Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα του ΟΗΕ, με βάση το δείκτη βαρύτητας που μετρά τη συνολική επιβάρυνση στην προσωπική επαγγελματική & κοινωνική ζωή. Πέντε από τις δέκα αρρώστιες με τον υψηλότερο δείκτη είναι ψυχικές . Η κατάθλιψη καταλαμβάνει σήμερα την τέταρτη θέση και υπολογίζεται ότι θα αναρριχηθεί στην 2η θέση της κατάταξης μέχρι το 2020.
Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στους άγαμους, τους διαζευγμένους και τους κατοίκους αγροτικών περιοχών.
Η συμβολή, της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ κρίνεται σημαντική και επικεντρώνεται ώστε να προσφέρει στον ασθενή την υγεία αλλά και ναπροστατέψει τον υποψήφιο ασθενή...
Τροφιμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Για μια νέα αντικαταθλιπτικη Διατροφή
Τροφιμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι η λήψη μέριμνας για την καθημερινη διατροφή μας.
Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι μια πραγματική θεραπεία της κατάθλιψης!
Τρώτε άφθονα φρέσκα τρόφιμα:
1.Φρέσκο ψάρι, τρεις φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο. Η καλύτερη επιλογή είναι ροζ σολομός ή φρέσκος τόνος ή το σκουμπρί. Έχουν μια καλή επίδραση στην παραγωγή σεροτονίνης.
2.Υγιείς υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως απο σιτηρά, δημητριακά βρώμης (κουάκερ βρώμης), νωπά φρούτα (εσπεριδοειδή, Μπανάνα, ρόδι, Μήλα , ανανάς, βατόμουρα), φρέσκα λαχανικά (φασόλια, αρακάς, Καρότα, ντομάτες).
Μια χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, βλεπε υγιεις υδατανθρακες, μπορεί να συμβάλει στη βελτιωση της διάθεσή σας.
3. Το σκόρδο έχει πολλά οφελη για την υγεία μας,και μεταξυ των αλλων βοηθα στη βελτίωση της διάθεσης. Τρώτε καθημερινά μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο φρέσκο.
4. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη έχει βρεθεί οτι ανακουφίζει την κατάθλιψη. Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης περιλαμβάνουν,η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα μπιζέλια, οι ξηροί καρποί, οι Ηλιόσποροι,οι Κολοκυθόσποροι και το Φυστικοβουτυρο. Όταν τα τρώτε αυτα μαζι με υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ζυμαρικά και Ρύζι ,διευκολύνει την πρόσληψη της τρυπτοφάνης ..
5. Καρυκεύματα, όπως το κόκκινο πιπέρι, δεντρολίβανο, Πιπερόριζα (τζίντζερ), κάρδαμο και Βασιλικό, έχει αποδειχθεί οτι εχουν αντικαταθλιπτικες ιδιότητες. Προσθέστε τα τακτικά και γενναιόδωρα στα πιάτα σας.
6. Πίνετε άφθονο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Ακούστε χαρούμενη μουσική και πιείτε μαζι μια φρέσκια λεμονάδα, είναι ενισχυτική για το σώμα και το μυαλό. Αν δεν σας αρέσει η ξινή γεύση του λεμονιού, βαλτε χυμο γκρέιπφρουτ ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Είναι ωραίος και θεραπεύει την κατάθλιψη, αν καταναλώνεται τακτικά.
7. Earl Grey, μαύρο τσάι. Η μυρωδιά του Earl Grey Tea-προέρχεται από το ελαιο του περγαμόντο, το οποίο εχει αποδείχθει οτι φτιαχνει τη διάθεση. Ένα φλιτζάνι Earl Grey-Tee (χωρίς γάλα ή ζάχαρη) 3 φορές την ημερα ειναι οτι πρεπει. Μπορείτε να βάλετε στην κουπα σας φρέσκο χυμό λεμονιού.
Αν σας αρέσει,πίνετε τσάι από βότανα αντί για μαύρο τσάι.
8. Αφεψήματα: Μέντας .Βάλσαμο λεμονιών, μελισσοχορτου και το Τσαι Τζίντζερ είναι υπέροχες φυσικες θεραπείες για την κατάθλιψη.
Το Βάλσαμο λεμονιών (Melissa officinalis) έχει πήρε το όνομά του από την έντονη μυρωδιά του φυτου. Τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι και αποξηραινονται στον αέρα.
