Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

4 ΝΕΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ




ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ Η… «ΠΑΤΑΤΑ» ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ!!

Έρευνα δείχνει πως με το να στέκεστε όρθιοι, το σώμα σας διασπά το λίπος πολύ καλύτερα και χάνετε πιο εύκολα βάρος. Αντίστοιχη μελέτη δείχνει πως το εκτεταμένο καθισιό ουσιαστικά απενεργοποιεί τα ένζυμα (λιπο-πρωτεϊνική λιπάση) που βοηθούν στην διάσπαση του λίπους στο σώμα σας. Η λύση είναι απλή: Κινηθείτε. Σταθείτε όρθιοι όσο πιο πολύ μπορείτε και κάντε νευρικές κινήσεις αν χρειαστεί να κάτσετε για αρκετό χρονικό διάστημα (κουνήστε τα πόδια σας ή τα δάχτυλα των ποδιών σας). Μια μέρα αδράνειας και απραξίας μειώνει την δραστηριότητα των ενζύμων αυτών κατά 94%. Εκτός λοιπόν από το καθημερινό σας πρόγραμμα γυμναστικής, θα πρέπει επίσης να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Το σώμα σας χρειάζεται κίνηση καθημερινά, πέρα από την άθλησή σας, για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την καθιστική δουλειά στο γραφείο ή από τον χρόνο που καταναλώνετε σερφάροντας στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση. Κάποιοι πολύ απλοί τρόποι για να αυξήσετε την διάσπαση του λίπους είναι να προσθέτετε διάφορες ασκήσεις κάθε φορά που κάνετε δουλειές του σπιτιού και να κουνάτε τα πόδια σας ενώ κάθεστε.




ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΔΙΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

Τα πιο υγιεινά λάδια –πλούσια σε μονά ακόρεστα ή και πολύ-ακόρεστα λιπαρά– μπορεί να μην είναι όλα κατάλληλα για το μαγείρεμα. Σε υψηλές θερμοκρασίες, τα λάδια διασπώνται, χάνουν τις θρεπτικές τους αξίες και απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που είναι καρκινογόνες. Δείτε παρακάτω μια λίστα από λάδια, για να μην τα αφήσετε να καούν ενώ τα χρησιμοποιείτε.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Πολύ ευαίσθητο στην θερμότητα και δεν συνιστάται για μαγείρεμα. Μπορείτε όμως να το χρησιμοποιήσετε για να σωτάρετε λαχανικά ή για να τα ψήσετε στον φούρνο.Βέβαια συνιστάται η χρήση του στο μαγείρεμα απο τη στιγμή που δεν ξανατηγανίζετε για δεύτερη φορά στο ίδιο λάδι.Ας μην ξεχνάμε οτι το ελαιόλαδο είναι δώρο της φύσης και στην Ελλάδα μας και είναι καλό να χρησιμοποιούμε το δικό μας ελαιόλαδο απο το να αγοράζουμε λάδια αγνώστου προέλευσης και καταγωγής. Είναι σημαντικό να ενισχύουμε την δική μας παραγωγή.

Φυστικέλαιο: Γνωστό για τον υψηλό βαθμό στον οποίο μπορεί να καπνίσει (210 Βαθμοί Κελσίου), αρκεί να μην είστε αλλεργικοί.

Λάδι από ελαιοκράμβη:Πρόκειται για πολύ καλό λάδι με το μικρότερο ποσοστό σε ακόρεστα, από οποιοδήποτε άλλο φυτικό λάδι. Είναι χρήσιμο για να μαγειρέψετε οτιδήποτε διότι είναι άγευστο και έχει υψηλό βαθμό καπνίσματος (190+ βαθμούς Κελσίου).Ιδανικό για τηγανιτά αλλά και για σωτάρισμα.

Λάδι από σπόρους σταφυλιού:Το λάδι αυτό, καπνίζει στους 200 Βαθμούς Κελσίου και είναι καλό για να ψήνετε στη σχάρα, ψάρι και λαχανικά.Χαμηλό σε ακόρεστα και υψηλό σε βιταμίνη Ε.

Αυτό λένε οι ειδικοί,παρόλα αυτά εμείς χρησιμοποιούμε ΕΛΛΗΝΙΚΟ ελαιόλαδο παντού !!









Πώς πάμε από αδυναμίες;


Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά κάνουμε προπόνηση, πάντα θα έχουμε ένα τμήμα του σώματός μας που θα υστερεί από τα υπόλοιπα. Κάποια μάλιστα υστερούν κατά πολύ από τα άλλα. Ξέρω ότι γνωρίζετε ανθρώπους που γυμνάζουν μόνο χέρια και στήθος αλλά προς θεού μην κοιτάξετε τα πόδια τους. Εσείς αντί να αρχίζετε να ανησυχείτε για τα αδύνατα σημεία σας, ακολουθείστε κανονικά την προπόνηση που κάνετε αλλά τώρα δώστε προτεραιότητα σε αυτά τα σημεία. Δηλαδή τα γυμνάζετε πρώτα όταν έχετε 100% δύναμη. Επίσης μπορείτε να αυξήσετε το φόρτο για το συγκεκριμένο σωματικό τμήμα προσθέτοντας δύο σετ σε κάθε άσκηση. Βέβαια εδώ θα πρέπει να προσέχετε την υπερκόπωση. Υπάρχει πιθανότητα το αδύναμο σωματικό σας τμήμα να μην αναπτύσσεται επειδή το γυμνάζετε πολύ έντονα. Σε αυτή την περίπτωση χαλαρώστε λιγάκι και ρυθμίστε με τέτοιον τρόπο την προπόνησή σας ώστε να του δίνετε περισσότερο χρόνο για να αναρρώνει




Δεν έχει σημασία η ηλικία

Εάν έχετε αρχίσει προπόνηση πολύ αργά μην φοβάστε γιατί υπάρχει ακόμα καιρός να ωφεληθείτε από την προπόνηση με βάρη. Όχι μόνο βελτιώνεται η καρδιοαγγειακή σας υγεία και έχετε περισσότερη ενέργεια για τις καθημερινές σας δραστηριότητες αλλά θα προσθέσετε και μυς στο σώμα σας. Τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδό σας και θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για ανάρρωση αλλά η συνεχής και προγραμματισμένη προπόνηση με βάρη θα αυξήσει σίγουρα την μυϊκή σας μάζα – απλά μην περιμένετε να γίνετε αμέσως ο επόμενος Masters Mr. Olympia.






Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.