Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Αντικατάσταση των τροφίμων της "κακής συνήθειας" του τρόπου διατροφής - junk food.

Αντικατάσταση των τροφίμων της "κακής συνήθειας" του τρόπου διατροφής - junk food.

Κατ'αρχιν, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι οποιοδήποτε τρόφιμο και να καταναλωθεί περιέχει θερμίδες. Είναι λογικό, διότι αποδίδει ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε με την σειρά του θα παράξει έργο. To θέμα το οποίο μας απασχολεί, δεν είναι το πόσες θερμίδες περιέχει το κάθε τρόφιμο, αλλά το πόσες θα αξιοποιηθούν απο τον οργανισμό σε μορφή ενέργειας και το ποιά και πόσα σημαντικά θρεπτικά συστατικά θα προσφέρουν. Οπότε, δεν πρέπει να στεκόμαστε στην αγχώδης αντίληψη του να μετράμε τις θερμίδες μας, αλλά την ποιότητα του τροφίμου.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, όπως επίσης και το πρόγραμμα του μέσου εργαζομένου. Πολλές ώρες δουλειά, υπερβολικό άγχος, αδυναμία παρασκευής φαγητού - τουλάχιστον ημερησίως. Οι προηγούμενοι λόγοι, δημιουργούν την λανθασμένη αντίληψη, "του να μετράμε το τι θα φάμε έτσι κ αλλιώς δεν τρώμε πολλά γεύματα", μια αντίληψη η οποία έχει εδραιωθεί και κρίνεται συνετό να αλλάξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Επιλέγουμε τρόφιμα κενά σε άξιας μορφής θερμίδες, σε θρεπτικά συστατικά, σε βοήθεια του μεταβολισμού μας και στην θετική συμβολή της υγείας του οργανισμού.

Στην παρούσα ανάρτηση, θα αναλυθούν ορισμένες "γρήγορες διατροφικές επιλογές", και η αντικατάσταση τους με πιο υγιεινές τροφές.

1. Σουβλάκι με γύρο, αποδίδει 500θερμίδες. Προσφέρει κενές θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα λίπους και φυσικά ισχυρή παρουσία "κρυμμένου" αλατιού.
Πρόταση: 2 καλαμάκια κοτόπουλο με 1/2 φέτα ψωμί, αποδίδει 270 θερμίδες. Ελάχιστη ποσότητα λίπους, υψηλή απόδοση πρωτεϊνών, ενεργειακή στήριξη του οργανισμού και αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

2. 4κομμάτια πίτσα σπέσιαλ, αποδίδουν 1400θερμίδες [350θερμίδες ανά τμχ]. Προσφέρουν υψηλό ποσό θερμίδων και αυξημένη περιεκτικότητα λίπους.
Πρόταση: 2 τοστ με γαλοπούλα-τυρί-ντομάτα, αποδίδουν 280θερμίδες(140θερμίδες ανά τοστ), προσφέρουν υψηλό ποσό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και λύκοπενίου (καρδιοαγγειακή και αντικαρκινική προστασία).

3. 8 κοτομπουκιές με τηγανητές πατάτες και σος, αποδίδει 690 θερμίδες. Δεν προσφέρει τα οφέλη τα οποία βρίσκονται στο κοτόπουλο, αλλά αποδίδει μεγάλο ποσό θερμίδων, ισχυρή ενοχή σε καρκινική πρόκληση λόγω των αποκλειστικά κορεσμένων λιπαρών και της ακρυλαμίδης από τις τηγανητές πατάτες και πλούσιο σε περιεκτικότητα κρυφού αλατιού και λίπους.
Πρόταση: 1 μερίδα φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι. Αποδίδει 400θερμίδες, προάγει την τόνωση του μυϊκού συστήματος, την απόδοση των απαραίτητων βιταμινών και την "επιτάχυνση" του μεταβολικού ρυθμού με μειωμένη απόδοση ποσοστού λίπους.

4. 1μικρό Hot-Dog (υπολογισμένο με σάλτσα μουσταρδα κ κετσαπ), αποδίδει 400 θερμίδες. Δεν προσφέρει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, εν αντιθέσει "προσφέρει" καρδιαγγειακά νοσήματα, προσβολή του γαστρεντερικού συστήματος απο καρκίνο.
Πρόταση: 1 μικρή μπαγκέτα, με 1καλαμάκι κοτόπουλο ντομάτα τζατζίκι, αποδίδει 270θερμίδες. Προσφέρει χαμηλό ποσό λίπους και απο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποδίδει ικανοποιητικό ποσό πρωτεϊνών και βιταμινών.

5. 1 πεϊνιρλί, αποδίδει 450 θερμίδες και λόγω της αυξημένης ποσότητας του ζυμαριού προσφέρει πολλές κενές θερμίδες και αυξημένο ποσό αλατιού.
Πρόταση: 1 μικρό κομμάτι απλή πίτσα, αποδίδει 300 θερμίδες. Από θρεπτικής άποψης, λόγω των απλών συστατικών τα οποία περιέχει συνδυάζει αρμονικά την λιπαρή ιδιότητα του τυριού όπου μεταφέρει πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο ποσοστό την ισχυρή προστατευτική αντικαρκινική ουσία η οποία βρίσκεται στη ντομάτα, το λυκοπένιο.

6. 1τμχ λουκουμά ή απλό ντόνατς, αποδίδει 242 θερμίδες. Αυξάνουν το σωματικό βάρος και την ποσότητα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Δεν προσφέρουν βιταμίνες, πέραν ενός μικρού ποσού λόγω του ζυμαριού.
Πρόταση: 1 μπάρα δημητριακών κ φρούτων, αποδίδει 100 θερμίδες. Ενισχύει το γαστρεντερικο σύστημα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Τονώνει το ανοσοποιητικό και το μυϊκό σύστημα. Επίσης, αυξάνει τον ρυθμό καύσεων του μεταβολικού ρυθμού, μειώνει το αίσθημα πείνας και εν μια σωρεία σημαντικών βιταμινών, καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ημερήσιες ανάγκες.

Σημαντική Σημείωση: Υγιεινός τρόπος ζωής, δεν σημαίνει να αποκλείουμε τρόφιμα τα οποία τα επιθυμούμε διακαώς, αλλά να γνωρίζουμε ότι ναι μεν υπάρχουν παρεμφερή τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες βιταμίνες αλλά δε, αν τα επιθυμούμε τόσο πολύ να γνωρίζουμε τι προσφέρουν ώστε να καταναλωθεί όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.