Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ μέσω των ΧΡΩΜΑΤΩΝ.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ μέσω των ΧΡΩΜΑΤΩΝ.

Τα λαχανικά και τα φρούτα με κόκκινο χρώμα έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Οι Βιταμίνες Α και C,δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά,που υπάρχουν στο κόκκινα φρούτα και λαχανικά, βοηθουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και είναι ευεργετικά για διάφορες ασθένειες. Τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο και σίδηρο.
Περιέχουν επισης θρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο, το ελαγικο οξύ, την quercetin, και την εσπεριδίνη, για να αναφέρουμε μερικά. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, καταστρεφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, και βοηθουν σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

Μερικά παραδείγματα κοκκινων λαχανικων και φρούτων είναι τα πορτοκάλια, τα Κεράσια,η Γκουάβα , η Παπάγια , το Ροζ / Κόκκινο γκρέιπφρουτ, τα Ρόδια, το Radicchio, τα ραπανάκια, τα σμέουρα, τα μήλα, οι κόκκινες πιπεριές, κόκκινες τσίλι πιπεριές, τα κόκκινα σταφύλια , το κόκκινο κρεμμύδι, οι φράουλες, οι ντομάτες, το καρπούζι, κλπ.
Το κόκκινο χρώμα των λαχανικών και των φρούτων οφείλεται στην παρουσία των ανθοκυανινών, και των καροτενοειδων.
Λυκοπένιο: Το λυκοπένιο δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται στον οργανισμό. Το λυκοπένιο ειναι γνωστό οτι μπορει να βοηθήσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου, όπως το καρκίνο του προστάτη. Μερικά από τα λαχανικά και φρούτα πλούσια σε λυκοπένιο είναι η ντομάτα, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και η γκουάβα.
Ανθοκυάνη: ανθοκυάνη είναι άλλη μια φυτοχημική ουσια που βρισκεται στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Αποδείχθηκε επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, βοηθα τους διαβητικούς, μειωνει τη πίεση του αίματος, κλπ.
Ανθοκυάνη περιέχουν.το κόκκινο λάχανο, το παντζάρι, το κόκκινο κρεμμύδι, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κοκκινα φασόλια, τα κεράσια, και τα κοκκινα μήλα.

Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, ίνες, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ασβέστιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, ασβέστιο, και β-καροτένιο. Οι θρεπτικές ουσίες που βρέθηκαν σε αυτά τα λαχανικά μειώνουν τους κινδύνους του καρκίνου, βοηθουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της πέψης, βοηθουν επισης την όραση, καταπολεμουν τις επιζήμιες ελεύθερες ρίζες, και ενισχυουν το ανοσοποιητικο συστημα.
Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει την προσθήκη λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα. Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, πράσινα φυλλώδη, κολοκυθάκια, είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών λαχανικών είναι εξαιρετικά υγιεινή συνηθεια. Προσπαθήστε να τρώτε περίπου 3 έως 5 μερίδες καθημερινά. Τα φρούτα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, και ανόργανων ουσιών. Θα πρέπει να προσπαθείτε να τρώτε περίπου 2 με 3 μερίδες φρούτων κάθε μέρα.
Πράσινα λαχανικά και φρούτα
Αγκινάρες ,Ρόκα ,Σπαράγγι ,Αβοκάντο ,Μπρόκολα ,Σέλινο ,Chayote, Κινέζικο λάχανο ,Αγγούρια ,Αντίδια ,Πράσινα μήλα ,Φασολάκια ,Πράσινο λάχανο ,Πράσινο κρεμμύδι ,Πράσινα αχλάδια ,Πράσινες πιπεριές,Ακτινίδια ,Φυλλώδη πράσινα ,Πράσα ,Μαρούλια ,Γλυκολέμονα, Μπάμιες,Μπιζέλια ,Σπανάκι ,Κάρδαμο ,Κολοκύθι.

