Δίαιτα Ατκινς μύθος ή θρύλος;;
Εν έτη 1972, ο Dr Atkins συντάσσει μια ειδική διατροφή η οποία έχει προέλθει απο μελέτες και έρευνες του . . .ίδιου και της επιστημονικής του ομάδα. Την αποκάλεσε ως η "νέα επαναστατική δίαιτα".
Όντως, είναι επαναστατική...όμως τι οφέλη προσφέρει; τι συμφέροντα εξυπηρετεί και ποιον βλάπτει;
Η δίαιτα Ατκινς, περιλαμβάνει την διατροφη σε κατανάλωση προϊόντων με μειωμένα ποσα ύδατανθρακων έως μηδαμινά. Στην ουσία, ένα ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα ακολοθουμενο της συγκεκριμένης διατροφής, περιλαμβάνει : 20γρ ύδατανθρακων (5% ενώ to φυσιολογικό είναι 50%-55%), 170γρ πρωτεϊνών (27% ενώ to φυσιολογικό είναι 15%) και λίπος 68% (φυσιολογικό 20%-25%). Όμως, για να στηριχθεί η συγκεκριμένη διατροφή και να μην παρεκκλίνει του προγράμματος του ο ασθενής, του προσφέρονται επί πληρωμή τα ειδικά προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί από την εταιρεία.
Μια μικρή αναφορά, ως προς την χημική υπόσταση της δίαιτας κρίνεται αναγκαία. Η συγκεκριμένη δίαιτα, έχει ως σκοπό να παρέμβει στον μηχανισμό, ο οποίος μεταβολιζει τα θρεπτικά συστατικά και τα κατανέμει ορθώς στον ανθρώπινο οργανισμό καλύπτωντας τις ημερήσιες ανάγκες του.
Ο μηχανισμός ονομάζεται "κύκλος krebs" και θεωρείται ο πιο σημαντικός μηχανισμός. Η συγκεκριμένη δίαιτα, η οποία στερεί τους ύδατανθρακες, παρεμβαίνει στον κύκλο μιας και ως η πρώτη καυσίμη ύλη είναι οι ύδατανθρακες κατά την δίαιτα Άτκινς χρησιμοποιούνται τα λίπη.
To αποτέλεσμα το οποίο διαφημίζεται είναι to χαμηλό ποσοστό λίπους και η διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Όμως, αν σταθούμε στην βιολογική ακολουθία, η σειρά των καύσιμων υλών είναι η εξής: 1.ύδατανθρακες 2.ελεύθερα αμινοξεα 3.ελεύθερα λιπαρά οξέα 4.δοκιμές πρωτεΐνες.
Είναι πασιφανές, ότι αν στερήσουμε απο τον οργανισμό τους ύδατανθρακες, το επόμενο καύσιμο υλικό είναι τα αμίνοξεα τα οποία λειτουργούν προς την διατήρηση σε υγιή επίπεδα της μυϊκής μάζας έτσι ώστε αν μεταβολιζονται πρώτα και εντόνως τότε δυσχεραίνεται η διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι η περίσσεια πρωτεϊνών, δεν αποδίδει οφέλη, διότι δεν μπορεί να μεταβολισθει προς πλήρη αξιοποίηση αλλά καταλήγει είτε σε μορφή λίπους είτε στη διαδικασία της αφόδευσης. Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται κετογονικη δίαιτα, μιας και οι κετονες σε υψηλά ποσοστα εμφανίζουν-προκαλούν ανωμαλίες διότι είναι τοξικές.
Όμως, όταν αποκλείουμε απο το διαιτολόγιο μας τους ύδατανθρακες, πέραν του προαναφερθέντος ζημιογόνου αποτελέσματος της μη προστασίας της μυϊκής μάζας, εμφανίζουν διάφορες άλλες ανωμαλίες. Ορισμένες εξ'αυτών, είναι ότι επηρεάζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα, διότι η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας και ρυθμίζει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει την ψυχική διάθεση και ρυθμίζει την όρεξη.
Επίσης, μειωμένα ποσα ύδατανθρακων, εμφανίζουν περιόδους δυσκοιλιότητας λόγω toυ χαμηλού ποσοστού φυτικών ινών. Τέλος, οι βασικές διεργασίες, οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας, αποκλείονται ή εμφανίζουν καθυστέρηση. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία των νεφρώνων, του εγκεφάλου, των νεφρώνων, του συκωτιού, της μυϊκής ανάπτυξης, της μυϊκής ηλεκτρόδιεγερσης και φυσικά της καρδιάς, στις ανωτέρω εργασίες απαιτείται να αξιοποιηθεί το γλυκόγονο άμεσα πράγμα τo οποίο σημαίνει ότι στη δίαιτα Άτκινς εμφανίζεται καθυστέρηση η οποία μπορεί να κριθεί σημαντικα επιβλαβής.
Στο ερώτημα ποιον εξυπηρετεί, σαφώς και η απάντηση είναι την εταιρεία και τους προμηθευτές της, μιας και προωθεί τεχνοτροπως τα ειδικά σκευάσματα της. Όσο για το αν εξυπηρετεί τον άνθρωπο, η απάντηση είναι ότι απλά εμφανίζει μια στιγμιαία μείωση σωματικού βάρους λόγω αυξημένης απώλειας νερού αλλά εμφανίζει έντονη κούραση, αδιαθεσία, έναρξη φλεγμονών, αύξηση ουρικού οξεος, κοιλιακους πόνους, έντονη νευρικότητα, μετεωρισμό και σε κοινωνικό επίπεδο μειωμένη κοινωνικότητα.
To συμπέρασμα to οποίο εξάγεται, είναι η πλήρης αποφυγή τέτοιων ειδών στερητικών διατροφικών επιλογών αλλά η εναρμόνιση στα υγιή διατροφικά πλαίσια τα οποία μπορεί να θέσει ο εκάστοτε διαιτολόγος-διατροφολόγος υπό την σκιά της εξατομίκευσης του κάθe προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες και επιθυμίες του ασθενούς.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου