Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ



Ξεκουραστήκατε σήμερα;

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας εάν χάσατε μία ή δύο προπονήσεις επειδή είχατε δουλειές. Όταν χάνετε μία προπόνηση το σώμα σας έχει την δυνατότητα να ξεκουραστεί περισσότερο και τελικά αυτό μπορεί να αποβεί πολύ καλό ιδιαίτερα εάν είστε από τους τύπους που πηγαίνουν καθημερινά στο γυμναστήριο. Θα χρειαστεί πλήρη παύση δύο έως έξι εβδομάδων – ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται το σώμα σας – για να εμφανιστούν διαφορές στην σωματική σας διάπλαση. Έχει αποδειχθεί ότι αθλητές που γυμνάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκουράζονται μία εβδομάδα για να ανακτήσουν την ενέργειά τους.



Θέλετε να αποκτήσετε τα χέρια του Ποπάυ;

Για να αποκτήσετε μεγαλύτερους πήχεις συμπεριλάβετε στην προπόνησή σας τις δύο παρακάτω ασκήσεις:

1. Κάμψεις καρπών. Γυμνάζουν τους καμπτήρες των πήχεων. Κάντε τις από καθιστή θέση με τα χέρια σας να στηρίζονται είτε επάνω στα γόνατά σας (οι παλάμες προς τα επάνω) ή στην άκρη ενός πάγκου. Οι παλάμες σας θα πρέπει να κινούνται ελεύθερα. Κινώντας μόνο τους καρπούς κάντε κάμψη με το βάρος προς τα επάνω μέχρι οι πήχεις σας να έρθουν σε πλήρη σύσπαση. Κατεβάστε την μπάρα με έλεγχο. Εάν θέλετε μπορείτε να αφήσετε την μπάρα να κυλήσει μέχρι τις άκρες των δαχτύλων σας.

2. Ανάποδες κάμψεις καρπών. Γίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι συνηθισμένες κάμψεις με την διαφορά όμως ότι οι παλάμες σας είναι στραμμένες προς τα κάτω και όχι προς τα επάνω. Μην ξαφνιαστείτε εάν σε αυτή την άσκηση χρησιμοποιείτε το μισό βάρος από ότι στις συνηθισμένες κάμψεις καρπών.





D, E και K. Τρία αρχικά που θα πρέπει να θυμάστε

Για να διατηρείτε καλή υγεία θα πρέπει να παίρνετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας. Η βιταμίνη D κάνει καλό στα οστά και τα δόντια και βοηθά το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο και φώσφορο. Θα την βρείτε στο συκώτι, στους κρόκους των αυγών και σε τροφές που περιέχουν επιπλέον βιταμίνη D όπως είναι το γάλα. Επίσης το σώμα σας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται σε άμεσο ηλιακό φως, άρα λοιπόν βγείτε έξω και χαρείτε τον ήλιο. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και παρεμποδίζει την καταστροφή των βιταμινών Α και C. Υπάρχει στο ρύζι, στα φυλλώδη λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στην μαργαρίνη. Η βιταμίνη Κ βοηθάει στο πήξιμο του αίματος έτσι ώστε τα τραύματα επουλώνονται πιο γρήγορα. Υπάρχει στο σπανάκι, στο λάχανο και στο κουνουπίδι.




Πράσινο τσάι για ενέργεια

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και έχει σημαντική επίδραση στην οξείδωση του λίπους. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, το πράσινο τσάι βοηθά στην εκμηδένιση της κόπωσης, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και γενικά δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας στον άνθρωπο. Επίσης το πράσινο τσάι βοηθά στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό είναι πολύ καλό για την ενέργειά σας. Το πράσινο τσάι περιέχει ανά φλιτζάνι περίπου 40 mg καφεΐνης, δηλαδή το μισό από ότι ένα φλιτζάνι καφέ. Αυτή η μικρή ποσότητα καφεΐνης βοηθά στην εγρήγορση του εγκεφάλου σας.



Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.