Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Οι διατροφικές ελλείψεις του παιδιού σας …στο πιάτο του….

Ακόμα και αν δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι η υγεία ξεκινά από τη διατροφή, κανείς δεν αμφισβητεί τη σημαντικότητά της στην διατήρηση μιας καλής κατάστασης του οργανισμού. Μια ελλιπής διατροφή εμφανίζει τόσα αρνητικά αποτελέσματα όσα και μια «σούπερ-διατροφή».

Εάν το παιδί σας εμφανίζει διάφορα συμπτώματα , τα οποία δεν χρίζουν άμεσης ιατρικής και φαρμακευτικής αντιμετώπισης αλλά είναι ανησυχητικά ως προς την γενικότερη υγεία του, τότε το πιο σωστό βήμα είναι να συμβουλευτείτε έναν επιστήμονα διαιτολόγο- διατροφολόγο. Είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας εξηγήσει με ποιους τρόπους μπορεί η διατροφή να είναι το... φάρμακό του.

· Θλίψη, μειωμένη ενέργεια, συστολή (ντροπή): εντάξτε στο διαιτολόγιο του αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά, το ψωμί και, παράλληλα, τα όσπρια.

· Αναιμία, έντονες ζαλάδες: αυξήστε την κατανάλωση συκωτιού και κόκκινου κρέατος, κυρίως μοσχάρι.

· Γαστρεντερικά προβλήματα: προτιμήστε αυγά, μοσχάρι και δημητριακά προϊόντα.

· Οδοντικά προβλήματα: αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε γενικές γραμμές, αν το παιδί σας έχει εξασθενισμένο οργανισμό και αρρωσταίνει συχνά, εντάξτε στο καθημερινό του διαιτολόγιο τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν πιο εύκολα ως ενδιάμεσα γεύματα, ενώ η σαλάτα δεν πρέπει να λείπει από κάθε κύριο γεύμα.

Τέλος, εάν το παιδί σας χτυπήσει, εντάξτε στο διαιτολόγιό του τα δημητριακά, τα φρούτα και το σπανάκι για γρήγορη επούλωση των πληγών.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.