Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ μελετάει νέες επιστημονικές έρευνες για το 2011.

Μην βασίζεστε στην μέτρηση των θερμίδων

Όλο και περισσότερα fast foods αλλά και αλυσίδες εστιατορίων, αναφέρουν πλέον στα μενού τους, τον αριθμό θερμίδων που περιέχονται στο κάθε γεύμα. Παρόλα αυτά, ερευνητές του πανεπιστημίου του Tufts, βρήκαν πως ίσως δεν πρέπει να βασίζεστε και πολύ σε όλες αυτές τις πληροφορίες. Κατά μέσο όρο, οι πληροφορίες περιεχομένου σε θερμίδες που δίνουν τα εστιατόρια, είναι κατά 18% λιγότερες από τις αντίστοιχες αναλύσεις των ερευνητών, με κάποια πιάτα να ξεπερνούν τις θερμίδες που αναγράφει το μενού, κατά 200% περίπου! Μέρος του προβλήματος είναι η ανακολουθία ανάμεσα στο μέγεθος της μερίδας που χρησιμοποιείται για να βασιστεί η πληροφορία περιεχομένου των θερμίδων με τις υπερμεγέθεις μερίδες που πραγματικά σερβίρονται στα εστιατόρια. Σε πολλές περιπτώσεις, τα συνοδευτικά πιάτα περιείχαν περισσότερες θερμίδες ακόμα κι από τα βασικά. Όταν τρώτε έξω, πρέπει να προσέχετε τις επιλογές σας.



ΚΑΝΤΕ ΤΟ 2011 ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΣ ΧΡΟΝΙΑ

Σίγουρα θα τα πηγαίνετε καλά με τις προπονήσεις και τη διατροφή σας για το 2011, αν όμως τεμπελιάζετε ή χρειάζεστε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας, σας παραθέτουμε μερικά μυστικά που μπορούν να σας οδηγήσουν στην επιτυχία. Μπορεί να φαίνονται δευτερεύουσας σημασίας αλλά έχουν πράγματι αποτελέσματα στην πορεία. Μην παρακάμπτετε ποτέ το πρωινό σας γεύμα. Είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν θελήσετε να πιείτε αναψυκτικό, επιλέξτε τις light (διαίτης) μορφές. Μείνετε μακριά από ενεργειακά ποτά που είναι γεμάτα ζάχαρη. Να προτιμάτε το νερό καλύτερα. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στο ψωμί σας, αντί για βούτυρο. Πάντα να τρώτε καθιστοί και να μασάτε αργά το φαγητό σας. Αντί για λευκές πατάτες, να καταναλώνετε γλυκοπατάτες. Πάντα να βάζετε το dressing της σαλάτας σας στην άκρη του πιάτου, διότι με αυτόν τον τρόπο, θα χρησιμοποιείτε λιγότερο. Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα με 1% λιπαρά, ή άπαχα τελείως.



Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΩΣΗ

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Rochester ανακάλυψαν έναν υποδοχέα ανδρογόνου ο οποίος καθυστερεί την επούλωση μιας πληγής. Όταν ο υποδοχέας αυτός παρεμποδίστηκε με μια πειραματική σύνθεση, οι πληγές επουλώθηκαν πιο γρήγορα αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια για την παραγωγή ενός χημικού «αγγελιαφόρου» ο οποίος με τη σειρά του έδωσε ώθηση στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση του σώματος. Οι ερευνητές εξετάζουν τις διαφορές των αυτό-άνοσων και των φλεγμονωδών παθήσεων, ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Η φλεγμονή είναι ζωτική για το σώμα προκειμένου να θεραπευτεί από πληγές και να καταπολεμήσει τα ζιζάνια, όμως μερικές φορές η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πολύ μεγάλη και δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας. Σήμερα πιστεύεται ότι οι σεξουαλικές ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο, στο πως μπορούμε να θεραπευτούμε. Έχουν διεξαχθεί περισσότερες έρευνες, προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης και ταχύτερης θεραπείας, για παθήσεις όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη.



Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Ερευνητές μελέτησαν 36 υπέρβαρους ενηλίκους, χωρίζοντάς τους σε 3 ομάδες: Την πρώτη ομάδα με άτομα που έκαναν μόνο δίαιτα, τη δεύτερη με άτομα που συνδύασαν δίαιτα και άσκηση και την τρίτη με άτομα που ακολούθησαν πρόγραμμα συντήρησης βάρους (ομάδα ελέγχου). Κατά τη διάρκεια 6μηνης περιόδου μελέτης, τα άτομα της πρώτης ομάδας και τα άτομα της ομάδας ελέγχου δεν άλλαξαν το πρόγραμμα των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, όμως κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο 10% από το συνολικό σωματικό τους βάρος. Παρόλα αυτά, η δεύτερη ομάδα (δίαιτα + άσκηση) βρέθηκαν στην κορυφή, όχι μόνο χάνοντας σωματικό βάρος αλλά και βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή τους κατάσταση, την αρτηριακή τους πίεση, την ευαισθησία της ινσουλίνης τους και τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Για βέλτιστη υγεία στο σύνολό της, είναι σημαντικό να συνδυάζετε την απλή εξάσκηση με τις υγιεινές τροφές.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.