Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ




ΤΣΕΠΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ…ΣΙΚΑΛΗ!

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition βρήκε πως η κατανάλωση ψωμιού σικάλεως ολικής αλέσεως καθημερινά και σε διάρκεια 3 εβδομάδων, προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα από ό,τι τα καθαρτικά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, παθαίνουν κράμπες, φούσκωμα και νιώθουν πίεση στους κοιλιακούς τους. Στις Δυτικές χώρες το 30% των κατοίκων πάσχει από χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι φυσικές λύσεις για την πάθηση, περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων ινών σε συνδυασμό με πολύ νερό. Οι ίνες κρατούν την λειτουργία σε κίνηση όμως το σώμα θα χρειαστεί το επιπλέον νερό για να αποπλύνει επαρκώς τα υπολείμματα τροφής στο σύστημά μας.






Όταν η πίεση ανεβαίνει

Με την ζωή που ζούμε σήμερα και τα πολλά προβλήματα υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή πίεση. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ούτε καν το γνωρίζουν και για αυτό ακριβώς η υψηλή πίεση ονομάζεται και «σιωπηλός φονιάς». Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε υψηλή πίεση τότε αρχίστε να γυμνάζεστε με πρόγραμμα και τρώτε καθαρές τροφές. Η καλύτερη άσκηση για να μειώσετε την πίεση είναι η καρδιοαγγειακή προπόνηση γιατί με αυτήν βελτιώνεται η λειτουργία της καρδιάς. Εάν δεν κάνετε συχνά τσεκ απ είναι καλύτερο να κάνετε μια επίσκεψη στον γιατρό σας για να ελέγξει την λειτουργία της καρδιάς σας. Εάν οι παλμοί σας είναι περισσότεροι ρυθμίστε ανάλογα τις ασκήσεις που κάνετε και την διατροφή σας και αφιερώστε χρόνο στην ξεκούραση.




Μυϊκή δύναμη και εγκεφαλική δύναμη: Αυτά τα δύο πάνε χέρι – χέρι

Η συνεχής άσκηση όχι μόνο βοηθάει το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα αλλά επίσης κάνει και τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα. Μία επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν καλή φυσική κατάσταση έχουν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η νοητική δραστηριότητα των ανθρώπων που γυμνάζονται προγραμματισμένα και συχνά αυξάνεται πάρα πολύ. Αυτές οι αυξημένες δραστηριότητες περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως είναι της μνήμης, της λογικής, του χρόνου αντίδρασης και της εγρήγορσης. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να διαγνώσουν με ποιο τρόπο η άσκηση βελτίωνε την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά θεωρούν ότι μία από τις αιτίες της καλύτερης λειτουργίας του είναι η δημιουργία και η καλύτερη λειτουργία ενός πιο αποτελεσματικού κεντρικού νευρικού συστήματος που προέρχεται από την συνεχή εκγύμναση.




Πιέστε τον εαυτό σας

Συμπεριλάβετε τις αναγκαστικές επαναλήψεις στο πρόγραμμά σας στα τελευταία σετ μιας άσκησης. Για καλύτερα αποτελέσματα γυμνάζετε με αυτόν τον τρόπο ένα ή δύο σωματικά τμήματα την εβδομάδα. Αυτός ο περιορισμός οφείλεται στο γεγονός ότι οι αναγκαστικές επαναλήψεις αυξάνουν την κορτιζόλη, μία ορμόνη η οποία παρεμποδίζει την δράση της τεστοστερόνης. Μία έρευνα που έγινε στην Φινλανδία αποκάλυψε ότι οι μυς των ποδιών χρειάζονται περισσότερες από τρεις ημέρες για να αναρρώσουν από μια προπόνηση με αναγκαστικές επαναλήψεις. Άρα λοιπόν μην τις κάνετε συνεχώς γιατί τότε θα πάθετε υπερκόπωση και θα σταματήσει η ανάπτυξη του σώματός σας. Ξεκουράζετε τις μυϊκές ομάδες που έχετε γυμνάσει με αναγκαστικές επαναλήψεις για 5 έως 7 ημέρες πριν τις γυμνάσετε ξανά.



Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.