Το αφεψήμα με Μελισσοχορτο μπορει επισης να βοηθήσει στην αντιμετωπιση της κατάθλιψης, καθως επισης και σε προβλήματα ύπνου και νευρικότητας. Η καλύτερη επιλογή είναι ενα φλυτζανι τσάι Μελισσοχορτου το βράδυ, μετά το φαγητό, πριν τον ύπνο.
Η Μέντα (Mentha piperita) βοηθα στη θεραπεία της κατάθλιψης. Διεγείρει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και βοηθα την καθαρή σκέψη. Το τσάι Μέντας καθαρίζει το μυαλο και βοηθά να αισθάνεστε δροσερα και φωτεινα και έτοιμοι για πνευματική προσπάθεια. Βάλτε λιγα αποξηραμένα φύλλα σε 150ml βραστό νερό. Αφήστε το να εμποτιστεί για 10-15 λεπτά και το στραγγίζουμε. Πιείτε 1 ή 2 φλιτζάνια μετά το γεύμα το πρωί και το μεσημέρι ως αναζωογονητικο ποτο που συμβαλει στη θεραπεία της κατάθλιψης.μπορειτε να βαλετε και φρέσκα φύλλα μεντας.
9. Πινετε αφθονο φρέσκο μεταλλικό νερό.
Εγκαταλείψτε:
1. Τον καφέ και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Η καφεΐνη καταστέλλει την παραγωγή της σεροτονίνης και έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Περιορειστε επισης το αλκοόλ.
Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί αρχικά να ενισχυουν τη διάθεσή σας, αλλα αργοτερα την καταστελουν.
2. Το κόκκινο κρέας, τα κονσερβοποιημένα και τα κατεψυγμένα τροφιμα,το πρόχειρο φαγητό, και τη ζάχαρη. Η τακτική κατανάλωση κονσερβων, κατεψυγμένων και πρόχειρου φαγητου μπορει να οδηγήσει σε καταθλιπτική διάθεση, εκτός του οτι αυτά ειναι ανθυγιεινα για το σωμα μας.
Θεραπεία της κατάθλιψης με αρωματοθεραπεία στην κουζίνα
Συνταγες κατα της κατάθλιψης:
Μπορεί να ακούγεται περίεργο να χρησιμοποιήσετε αρωματικά έλαια σε τρόφιμα ή ποτά, αλλά είναι φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη.
Ενας χαρούμενος τρόπος για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.
1. Βούτυρο απο αρωματικά βότανα: Ανακατέψτε 250 γρ μαλακό βούτυρο με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο, όπως βασιλικός, δεντρολίβανο, ρίγανη ή σκόρδο. Ανακατέψτε καλά και βαλτε το στο ψυγειο. Φάτε με το ψωμί σας αυτό το φυσικό βούτυρο ,ειναι αντικαταθλιπτικό.
2. Αρωματικο μέλι: Αναμίξτε 500g μέλι οποιουδήποτε είδους με 10 σταγόνες αντικαταθλιπτικό αρωματικό λάδι, όπως Rose, νερολί, κ.λ.π.. Προσεξτε , να αναμειχθεί το ελαιο σωστά.
3. Κρέμα βανίλιας. Προσθεστε στα 500ml κρέμα βανίλιας, 3-4 σταγόνες αιθέριου ελαίου, όπως νερολί, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, κάρδαμο ή Rose. Βρείτε το αγαπημένο σας άρωμα.
4. Μilk shakes: Είναι απολύτως εύκολο να κάνετε ενα ειδικο milkshake χρησιμοποιώντας ένα από τα αντικαταθλιπτικα αρωματικα ελαια, όπως Mandarin, Orange, νερολί, Ρόουζ ή γκρέιπφρουτ. Ανακατέψτε 250ml γάλα με 1 ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ανακινειστε καλά. Απολαύστε αυτο το ποτό σε καθημερινή βάση, ειναι μια ειδική θεραπεία για τη κατάθλιψη.
5. Αρωματισμένα τσάγια: Μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας ευωδιαστό τσάι χρησιμοποιώντας έναν αεροστεγες βαζο τσαγιού.
Βάλτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου, νερολί, Rose, λεμονιού ή λάιμ,σε 100g μαύρο τσάι και ανακινειστε καλά. Κρατήστε το κουτί κλειστό για 2 εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε το τσάι αυτο, βοηθα στην αντιμετωπιση της κατάθλιψης.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου