3 σημαντικές έρευνες, προς τιμήν της 1ης Δεκεμβρίου, ημέρας κατά του AIDS.
1. Η λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό HIV και ο υποσιτισμός έχουν μια σύνθετη αλληλεπίδραση και συχνά συνυπάρχουν γεωγραφικά. Ο υποσιτισμός έχει συνεργιστικές επιδράσεις
στο ανοσοποιητικό και το HIV επηρεάζει τη διατροφική κατάσταση. Τα προγράμματα φροντίδας και θεραπείας του HIV αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν αυτή τη διπλή επιβάρυνση για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων στον ιό HIV. Σε αυτό το άρθρο, γίνεται ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τις μελέτες παρέμβασης σε ενήλικες και παιδιά και την επίδραση της τιμής των τροφίμων στα προγράμματα θεραπείας του HIV. Ενώ η βάση των στοιχείων είναι σχετικά ελλιπής για ειδικές παρεμβάσεις με μακροθρεπτικά συστατικά στο πλαίσιο της θεραπείας του HIV, είναι σαφές ότι χρειάζεται ένα νέο πρότυπο θεραπείας που να, καθοδηγείται από την εμπειρία, την λογική, και τα υπάρχοντα δεδομένα, στο οποίο οι υποσιτισμένοι ασθενείς να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις διατροφικές θεραπείες κατά την συνολική θεραπεία του HIV. Μέσω από την παραπάνω κλινική θεμελίωση, μπορούμε να επιτύχουμε τόσο τη θεραπεία των ασθενών όσο και την αξιολόγηση των νέων θεραπειών. Ορισμένα προγράμματα για την περίθαλψη και την θεραπεία του HIV προσφέρουν συμπληρώματα που έχουν ως βάση τρόφιμα, Ωστόσο, η αύξηση του κόστους των τροφίμων και η οικονομική αστάθεια μπορεί να υπονομεύσουν την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Τα προγράμματα θεραπείας του HIV μπορεί να δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών - που έχουν δυνητικά αυξημένα ποσοστά υποσιτισμού και επισιτιστικής ανασφάλειας - σε καθεστώς υψηλών τιμών των τροφίμων.
2. Ο θηλασμός, παγκοσμίως, αποτελεί κατά περίπου 40% το μέσο μετάδοσης του HIV-1 από τη μητέρα στο παιδί και φέρνει κατ 'εκτίμηση κίνδυνο μετάδοσης της τάξης του 0,9% ανά μήνα μετά τον πρώτο μήνα του θηλασμού. Συνιστάται στις γυναίκες με λοίμωξη με τον ιό HIV-1 να αποφεύγουν εντελώς τον θηλασμό σε περιβάλλον όπου υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές δυνατότητες σίτισης. Ωστόσο, επειδή ή σίτιση αντικατάστασης δεν είναι διαθέσιμη με ασφάλεια σε πολ
λά μέρη του κόσμου, και λόγω του ότι ο θηλασμός αποτελεί τη βέλτιστη διατροφή και προσφέρει προστασία από άλλες μολύνσεις στο βρέφος, υπάρχει έντονο έρευνα σε εξέλιξη για να γίνει ο θηλασμός ασφαλής για τις μολυσμένες μητέρες με HIV-1 σε χώρες με περιορισμένους πόρους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί η βέλτιστη διάρκεια του θηλασμού, οι βέλτιστες πρακτικές απογαλακτισμού, και ποια επιμέρους προφυλακτική αντιρετροϊκή αγωγή είναι η καλύτερη για τις μολυσμένες μητέρες με τον ιό HIV-1 και τα βρέφη τους σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.
Σε αυτό το άρθρο, γίνεται ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τις μελέτες παρέμβασης σε ενήλικες και παιδιά και την επίδραση της τιμής των τροφίμων στα προγράμματα θεραπείας του HIV. Ενώ η βάση των στοιχείων είναι σχετικά ελλιπής για ειδικές παρεμβάσεις με μακροθρεπτικά συστατικά στο πλαίσιο της θεραπείας του HIV, είναι σαφές ότι χρειάζεται ένα νέο πρότυπο θεραπείας που να, καθοδηγείται από την εμπειρία, την λογική, και τα υπάρχοντα δεδομένα, στο οποίο οι υποσιτισμένοι ασθενείς να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις διατροφικές θεραπείες κατά την συνολική θεραπεία του HIV. Μέσω από την παραπάνω κλινική θεμελίωση, μπορούμε να επιτύχουμε τόσο τη θεραπεία των ασθενών όσο και την αξιολόγηση των νέων θεραπειών. Ορισμένα προγράμματα για την περίθαλψη και την θεραπεία του HIV προσφέρουν συμπληρώματα που έχουν ως βάση τρόφιμα, Ωστόσο, η αύξηση του κόστους των τροφίμων και η οικονομική αστάθεια μπορεί να υπονομεύσουν την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Τα προγράμματα θεραπείας του HIV μπορεί να δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών - που έχουν δυνητικά αυξημένα ποσοστά υποσιτισμού και επισιτιστικής ανασφάλειας - σε καθεστώς υψηλών τιμών των τροφίμων.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου