Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ στη 3η ηλικία.

Η γήρανση συνοδεύεται απο υπολειτουργία των φυσιολογικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Η 3η ηλικία, συνάδει με διάφορες απώλειες, τέτοιου είδους είναι η απώλεια της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας. Επίσης, εμφανίζεται μειωμένη κινητικότητα του εντέρου.
Η ειδοποιός διαφορά των ατόμων της 3ης ηλικίας και των ατόμων μικρότερης ηλικίας, στο θέμα της ελάττωσης της οστικής μάζας, είναι ότι εμφανίζουν οστεοπόρωση και όχι οστεοπενία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η οστεοπόρωση είναι σαφώς πιο μεγάλου βαθμού νόσημα με μη αντιστρεψιμότητα. Για αυτο τον λόγο, θα πρέπει να έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία, πριν την έναρξη της 3ης ηλικίας.Όμως, αν δεν έχει προσεχθεί τότε ημερησίως θα πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα περιεκτικότητας 1200mg ανα ημέρα. 2 ποτήρια γάλα, περιέχουν περίπου 600mg. Όμως, δεν θα καταναλώνουν ταυτοχρόνως καφέ ή τσάι και θα περιορίσουν την κατανάλωση τους στο ήμισυ, ώστε να αυξηθεί η απορρόφησιμοτητα του ασβεστίου.
To επόμενο βήμα, είναι να ενταχθούν τρόφιμα στο διαιτολόγιο με σκοπό να μειωθεί η τυχόν αυξημένη χοληστερόλη.
Περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών. Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με σκοπό να ρυθμιστεί σωστά η πορεία του γαστρεντερικού συστήματος.
Περιορισμός του αλατιού και των αλμυρών τροφίμων, ώστε να προστατεύεται ο οργανισμός απο την ενδεχόμενη υπέρταση.
Τέλος, θα πρέπει να συσταθεί χορήγηση διαφόρων συμπλήρωματων βιταμινών ώστε να προστατεύεται ο οργανισμός τους, σε τυχόν "κόπωση", απο την συνεχή χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.