Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Σημαντικές ΔΙΑΤΡΟΦΙκές έρευνες....

ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και αυτές που είναι χαμηλές σε λιπαρά, λειτουργούν πολύ καλά για την απώλεια βάρους. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι καλύτερες για την χοληστερόλη και ειδικά για την αύξηση της καλής χοληστερόλης ή της HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) έχοντας διπλάσιο σχεδόν βαθμό αύξησης από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Τα αποτελέσματα μιας διετούς έρευνας δείχνουν ότι ο μέσος όρος απώλειας βάρους είναι ο ίδιος και στις δυο δίαιτες, για βάρος 7,5kg, όμως η HDL έχει κατά 23% αύξηση από τις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες σε σύγκριση με το 12% που σημείωσαν οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά. Οι ερευνητές τόνισαν πως η αύξηση που παρατηρήθηκε στην καλή χοληστερόλη από τις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες, ήταν παρόμοια με την αύξηση που προσδίδουν διάφορα, ειδικά για την περίπτωση, φάρμακα.



ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Η άσκηση και η καφεΐνη έχουν και οι δύο αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rutgers, διεξήγαγαν έρευνα σε ζώα που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία και βρήκαν ότι η καφεΐνη και η άσκηση συνδυασμένες, αύξησαν την ικανότητα των ζώων να καταστρέφουν τα κύτταρα του καρκίνου του δέρματος, κατά 4 φορές. Οι ερευνητές τρέφουν υποψίες ότι η καφεΐνη εμποδίζει την γενετική οδό ATR-1, αποτρέποντας τα φθαρμένα κύτταρα να αυτοκαταστραφούν. Η καφεΐνη και η άσκηση μειώνουν το λίπος του ιστού, βοηθώντας τα κύτταρα να αναδομηθούν. Η αναγνωρισμένη διατροφολόγος Monique Ryan συνιστά να πίνετε ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ, μια ώρα πριν από την προπόνηση. Η καφεΐνη θα καθυστερήσει επίσης την κόπωση και θα αυξήσει την αντοχή, για καλύτερη απόδοση στην προπόνηση.



ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΚΡΙΑ

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Alberta, μελέτησαν τις επιδράσεις της άσκησης δύναμης και της αερόβιας άσκησης στους πόνους της μέσης. Η άσκηση και συγκεκριμένα η άρση βάρους, θα σας βοηθήσει στην ανάκαμψή σας από πόνους που έχετε στη μέση, εκτός και αν έχετε σοβαρό πρόβλημα με τη μέση σας και ο γιατρός σας έχει δώσει εντολή να μένετε στο κρεβάτι. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που γυμνάστηκαν με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα μείωσαν τον πόνο τους κατά 63% σε σύγκριση με όσους έκαναν μόνο αερόβια άσκηση και τον μείωσαν μόλις κατά 6%. Η προπόνηση αντίστασης στοχεύει τόσο τους μύες του άνω όσο και του κάτω μέρους τους σώματος ενώ η αερόβια κυρίως τους μύες του κάτω μέρους. Συνεχίστε με αερόβια άσκηση για να αποφύγετε να βάλετε ανεπιθύμητο πρόσθετο βάρος όταν βρίσκεστε σε ανάρρωση από κάποιον τραυματισμό και εκτελέστε οποιαδήποτε άσκηση με βάρη μπορείτε να καταφέρετε, επιλέγοντας βάρος που δεν θα χειροτερέψει τον τραυματισμό σας. Μην το παρακάνετε όμως, για να μην βρεθείτε στο τέλος, εκτός γυμναστηρίου επʼ αόριστον.



Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΩΦΕΛΕΙ

Η στρατιωτικού τύπου άσκηση έχει γίνει πλέον πιο δημοφιλής από ποτέ, μέσω προγραμμάτων που προσφέρονται στα γυμναστήρια αλλά και μέσω DVD που κυκλοφορούν για εξάσκηση στο σπίτι. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Wisconsin έκαναν αναλύσεις στα οφέλη της στρατιωτικής γυμναστικής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος γυμναζόμενος έκαψε 9,8 θερμίδες ανά λεπτό –σχεδόν 400 θερμίδες κατά τη διάρκεια 40λεπτου βίντεο στρατιωτικής άσκησης που επιλέχθηκε για την μελέτη. Για να έχετε πολύ καλή προπόνηση και να «σπάσετε» το κατεστημένο αλλάζοντας την συνηθισμένη σας ρουτίνα, επιλέξτε ένα ομαδικό πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει αεροβική άσκηση και κινήσεις δύναμης. Τα συγκεκριμένα προγράμματα βοηθούν στην απώλεια βάρους όπως επίσης και στο χτίσιμο των μυών, μέσω push-ups, βαθιών καθισμάτων (squats) και κάμψεις των χεριών, ούτως ώστε να παρέχουν πολύ καλή ενδιάμεση προπόνηση.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.