Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Πώς θα χάσουμε τα κιλά των εορτών.

Οι γιορτές περνούν. Εκτός από τις αναμνήσεις σου έμειναν και κάποια κιλά; Διατροφή express για να επιστρέψεις και πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς και... βάρος!

Σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις κάποια στερητική δίαιτα, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι τα εντελώς αντίθετα. "Το αποτέλεσμα (μιας στερητικής δίαιτας) μπορεί να είναι γρήγορα ικανοποιητικό, αλλά δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί η μείωση του σωματικού βάρους".

Για το διάστημα, το οποίο θα πρέπει να τηρήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την μείωση του πλεονάζοντος σωματικού βάρους, θα πρέπει να μεταβάλλεται πέραν των διατροφικών προτιμήσεων σας και τις συνήθειες σας.


Ποια είναι τα γεύματα που πρέπει να ακολουθήσεις;

Για μεσημεριανό και βραδινό, τι πρώτες μέρες μετά τις γιορτές
·1 φλιτζάνι ρύζι με 2 μέτρια μπιφτέκια
·2 ½ μικρές πατάτες βραστές με ½ φλιτζάνι φασολάκια.

·1 φλιτζάνι φακές με 1 ½ κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο.
·1 μερίδα εστιατορίου φιλέτο κοτόπουλο με 1 κουταλιά της σούπας μανιτάρια και 2 πατάτες βραστές.

· Ψάρι γλώσσα με χόρτα ή βραστά λαχανικά.

·½ μερίδα εστιατορίου μακαρόνια με 1 ½ κουταλιά της σούπας κιμά.

·1 μέτρια μπριζόλα με λαχανικά (μαρούλι-ντομάτα-αγγούρι-καρότο-λάχανο).

·1 μέτριο ψαρονέφρι με 1φλιτζάνι ρύζι.

Οι χρυσοί κανόνες για την αποτοξίνωσημετά τις γιορτές.

1ος κανόνας. Περιόρισε την υπέρ-κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών, σε 1-2 εβδομαδιαίως. Άλλωστε αρκετά δεν ήπιες όλες αυτές τις ημέρες;

2ος κανόνας. Απόφυγε πλήρως κάθε κατανάλωση fast-food. Καιρός να έρθεις ξανά σε επαφή με την κουζίνα σου. Μην ξεχνάς πως κάτι τέτοιο θα σε ωφελήσει και στην τσέπη.

3ος κανόνας. Μετρίασε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, σε 3 εβδομαδιαίως.

4ος κανόνας
. Κατανάλωσε εβδομαδιαίως, 1 γλυκό της επιθυμίας σου. Πέρασαν τουλάχιστον 20 μέρες που έβρισκες παντού λαχταριστά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κανείς δεν είπε να τα κόψεις μαχαίρι. Απλά, φρόντισε να το περιορίσεις.


5ος κανόνας
. Σε κάθε γεύμα, (μεσημεριανό-βραδινό), ένταξε μια σαλάτα με μόλις ½ κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.

6ος κανόνας. Το γεύμα προ-ύπνου, να περιλαμβάνει 1 φρούτο και τουλάχιστον 3 ποτήρια νερό. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασική σε μια περίοδο αποτοξίνωσης. Κι αυτό γιατί το νερό βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες πιο εύκολα

7ος κανόνας. Η ημέρα σου να ξεκινάει με ένα πλούσιο πρωινό, ακολουθώντας τις σωστές ποσότητες. Δημητριακά, γάλα με χαμηλά λιπαρά και φρούτα θα πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση στο πρωινό σου μενού.

8ος κανόνας
. Αυξήστε την φυσική σου δραστηριότητα, έστω και λίγο. Ακόμη και ένας περίπατος μπορεί να σε βοηθήσει. Μόνο το περπάτημα θα σε βοηθήσει να τονώσεις τον μεταβολισμό σου και να επαναφέρεις τις καύσεις σε φυσιολογικά επίπεδα.


Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.