Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ στη ΖΩΗ μας.





ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Μια 12-ετής μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Texas M.D. Anderson Cancer Center, βρήκε πως όσοι τρώνε συχνά κρέας, ειδικά καλοψημένο ή μαγειρεμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Η American Cancer Society ανέφερε πως σχεδόν 71.000 νέα κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης εμφανίστηκαν το 2009 και 14.000 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο. Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες. Δεν θα χρειαστεί να βγάλετε τελείως το κρέας από το διαιτολόγιό σας αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέχετε το πώς είναι μαγειρεμένο. Όσο πιο καλοψημένο είναι το κρέας τόσο πιο πολλές HCAs -ετεροκυκλικές αμίνες (καρκινογόνα χημικά)- υπάρχουν για να συμβάλλουν στον καρκίνο. Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες, οι χοιρινές μπριζόλες και το μπέικον ήταν οι χειρότεροι υπαίτιοι.


Chia.

Οι Αμερικάνοι, ξοδεύουν ετησίως εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα ειδικής διατροφής που περιέχουν Ωμεγα-3 για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Αντί όμως να αγοράζετε προϊόντα, μπορείτε να λάβετε το θρεπτικό αυτό συστατικό από τους σπόρους Chia (φυτό που ευδοκιμεί κυρίως στις Λατινοαμερικάνικες χώρες από τους σπόρους του οποίου φτιάχνεται το ψωμί Chiapata). Οι σπόροι της Chia, περιέχουν 17,5 γραμμάρια Ωμέγα-3 ανά 100 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει 7 φορές περισσότερο Ωμέγα-3 από όσο θα παίρνατε από μαγειρεμένο σολομό του Ατλαντικού (έχει μόλις 2,5 γραμμάρια ανά όμοια ποσότητα). Οι σπόροι, έχουν ουδέτερη γεύση, επομένως μπορείτε να τους συνδυάσετε με σούπες, σάλτσες, ροφήματα αλλά και να τους πασπαλίσετε στο πλιγούρι που τρώτε για πρωινό. Οι σπόροι από λευκή Chia πωλούνται ως «Salba» ενώ οι σπόροι της μαύρης Chia είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά. Μέσω αυτής της φυτικής πηγής θα λάβετε επίσης και 5 φορές περισσότερο ασβέστιο από αυτό που έχει το γάλα, μαγνήσιο, κάλιο καθώς και άλλα απαραίτητα μέταλλα.

ΓΥΜΝΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΑΨΕΙΣ ΣΑΣ.

Όταν κάτι σας φέρνει σε κακή διάθεση, «χτυπήστε» τα βάρη αντί να χτυπήσετε τον τοίχο. Έρευνα δείχνει πως η άσκηση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη μειώνοντας την αίσθηση του θυμού στους άνδρες. Αποτελέσματα μελέτης, αποκάλυψαν πως η άσκηση λειτούργησε προστατευτικά ενάντια στην απαρχή της κατάστασης του θυμού, σε τέτοιο βαθμό, όσο και το να πάρει κανείς ασπιρίνη για να αποφύγει μια καρδιακή προσβολή, δήλωσε ο Dr.Nathaniel Thom, επικεφαλής της έρευνας και φυσιολόγος στα θέματα του στρες. Η κανονική άσκηση μπορεί να κρατήσει αρκετά ψηλά την ψυχική σας διάθεση και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δύσκολες φάσεις κατά τις οποίες, υπό άλλες συνθήκες, θα είχατε χάσει την ψυχραιμία σας. Οι κρίσεις θυμού είναι κακές όχι μόνο για την φήμη σας αλλά και για τον πιο σημαντικό μυ του σώματός σας, που είναι η καρδιά. Γι αυτό λοιπόν, προσπαθήστε να ελέγχετε την κακή σας διάθεση κάνοντας, για παράδειγμα, έντονες ασκήσεις για τα πόδια. Θα είστε τόσο εξουθενωμένοι μετά, που δεν θα θυμάστε για ποιόν λόγο νευριάσατε.

ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΙ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

Οι μαθητές του Δημοτικού που κάνουν τακτικά αερόβιες ασκήσεις (διάδρομο κλπ), έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τυποποιημένα τεστ από τους μαθητές που παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Μελέτη σε μαθητές της ΣΤʼ τάξης, έδειξε πως όσοι ήταν πιο γυμνασμένοι, είχαν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις από τους υπόλοιπους. Μαθητές που ανταποκρίθηκαν στα στάνταρ της καρδιαγγειακής υγείας ήταν πιο πιθανόν να ανταποκριθούν στα πρότυπα του διαβάσματος (ή και να τα ξεπεράσουν ακόμα) και 2.5 φορές πιο ικανοί να ανταποκριθούν ακόμα και στα πρότυπα των μαθηματικών. Αυτός είναι ο τέλειος λόγος για τους γονείς, να τραβήξουν τα παιδιά τους από τους καναπέδες και να τα πάνε για διάφορες δραστηριότητες, όπως να τα γράψουν σε κάποιο αθλητικό σύλλογο κλπ. Πέρα όμως από αυτά, τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν ενεργά μέρος στην άθληση μαζί με όλη την οικογένεια. Σηκωθείτε λοιπόν και δώστε πρώτοι το παράδειγμα στα παιδιά σας.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.