Η λεπτίνη ρυθμίζει την ενεργειακή ομοιόσταση, την αναπαραγωγή, την νευροενδοκρινική, ανοσοποιητική και μεταβολική λειτουργία. Σε αυτήν την ανασκόπηση, περιγράφεται ο ρόλος της λεπτίνης στην ανθρώπινη φυσιολογία και γίνεται παρουσίαση των ενδείξεων από πρόσφατες κλινικές δοκιμές με βάση την "απόδειξη της ιδέας" που χρησιμοποιούν ανασυνδυασμένη ανθρώπινη λεπτίνη σε ασθενείς με συγγενή ανεπάρκεια της λεπτίνης, με υπολεπτιναιμία που σχετίζεται με καταστάσεις ενεργειακής ανεπάρκειας, και με υπερλεπτιναιμία που σχετίζεται διάφορες μορφές παχυσαρκίας.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό ανοχή ή αντοχή στην δράση της λεπτίνης, οι θεραπευτικές χρήσεις της λεπτίνης είναι επί του παρόντος περιορισμένες σε ασθενείς με πλήρη ή μερική έλλειψη λεπτίνης, συμπεριλαμβανομένης της υποθαλαμικής αμηνόρροιας και της λιποατροφίας. Η χορήγηση λεπτίνης σε αυτές τις καταστάσεις ενεργειακής ανεπάρκειας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχετικών νευροενδοκρινικών, μεταβολικών και ανοσοποιητικών λειτουργιών και στο μεταβολισμό των οστών.
Η θεραπεία με λεπτίνη είναι σήμερα διαθέσιμη για τα άτομα εκείνα με συγγενή ανεπάρκεια λεπτίνης και συγγενή λιποατροφία. Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της θεραπείας με λεπτίνης στην υποθαλαμική αμηνόρροια και την επίκτητη λιποατροφία βρίσκονται υπό έρευνα. Το κατά πόσο η συνδυασμένη θεραπεία με λεπτίνη και πιθανούς ευαισθητοποιητές στην λεπτίνη θα αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία της παχυσαρκίας και κατά πόσον η λεπτίνη μπορεί να έχει κάποιο ρόλο στη διατήρηση της απώλεια βάρους, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον .
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου