Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ οδηγίες...στην προάσπιση της ΥΓΕΙΑΣ....

Προσοχή όταν συνδυάζετε βιταμίνη C και σίδηρο.

Όταν παίρνετε μαζί βιταμίνη C και βιταμίνες σιδήρου σημαίνει ότι θα έχετε προβλήματα στο στομάχι σας. Αν και η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, όταν παίρνετε μαζί αυτές τις δύο βιταμίνες μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πάθετε έλκος. Επίσης μπορεί να επιδεινώσει ασθένειες όπως είναι η ασθένεια Crohn, η ελκική κολίτιδα. Παίρνετε βιταμίνες σιδήρου μόνο εάν σας το πει ο γιατρός σας και μάθετε πώς να μειώνετε τις αντιδράσεις του με τις τροφές και με τις άλλες βιταμίνες που παίρνετε. Οι περισσότεροι bodybuilders δεν χρειάζονται βιταμίνες σιδήρου γιατί τρώνε φυσικές πηγές του όπως είναι το μοσχαρίσιο κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά. Ο πολύς σίδηρος μπορεί να αυξήσει τις οξειδώσεις στο σώμα σας και να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Προσέξτε λοιπόν πόσο σίδηρο παίρνετε και να τον αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν.

Πώς χτίζεται ένα σώμα.

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό υλικό του σώματός μας. Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται κάποιο άτομο αυξάνεται σε αναλογία με το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι ένα γραμμάριο για κάθε κιλό σωματικού λίπους την ημέρα αλλά οι bodybuilders χρειάζονται πολύ περισσότερο. Οι σωματικές και πνευματικές πιέσεις αυξάνουν επίσης την ανάγκη του σώματός μας σε πρωτεΐνη.Τρώτε λοιπόν εσείς αρκετή πρωτεΐνη; Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα έλλειψης πρωτεΐνης είναι η αργή ανάρρωση μετά από άσκηση, η έλλειψη κινήτρου και ενθουσιασμού και μία αίσθηση πόνου και δυσανασχέτησης. Επίσης εκείνοι που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μπορούν να υποφέρουν από κόπωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, μειωμένη ποιότητα ύπνου, μείωση σεξουαλικής ορμής και κατάθλιψη. Άρα λοιπόν θα πρέπει να τρώτε αρκετή πρωτεΐνη ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες που έχει το σώμα και οι μυς σας. Βέβαια προτιμάτε να τρώτε πρωτεΐνη από πηγές που έχουν λίγα λιπαρά.

Προπονήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας.

Bodybuilders που γυμνάζονται για κάποια χρόνια σχεδιάζουν τις προπονήσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες τους και δεν αντιγράφουν τα προγράμματα που κάνουν οι επαγγελματίες. Αυτά τα προγράμματα ταιριάζουν σε εκείνους. Για να επιτύχετε καλά αποτελέσματα πειραματιστείτε και μάθετε από τα λάθη σας τι είναι αυτό που έχει αποτΣτοίχιση  στο  κέντροελέσματα στο σώμα σας έτσι ώστε να σχεδιάζετε εσείς τις προπονήσεις σας. Οπωσδήποτε προσέξτε τις συμβουλές που δίνουν οι επαγγελματίες και μάθετε από αυτούς αλλά έχετε πάντα υπόψη σας ότι εκείνες οι ασκήσεις που είχαν αποτελέσματα για εκείνους μπορεί να μην έχουν για εσάς.

Ανακαλύψτε ποιες ασκήσεις ταιριάζουν στα δικά σας σωματικά τμήματα, πειραματιστείτε με σετ και επαναλήψεις και διατηρείτε ένα ημερολόγιο προπόνησης για να μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμήν την πρόοδό σας. Μετά από κάποιους μήνες αξιολογήστε το πρόγραμμά σας, κάντε τις αλλαγές που χρειάζεται και διαγράψτε τις ασκήσεις που δεν σας δίνουν αποτελέσματα. Βέβαια πριν το κάνετε αυτό σιγουρευτείτε ότι η έλλειψη αποτελεσμάτων δεν οφείλεται σε κακή τεχνική. Προσέξτε τις αλλαγές που κάνετε και πολύ σύντομα θα έχετε το σώμα που θέλετε.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ στο μικροσκόπιο των επιστημόνων....

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΔΕΙΚΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ.
Έρευνες του πανεπιστημίου Sahlgrenska στη Σουηδία απέδειξαν ότι ενήλικες που ασκούνται συχνά έχουν υψηλότερο IQ και είναι ικανοί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Επίσης έρευνες στις οποίες συμμετείχαν Σουηδοί γεννημένοι από το 1950-1976 και ανήκουν στο σώμα του στρατού έδειξαν ότι είχαν πολύ καλή φυσική κατάσταση και υψηλότερο IQ ειδικά όσον αφορά την κριτική σκέψη και την άνεση λόγου. Βελτιωμένη φυσική κατάσταση παρουσιάζουν και νέοι ηλικίας 15-18. Όλα αυτά μας δείχνουν πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την ποιότητα ζωής μας.

ΑΡΧΑΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ.
Έρευνες στο πανεπιστήμιο του Newcastle απέδειξαν ότι ένα βότανο που έχει τις ρίζες του στη Βραζιλία έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τον πόνο στο στομάχι και τον πυρετό. Το hiptis crenata το χρησιμοποιούσαν οι Βραζιλιάνοι για χιλιάδες χρόνια. Η προετοιμασία του βοτάνου αυτού είναι ίδια με του τσαγιού και δρα σαν αναλγητικό όπως η ασπιρίνη.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ.

-Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι καίνε περισσότερες θερμίδες εάν γυμνάζονται περισσότερη ώρα με μικρότερη ένταση. Δεν είναι αλήθεια. Η προπόνηση σε έντονους ρυθμούς χάνετε πολύ περισσότερες θερμίδες σε λιγότερη ώρα.

-Μπορεί να μην βλέπετε τα αποτελέσματα που θέλετε παρόλο που προπονείστε σκληρά. Η γενετική προδιάθεση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και σε κάθε άτομο η άσκηση επενεργεί διαφορετικά.

-Μπορείτε να κάνετε όση προπόνηση θέλετε αλλά εάν δεν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή ποτέ δεν θα χάσετε το λίπος που θέλετε.

Η άσκηση στο νερό δεν προορίζεται μόνο για ηλικιωμένους. Έρευνες απέδειξαν ότι αυτός ο τρόπος εκγύμνασης είναι πολύ αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους και είναι και πολύ πιο ευχάριστος.

-Τα οφέλη από ασκήσεις tai chi η yoga μπορεί να ανακουφίσουν από πόνους στην πλάτη, να βελτιώσουν την ελαστικότητα του σώματος, τη δύναμη και να μειώσουν το στρες και το άγχος.

-Πολλοί προτιμούν την προπόνηση στο σπίτι και όχι στο γυμναστήριο. Αυτό εξαρτάται απ΄ τις συνήθεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Γι αυτό μην αισθάνεστε τύψεις εάν δεν προλαβαίνετε να πάτε στο γυμναστήριο. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης στο σπίτι εξίσου αποτελεσματικό.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.

η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του ΓΑΛΑΚΤΟΣ ανα ΗΛΙΚΙΑ...

Eλαφρύ, πλήρες, με βιταμίνες, ή επιπλέον ασβέστιο…
Το γάλα είναι η τροφή που επιλέχθηκε από την ίδια τη φύση ως ιδανική για την επιβίωση μας στην πλέον ευάλωτη αλλά και αναπτυσσόμενη φάση της ζωής μας.
Αλήθεια, γιατί τα βρέφη πρέπει να καταναλώσουν ειδικό γάλα; Ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος;
Η κα Ιωάννα Φούτζουλα - Καστρήσιου, παιδίατρος- επιμελήτρια παιδιατρικής κλινικής, μας ενημερώνει αναφορικά με τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στην πρωτεΐνη του κοινού γάλακτος, που αφορά στο 2,5 με 7,5 του πληθυσμού των βρεφών. Ο κίνδυνος αυτός αποφεύγεται, αν δίνεται το ειδικό «βρεφικό» γάλα.
Τα γάλατα με λίγα ή χωρίς λιπαρά, θεωρούνται φτωχότερα σε θρεπτική άξια; Και ακόμα, οι έφηβοι μπορούν να τα εντάσσουν στο διαιτολόγιο τους άφοβα;
Η κα Πηνελόπη Μπρούμη - Μινώτου, βιοχημικός - διατροφολόγος, μας ενημερώνει ότι το αποβουτυρωμένο γάλα δεν υπολείπεται ασβεστίου περιέχει όμως μικρότερη περιεκτικότητα λιποδιαλυτών βιταμινών.
Από την πλευρά της, η κα Φούτζουλα - Καστρησίου, μας λέει ότι είναι προτιμότερο να δίνουμε στα παιδιά και τους έφηβους πλήρες γάλα. Όταν δε το παιδί μας είναι κάτω από 2 ετών ,δεν επιτρέπεται να του στερούμε τα λιπαρά του γάλακτος. Πάνω όμως από αυτή την ηλικία και σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, οι ειδικοί θεωρούν ότι ενδείκνυται το γάλα με μειωμένα λιπαρά.
Αλήθεια, τα εμπλουτισμένα γάλατα – σε ασβέστιο, λιπαρά Ω3 - προσφέρουν σε πραγματικό επίπεδο;
Η κα Μπρούμη αναφέρει ότι το συγκεκριμένο γάλα μπορεί να προτιμάται από άτομα με αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο, όπως οι έγκυες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, όταν κάποιοι ακολουθούν ένα διαιτολόγιο φτωχό σε βιταμίνες, το εμπλουτισμένο γάλα με τις ανάλογες ουσίες θα μπορούσε πράγματι να τους βοηθήσει.
Όποιο είδος λοιπόν και αν προτιμάμε, το γάλα θα αποτελεί μια απόλυτα αναγκαία καθημερινή επιλογή για όλους και εφ’ όρου ζωής.

Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.