Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πόση πρωτεινή πραγματικά χρειάζονται οι γυναίκες;

Πολλές έρευνες, αρκετές δημοσιεύσεις και εν αφθονία άρθρα ορισμένων ειδικών επιστημόνων, όπου αναφέρουν την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της λήψης πρωτεϊνών μέσω των τροφών.

Το πόσο θα πρέπει να λαμβάνει μια γυναίκα, δεν έχει γίνει επακριβώς γνωστό. Το γενικό ποσόν, κυμαίνεται μεταξύ των 50γρ έως των 60γρ. Όμως, διακρίνεται-διαχωρίζεται ανάλογα με την φυσική δραστηριότητα της κάθε γυναίκας.

Πιο συγκεκριμένα,

Ø Oι γυναίκες με ελαφρά ή μέτρια δραστηριότητα, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν το βάρος τους εκφρασμένο σε kg με το 0,4gr.

Ø Οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο δραστήριες, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν το βάρος τους εκφρασμένο σε kg με το 0,6gr.

Ø Οι γυναίκες, με έντονη αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν το βάρος τους εκφρασμένο σε kg με το 0,75gr.

Ø Οι γυναίκες οι οποίες αθλούνται εντόνως και η δουλειά τους είναι αρκετά απαιτητική, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν το βάρος τους εκφρασμένο σε kg με το 0,85gr.

Κατά την διαιτητική σύσταση, θα πρέπει να ελεγχθούν οι τροφές οι οποίες θα δοθούν ώστε να καλυφθεί το αναγκαίο ποσόν της πρωτεΐνης δίχως να ληφθεί μεγάλο ποσό λιπαρών.

Τέτοιου είδους τροφές, είναι:

v Τόνος, περιέχει 33γρ πρωτεΐνης ανά τμχ.

v Λευκό κρέας, περιέχει 32γρ πρωτεΐνης ανά τμχ.

v Προϊόντα σόγιας, περιέχουν 21γρ πρωτεΐνης ανά τμχ.

v Όσπρια, περιέχουν 17γρ πρωτεΐνης ανά τμχ.

v Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, περιέχει 15 γρ πρωτεΐνης ανά τμχ.

Σημαντική Σημείωση, αν είναι εφικτό να παρασκευάζεται τα τρόφιμα με συνδυασμούς, όπως τα όσπρια με ορισμένα αμυλούχα προϊόντα. Άξιο παράδειγμα, ο συνδυασμός οσπρίων όπως φακές ή ρεβίθια σε συνδυασμό με το ρύζι, αποδίδουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Τέλος, αν είναι δύσκολο λόγω αυξημένου ωραρίου να παρασκευάζετε ή να καταναλώνετε τρόφιμα όπως τα προαναφερθέντα, να καταναλώσετε μπάρα δημητριακών.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.