Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) έχει ενοχοποιηθεί για την αύξηση των συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού , των ωοθηκών και του πνεύμονα.

Πολυάριθμες προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) σε αύξηση του καρκίνου του μαστού , των ωοθηκών και του πνεύμονα . Μια μακροπρόθεσμη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ' Cancer Epidemiology, Biomarkers & Preventionβάζει ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο της συνταγής που δίνεται στις γυναίκες για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.


Η μέθοδος HRT, χρησιμοποιήθηκε ευρέως από εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έως την Υγεία στο ορόσημο Γυναικών Initiative (WHI) κυκλοφόρησε το 2002, μετά από μια μεγάλη μελέτη που έκρινε τη χρήση HRT μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων σοβαρών παθήσεων.



Εκείνη την εποχή, εκατομμύρια γυναίκες διέκοψαν αμέσως η χρήση HRT και των σχετικών φαρμάκων και στη συνέχεια εμφανίσθηκε μείωση των ποσοστών του καρκίνου του μαστού.


Η νέα μακροχρόνια μελέτη επιβεβαιώνει μια ανάλυση για το 2009 από JoAnn Manson, καθηγητής στο Harvard Medical School, ο οποίος διαπίστωσε ότι κατά τα πρώτα δύο χρόνια της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης δεν υπήρξε αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού σε εκείνους τους ασθενείς που λαμβάνουν συνδυασμό HRT θεραπεία. Ωστόσο, πάνω από πέντε σε έξι έτη της θεραπείας HRT αποδόσεων των ομάδων αυξήθηκε σημαντικά.


Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.