Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

η θετική συμβολή του ΜΗΛΟΥ στη ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

To μήλο θεωρείται αρκετά θρεπτικό φρούτο, to οποίο ωριμάζει στην περίοδο του φθινοπώρου. To μήλο, διακρίνεται σε 3 διαφορετικούς χρωματισμούς, κόκκινο κίτρινο πράσινο.

Πριν αναλύσουμε την αξία του κάθε μήλου χωριστά, θα σταθούμε στο να αναφερθούμε τις βασικές θρεπτικές ιδιότητες του.

To μήλο, είναι πλούσιο σε φυτικες ίνες, στο σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β και κυρίως στην Β5. Επίσης, περιέχει σημαντικά ωφελιμα μέταλλα και η θερμίδογονος αξία του κυμαίνεται μεταξύ των 50 έως 65 θερμίδων. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικες ίνες, είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα νερού.

Στις θρεπτικές ιδιότητες του, διακρίνεται η θετική συμβολή στη πεψη και στη καύση του λίπους. Επίσης, ρυθμίζει ευεργετικώς την αρτηριακή πίεση του αίματος, την γλυκόζη και την όρεξη.

Η παρουσία των αντίοξείδωτικων σε μεγάλο βαθμό συναντάται στη φλούδα του, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδανική η κατανάλωση του ως έχει.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικα και αυτο φαίνεται κυρίως από to χρώμα του, στο κόκκινο μήλο η παρουσία της ανθοκυανινης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την "κακή" (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών.
To πράσινο μήλο, λόγω της παρουσίας της ζεαξανθινης και της λουτεινης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, to κίτρινο μήλο, ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Τέλος, να σημειωθεί, λόγω της έντονης παρουσίας σε φυτικες ίνες, το μήλο δρα θετικά στην υγεία των δοντιών, κάνοντας "μασάζ" στα ούλα.
Σημαντικό tip: Στο πέρας κάθε γεύματος, μην βουρτσιζετε αμέσως τα δόντια αλλά λόγω του οξινου περιεχομένου της τροφής και του έντονου αλκαλικού περιεχομένου της οδοντόπαστας να καταναλώνεται πρώτα ένα μήλο.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.