Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τροφές, οι οποίες αντικαθιστούν τη δράση της σοκολάτας.

Η τροφή των Θεών [theovroma], ή κοινώς σοκολάτα, αποτελεί την πιο απολαυστική επιλογή αλλά και την πιο ενοχοποιημένη για απόδοση μεγάλου ποσού θερμίδων.
Στις ευεργετικές ιδιότητες της, βρίσκεται η απόδοση πλούσιου ποσού ενέργειας και μικρόθρεπτικών συστατικών, όπως του ασβεστίου, του φωσφόρου, του μαγνησίου και του συμπλέγματος της βιταμίνης Β.
Όμως, η απόδοση θερμίδων είναι αυξημένη ακόμη και στην ενδεικτική ποσότητα των 100gr. Πιο συγκεκριμένα, σε ποσότητα των 100gr, αποδίδονται 479θερμίδες απο τη σοκολάτα υγείας και 513θερμίδες απο τη σοκολάτα γάλακτος.

Θέλοντας, να καταναλωθεί σε κατάσταση υπογλυκαιμίας ή σε περίοδο έντονων συναισθηματικών κρίσεων, κάποιο είδος γλυκού, κάτωθι παρουσιάζονται διάφορες εναλλακτικές επιλογές με προσφορά λιγότερων ποσών θερμίδων.
Α. 2κουταλάκια του γλυκού βανίλια -υποβρύχιο, αποδίδει μόλις 75 θερμίδες, καλύπτοντας ταυτοχρόνως το αίσθημα της υπουπογλυκαιμίας.
Β. 1μικρή μπάρα δημητριακών, αποδίδει μόλις 90 θερμίδες, προσφέροντας την απαιτούμενη ενέργεια και δραστηριοποιόντας το πεπτικό σύστημα λόγω του πλούσιου ποσού φυτικών ινών.
Γ. Γλυκό του κουταλιού με φρούτα της επιλογής σας, αποδίδει θερμίδες ανάλογα με το ποσό της ζάχαρης, το οποίο θα αποφασισθεί να χρησιμοποιηθεί κατα τη διαδικασία παρασκευής. Ενδεικτικά, η απόδοση θερμίδων κατα μέσον όρο κυμαίνεται μεταξύ των 75 θερμίδων και 90 θερμίδων.
Δ. 1μικρό κεσεδάκι κρέμα καραμελέ τύπου light, προσφέρει ενέργεια και πλήθος βιταμινών με μόλις 70θερμίδων.
Ε. 1 μικρό κεσεδάκι ζελέ φρούτων, προσφέρει την κάλυψη στην απαιτούμενη ενέργεια, λόγω της φρουκτοζης (ενέργεια η οποία προσφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό με μικρό πόσο θερμίδων απο τα φρούτα) και καλύπτει την ανάγκη του οργανισμού σε φρούτα, φυτικες ίνες και βιταμινών με μόλις 150θερμίδες.
ΣΤ. 1μικρό κεσεδάκι ρυζόγαλο, προσφέρει τη κάλυψη σε ενέργεια και την τόνωση της μυϊκής μάζας, λόγω του συνδυασμού γαλακτομικών και δημητριακών, προσφέρεται υψηλή βιολογική αξίας πρωτεΐνη και αποδίδει 300 θερμίδες.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας, σε ποσό των 30gr τονώνει το καρδιάγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμη, συνθέτει την αιμοσφαιρίνη και προλαμβάνει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.