Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

η επιστήμη της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ αναλύει σχολαστικά την ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ της παρουσίας του ΛΙΠΟΥΣ....

Τα λίπη ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις (εστέρες) μιας τρισθενούς αλκοόλης, της γλυκερίνης, με οργανικά οξέα κυρίως μονοκαρβονικά κορεσμένα ή ακόρεστα.

Τα λίπη παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα μας!

Τα λίπη…

* περιέχουν μόνο απαραίτητα λιπαρά οξέα (το λινολεικό οξύ πρέπει να αμβάνεται με την τροφή)
* περιέχουν σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες (οι βιταμίνες Α, D, E, K απορροφώνται από τον οργανισμό μας μόνο σε συνδυασμό με λιπαρές ουσίες
* παίζουν σημαντικό ρόλο στη θερμική μόνωση (υποδόριο λίπος)
* προστατεύουν τα εσωτερικά μας όργανα
* αποτελούν συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας

Μειώνοντας σωστά τα λίπη!

* Λίγα ζωικά λίπη (χοληστερόλη!!)
* Προσοχή στα κρυμμένα λίπη, ΄πως στα λουκάνικα, το τυρί, τη σοκολάτα
* Περισσότερα φυτικά λίπη (όπως το λάδι στη σαλάτα)
* Χρησιμοποιείτε λίγα λίπη επάλειψης και τηγανίσματος
* Τρώτε περισσότερα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες

Η σωστή μείωση των λιπαρών ουσιών δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσουμε τελείως!!

Εξάλλου, οι λιπαρές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και το φαγητό είναι και ευχαρίστηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν πολύ χαμηλή χοληστερίνη, εκδηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εγκεφαλικές αιμορραγίες, και ότι τα φυτικά λίπη όπως το ελαιόλαδο δρουν ευεργετικά στα αγγεία.
Ο αποκλεισμός του λίπους από τη διατροφή ωστόσο είναι γενικότερα, ολέθριος για την υγεία. Χωρίς λίπος, δεν υπάρχει ζωή.
Tο λίπος είναι ένα βασικό συστατικό του ανθρώπινου κυττάρου. Επίσης, ξέρουμε ότι η χοληστερίνη είναι ένα κύριο συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης.
Έτσι, όλες οι λειτουργίες και το όργανα του σώματος μας έχουν ως δομικό συστατικό το λίπος.
Τα λιπαρά είναι εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας του οργανισμού, και βιταμίνες όπως η Α, D, Ε και η Κ χρειάζονται λίπος ώστε να απορροφηθούν.
Κάποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τα λιπαρά στη διατροφή τους.
Ειδικά τα παιδιά για παράδειγμα, κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής τους, πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα με πλήρη λιπαρά – εκτός και αν έχει αποφασίσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός που τα παρακολουθεί. Ακόμα, σε άτομα μετά από βαρύ χειρουργείο, οι ειδικοί πολλές φορές συστήνουν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έτσι ευνοούν τον οργανισμό να έχει πιο καλή ανάρρωση.
Οι στερητικές δίαιτες, οδηγούν σε προβλήματα – κυρίως σε νέες γυναίκες, που έχουν αυξημένες ανάγκες θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιγράφονται περιστατικά με οξεία αμηνόρροια, δηλαδή αναστολή της εμμήνου ρήσεως. Αυτό ωστόσο δεν σχετίζεται με την μείωση των προσλαμβανόμενων λιπαρών. Είναι θέμα μείωσης του συνόλου των θερμίδων, που το αντιλαμβάνεται ο οργανισμός, και κάνει μια προσπάθεια να εξοικονομήσει την απώλεια του αίματος, πρακτικά.
Η ανάγκη για λιγότερες θερμίδες στα τρόφιμα, οδήγησε σε δημιουργία υποκατάστατων λίπους, που εγκριθήκαν από τον FDA πριν λίγα χρονιά. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι τα υποκατάστατα λίπους βοηθούν στην απώλεια βάρους ή στην επίτευξη χαμηλότερων συγκεντρώσεων λιπιδίων στο αίμα.

«Το 30 τοις εκατό των καθημερινών αναγκών μας πρέπει να καλύπτεται από λίπος, και όσοι δεν το προσλαμβάνουν θα πρέπει να αλλάξουν τη διατροφή τους.

Ο άνθρωπος στο διαιτολόγιο του πρέπει να έχει μια σωστή ποικιλία και θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνουμε καθημερινά λίπη που προέρχονται από τα ψάρια, καθώς και φυτικές πηγές λιπαρών.».
Νέες έρευνες δείχνουν ότι λιπαρά από ψάρια όπως η σαρδέλα και ο σολομός μειώνουν το ενδεχόμενο αρρυθμιών και αιφνιδίων θανάτων σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολή στην κατανάλωση του λίπους έχει ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: