Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010











Συμπληρώματα Βιταμινών.

Αν κάποτε θεωρούσαμε ότι ένα μήλο την ημέρα θα κάνει το γιατρό πέρα, σήμερα αντικαταστήσαμε το φρούτο με πολυβιταμινούχο δισκίο αναμένοντας ανάλογα αποτελέσματα. Η μόδα της βιταμίνης ήρθε και στην Ελλάδα, μήπως έφυγε όμως η υγεία μας; Όπως μας είπε ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Χούλης, η υπερκατανάλωση λιποδιαλυτών βιταμίνων είναι επικίνδυνη.

Οι βιταμίνες δεν αντικαθιστούν την τροφή, λένε οι διατροφολόγοι και μας επισημαίνουν πως πρόκειται για φάρμακα των οποίων η αλόγιστη χρήση επιφέρει και παρενέργειες, όπως τοξικότητα, κεφαλαλγίες και πόνους στα οστά.

Πριν πάρουμε συμπληρώματα βιταμινών, να υποβληθούμε σε εξέταση αίματος, προκειμένου ο γιατρός μας να διαπιστώσει απ’ τη μία τη βιταμίνη που έχει ανάγκη ο οργανισμός και απ’ την άλλη την ποσότητα, η οποία χρειάζεται να μας χορηγηθεί.

Οι εγκυμονούσες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ανάγκη να χρησιμοποιούν συμπληρώματα είτε για την ανάπτυξή τους είτε για τη διατήρηση της καλής υγείας τους. Τι επιλογές έχουμε όμως εμείς οι υπόλοιποι, ακολουθώντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής;

Οι μύθοι όμως γύρω απ’ τις βιταμίνες είναι πολλοί. Ο επικρατέστερος ότι δηλαδή θα ξεπεράσουμε το κρύωμα με τη συνδρομή ενός δισκίου βιταμίνης C καταρρίπτεται πλέον απ’ τους ειδικούς. Τα χάπια βιταμινών δεν παχαίνουν, δεν αντικαθιστούν τα γεύματα, δεν ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη. Τι γίνεται όμως με την απορρόφησή τους; Δεν απορροφώνται απ’ τον οργανισμό και ότι αν όλα ήταν τόσο εύκολα τότε λαμβάνοντας χάπια βιταμινών, ουσιαστικά θα καταργούνταν τα προβλήματα υγείας.

Το ζήτημα είναι ότι οι βιταμίνες μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και η κατανάλωσή τους εξελίχθηκε σε καθημερινή συνήθεια. Μήπως όμως η άλλοτε άριστη μεσογειακή διατροφή, άρχισε να αντικαθίσταται από φαρμακευτικά παρασκευάσματα;



Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος