα το σωματικό σας βάρος και θα γευτείτε χωρίς τύψεις αυτο το ιδιαίτερο γεύμα το τυρί.


Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: