Για να διευκολύνουμε την πέψη πρέπει, πρώτα από όλα, να τρώμε φαγητά ορεκτικά. Η έκκριση του σιέλου και των γαστρικών υγρών προκαλούνται από ορισμένες τροφές, την όραση, την όσφρηση και τη γεύση.
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η όρεξη και οι ειδικοί αδένες για την πέψη εκκρίνουν τους χυμούς τους σε μεγάλη ποσότητα. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών οι οποίες δεν είναι ευάρεστες ή έχουν υποστεί αλλοίωση, ελαττώνει την έκκριση του σιέλου και των γαστρικών υγρών. Είναι φανερό λοιπόν ότι για να έχουμε καλή χώνευση πρέπει να τρώμε φαγητά τα οποία μας αρέσουν.
Ακόμη ένας βοηθητικός παράγοντας για την καλή πέψη είναι και η ανάπαυση μετά το φαγητό. Επειδή το πεπτικό μας σύστημα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος για τη διαδικασία της, η ανάπαυση μετά από ένα γεύμα βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διενεργήσει αυτή τη διαδικασία πιο ξεκούραστα. Έτσι, εάν μετά το φαγητό, ή κατά τη διάρκεια αυτού, ασχολούμαστε με κάτι άλλο, το αίμα που θα έπρεπε να διοχετευθεί αποκλειστικά στα όργανα της πέψεως πηγαίνει στα όργανα τα οποία, εκείνη τη στιγμή, έχουμε θέσει σε λειτουργία.
Επιπροσθέτως, είναι φανερό ότι χωνεύει κανείς καλά μόνο εάν δεν τρώει υπερβολικά. Πράγματι, όταν παραφορτώνουμε το στομάχι μας έχουμε, αναγκαστικά, δύσκολη χώνευση. Η υπερβολική ποσότητα τροφής, εκτός από τα άλλα, μπορεί να προκαλέσει διάταση του στομάχου, καθώς επίσης και ενοχλήματα από τα έντερα, ποικίλης μορφής. Είναι εξίσου όμως σημαντικό όταν τρώμε να μην πίνουμε πολλά υγρά, διότι αραιώνουν τα αντίστοιχα πεπτικά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία της πέψης.
Μια απαραίτητη συνήθεια που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος είναι η τακτική και σε σταθερές, ως επί το πλείστον, ώρες κατανάλωση των γευμάτων, αφού με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε στα πεπτικά μας όργανα μια καθορισμένη περίοδο ανάπαυσης. Είναι λοιπόν βλαβερή για την υγεία η συνήθεια που έχουν αρκετοί να μασουλούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν θα πρέπει ωστόσο να πέσουμε στην αντίθετη υπερβολή, να αφήνουμε δηλαδή να περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο γεύματα. Κατά κανόνα, είναι επιβλαβής η παρατεταμένη αδράνεια των πεπτικών οργάνων.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
1 σχόλιο:
Ο τρόπος ζωής μας, έχει επηρεάσει και τον τρόπο που τρώμε. Το άγχος και η βιασύνη μας, αντικατροπτίζετε και στην πέψη μας. Δυστηχώς δεν χωνεύουμε καλά την τροφή μας και οι συνέπειες φαίνονται στην υγεία μας.
Δημοσίευση σχολίου