Τα Λευκά φρούτα και λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως οι β-γλυκάνες, EGCG, SDG, και lignans, που παρέχουν ισχυρή ανοσοποιητική ενίσχυση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες ενεργοποιούν τους φυσικους φονείς Β και Τ κυττάρων, μειώνουν τον κίνδυνο του παχέος εντέρου, του μαστού και καρκίνου του προστάτη, και φερνουν σε ισορροπία τα επίπεδα ορμονών.
Γενικα η ομάδα αυτή βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό σας, καθώς και μια υγιή καρδιά.
Λευκα τροφιμα.
Μπανάνες ,αχλάδια ,Κουνουπίδι ,Σκόρδο ,Τζίντζερ ,λάχανο ,Μανιτάρια Κρεμμύδια , Ρύζι,Πατάτες,Κασσαβα ,Γογγύλια ,Λευκο καλαμπόκι ,Λευκα νεκταρίνια ,Λευκα ροδάκινα, Λευκά φασόλια και taro ρίζα.






Τα Κίτρινα τροφιμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C. Η βιταμίνη C διατηρεί τα δόντια και τα ούλα μας υγιη, βοηθά στην επούλωση, βελτιώνει τις βλεννογόνους (όπως όταν έχουμε κρυολόγημα), βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, προλαμβάνει την φλεγμονή, βελτιώνει την κυκλοφορία, και ως εκ τούτου αποτρέπει καρδιακές παθήσεις.
Φάτε κίτρινα τροφιμα για την υγεία
Τα Φωτεινά χρώματα γενικα μπορεί να είναι ενισχυτικα διάθεσης, και ιδίως το κίτρινο χρώμα. Αυτό το ηλιόλουστο χρωμα αντιπροσωπεύει την ευτυχία, τη χαρά και την ελπίδα. Καταναλώστε λοιπον τροφιμα κίτρινου χρώματος .
Τα Κίτρινα φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα με καροτινοειδή και βιοφλανοειδη, τα οποία αποτελούν μια κατηγορία των υδατοδιαλυτών φυτικών χρωστικών ουσιών που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.
Μαζί με τα αντιοξειδωτικά, τα τρόφιμα αυτα έχουν επίσης σε αφθονία τη βιταμίνη C. Οι μελέτες δειχνουν, ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα βοηθήσουν την καρδιά σας, την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Άλλα οφέλη των τρόφιμων κίτρινου χρωματος περιλαμβάνουν τη διατήρηση της υγιούς δέρματος, την επούλωση των τραυμάτων, και κανουν ανθεκτικότερα τα οστά και τα δόντια.


Τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι μωβ τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά και ειναι πιο υγιεινα από κάθε άλλη ομάδα χρώματος των τροφίμων, αλλα αντιπροσωπεύουν μόνο το τρία τοις εκατό του συνόλου των φρούτων μας και των λαχανικών.
Μερικες μωβ τροφές μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο της καλής χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της άνοιας και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Τι πρέπει να τρωμε.
Χυμό μωβ σταφυλιών
Χυμος των σταφυλιών περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από ό, τι το τσάι και το κόκκινο κρασί και τέσσερις φορές το ποσό που βρίσκεται στο χυμό πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ..
Μυρτιλλα.
Ένα αγαπημένο superfood, που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων στη διαδικασία της γήρανσης και είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά - που μπορεί να αναστρέψουν ακόμα και μερικές πτυχές της γήρανσης του εγκεφάλου.
Μελιτζάνες
Αυτες περιέχουν φυτοχημικά, τα οποία θεωρείται ότι έχουν αντισταμινικες, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βατόμουρα
Περιεχουν βιταμίνες C και E, πηκτίνη και αντιοξειδωτικά. Επίσης, ειναι μια καλή πηγή φολικού οξέος, και βιταμίνης –Β που βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και προστατεύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ξερά δαμάσκηνα
Μια εξαιρετική πηγή φυτικων ινών και καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Σταφίδες και σταφύλια
Περιέχουν σίδηρο και φυτικές ίνες , βοηθουν στη μείωση της χοληστερόλης και μπορουν να προστεθουν σε δημητριακά, σε μπαρες ενέργειας ,σε γιαούρτια και αλλου.


Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.