Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

To σύνδρομο της νυκτοφαγίας.

To σύνδρομο της νυκτοφαγίας.

Πριν αναλύσουμε σχολαστικως το τι είναι,το ποιοί το "προτιμούν" και τι επιπτώσεις έχει στην υγεία του ανθρώπου, ο οποίο βρίσκεται υπό την σκιά του συγκεκριμένου συνδρόμου, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ο θετικός συμβολισμός μιας ολοκληρωμένης διατροφικής υποστήριξης χωρίς να εμφανίζονται διατροφικές κρίσεις.

Όμως, τι σημαίνει ολοκληρωμένη διατροφική υποστήριξη;
Ως ολοκληρωμένη διατροφική υποστήριξη, καλείται to γεγονός κατά το οποίο ο διαιτώμενος, είτε ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες του εκάστοτε διαιτολόγου-διατροφολόγου είτε απλά "περπατά" στο δρόμο των δοθέντων συμβούλων απο τον διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Μια ολοκληρωμένη διατροφική υποστήριξη, περιλαμβάνει την ανάλυση του διατροφικού και ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, κατά το οποίο το συμπέρασμα το οποίο θα εξαχθεί, αποτελεί το εφαλτήριο προς την σύνθεση ενός ιδιαίτερου εξατομίκευμενου διαιτολογίου.
Οι βασικές αρχές, του διαιτολογίου, σε ένα φυσιολογικό άτομο, χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά νοσήματα πρέπει να είναι η απόδοση τροφίμων μέσω των εξής ποσοστών: ύδατανθρακες-50%έως55%, πρωτεΐνες-15%έως20%, λίπος-20%έως25% και η σύνταξη τους σε 5 με 6 ημερήσια γεύματα(2κύρια και 3-4ενδιάμεσα).

Τα προαναφερθέντα ποσοστα, έχουν υπολογισθεί και αποδοθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου.Οργανισμού.Υγείας, με στόχο την διασφάλιση της υγείας και την ανάπτυξη του οργανισμού. Επίσης, τα 5-6 γεύματα, παίζουν ουσιώδη σημαντικό ρόλο και θεωρείται σημαντικό βήμα ως προς την διατήρηση ή στη μείωση του σωματικού βάρους και σωματικού λίπους ανάλογα με τον στόχο, στην υγεία του εγκεφάλου λόγω της συνεχής τροφοδότησης με γλυκόζη, στην ορθή και συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού όπου προκαλεί καύσεις χωρίς να διακόπτεται η λειτουργία του.
Έτσι λοιπόν, εάν δεν επιλεχθεί να ακολουθηθεί η ολοκληρωμένη διατροφική υποστήριξη ή έστω τα βήματα των βασικών αρχών, τότε εμφανίζονται διάφορα προβλήματα, τα οποία πλήττουν είτε ελαφρώς είτε εντόνως τον οργανισμό.
Σε αυτο το διατροφικό λάθος, ενδέχεται να εμφανισθεί το σύνδρομο της νυκτοφαγιας.
To σύνδρομο της νυκτοφαγιας, χαρακτηρίζεται απο μια επεισοδιακή υπέρφαγια κατά την διάρκεια του νυκτερινού ύπνου όπου εμφανίζεται διακοπή για διαφόρους ιατρικής ή ψυχολογικής φύσεως συνήθως.
Ορισμένοι λόγοι - αιτίες, είναι η υπνική άπνοια όπου δεν παρέχει το ορθό ποσό του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να ξυπνάει, η συνεχής δίουρηση, όπου διακόπτει τον ύπνο του ασθενούς και ενδεχομένως να καταλήγει κατά καιρούς στην κατανάλωση τροφών, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος εμφανίζει υπόγλυκαίμικες κρίσεις με αποτέλεσμα να ξυπνάει ο ασθενής και να καταναλώνει τρόφιμα, μη ελέγχοντας to αίσθημα κορεσμού, η στερητική δίαιτα η οποία αποκλείει την κατανάλωση των ενδιάμεσων ή την πλειάδα των προβλεπόμενων γευμάτων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ξυπνάει λόγω εντερικων ενοχληματων και να καταναλώνει τρόφιμα, τέλος, ένας ακόμη λόγος είναι ότι αν δεν γευματίζει με βάση τα προαναφερθέντα ποσοστα σε ύδατανθρακες-πρωτεΐνες-λίπος, τότε θα ξυπνήσει επιτηδευμενα ώστε να φάει, μιας και θα υπάρχει μερική ή ολική έλλειψη ορισμένων τροφίμων απο τις διατροφικές ομάδες.


Η νυκτοφαγια, μιας και εμφανίζει υπέρφαγια, ενδέχεται πέραν της όχι δεδομένης εμφάνισης της παχυσαρκίας, να εμφανίσει διάφορες άλλες επιπλοκές. Τέτοιου είδους επιπλοκές, είναι η υπέραιματώση του στομάχου, με αποτέλεσμα αν συνδυασθεί με την άμεση κατάκλιση, να εμφανίσει δυσχέρεια στον ασθενή, όπου σε ακραίες καταστάσεις καταλήγει σε θάνατο(πολύ μικρό ποσοστό). Επίσης, εμφανίζεται το έντονο φούσκωμα, ώστε να μην μπορεί να κοιμηθεί και ενδεχομένως να νιώθει τύψεις-ενοχές και να εμφανίσει και γαστρεντερικα προβλήματα στο μέλλον. Αν η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς δεν είναι στα υγιή φυσιολογικά επίπεδα, αλλά διακρίνεται απο συχνές μεταβολές, τότε σε συνδυασμό με την εμφάνιση των ενοχών, να προκαλέσει εμετό, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί έλλειψη βιταμινών, διαταραχές των ηλεκτρολυτων, οδοντικά προβλήματα, δερματικές παθήσεις και εμφάνιση γαστρεντερικών νοσημάτων.

Τέλος, εάν δεν συνδυασθεί με την άμεση κατακλιση, τότε το έντονο φούσκωμα ενδέχεται να μην επηρεάσει τόσο πολύ τον ασθενή,όμως δεν έχει τεκμηριωθεί.
Στην ουσία, η ακολουθία μιας ολοκληρωμένης διατροφικής υποστήριξης, αποτελεί σημαντικό όπλο, ως προς την προάσπιση του οργανισμού από την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων.
Κλείνοντας, αξίζει να τονισθεί ότι αν και δεν έχει μελετηθεί ακόμη σχολαστικως, δεν αποτελεί ένα τυπικό-απλό σύνδρομο, αλλά προκύπτει από σημαντικα νοσήματα και καταλήγει με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.


Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: