Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η σπουδαία τροφή...το ΡΥΖΙ...

Το ρύζι είναι η βασική τροφή στις περισσότερες χώρες και είναι μια σημαντική καλλιέργεια δημητριακών που τρέφει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι πλούσιo σε υδατάνθρακες, ενεργεί ως καύσιμο για το σώμα και συμβαλει στην κανονική λειτουργία του εγκεφάλου. Τρώγοντας το ρύζι είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία , και μόνο για το γεγονός ότι δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες , χοληστερόλης ή νατρίου. To ρύζι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών κυρίως της βιταμίνης Β1 και ανόργανων αλατων , όπως νιασίνη, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη,ριβοφλαβίνη και φυτικες ίνες. Αφθονεί σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο φθάνει στο έντερο σε αχώνευτη μορφή. Βοηθά την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων για τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου.
Συμβαλει στη μειωση της υψηλής πίεσης του αίματος, λόγω του ότι το ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο , θεωρείται καλύτερη τροφή για τα άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αν και to ρύζι διακρίνεται, σε διάφορα είδη ανάλογα με το χρώμα του (λευκό-καστανό-κίτρινο-αρωματικό), οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν το λευκό ρύζι. Όμως, εν συγκρίσει λευκού και καστανού ρυζιού, πρέπει να αναφερθεί ότι το καστανό ρύζι έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά του. Ο κύριος λόγος προτίμησης του λευκού, είναι ότι παρασκευάζεται πιο γρήγορα λόγω του ότι έχει βρεθεί σε προχωρημένα στάδια επεξεργασίας. Επίσης, απο θερμίδικης άποψης, δεν διαφέρουν σημαντικά, μόλις 10θερμίδες παραπάνω προσφέρει το λευκό ρύζι σε σχέση με to καστανό.

Σημαντικό tip: Να το συνδυάζετε με όσπρια, λόγω του ότι έτσι θα αποκομίσετε τεράστια οφέλη. Πλούσια κάλυψη πρωτεϊνών στον οργανισμό, μείωση κρίσεων κατάθλιψης και διαφόρων νευρικών διαταραχών, ισχυρή προστασία του γαστρεντερικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο, πως στη περίοδο της κατοχής, τα πιο σημαντικά πιάτα, ήταν το ρεβυθόριζο και το φακόριζο.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.