Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

η ΔΙΑΤΡΟΦΗ στο αθλητικό προσκήνιο....



Γλουταμίνη μετά την προπόνηση.

Το σώμα σας μπορεί να παράγει μόνο του γλουταμίνη αλλά μερικές φορές αυτό το πολύ βασικό αμινοξύ χρειάζεται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ότι έχει την δυνατότητα να παράγει το σώμα μας. Εάν γυμνάζεστε έντονα και σκληρά, η συμπληρωματική λήψη L – γλουταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην σύνθεση της πρωτεΐνης, στην ρύθμιση του σακχάρου, στην επιτάχυνση της ανάρρωσης και στην βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σας. Οι ειδικοί προτείνουν να παίρνουμε 5 γραμμάρια γλουταμίνης αμέσως μετά την προπόνηση ώστε να βοηθήσουμε την ανάρρωση και την μείωση του μυϊκού πιασίματος και επιπλέον να παίρνουμε ακόμη 5 γραμμάρια έξι ώρες αργότερα.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ.

Μία έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Nottingham απέδειξε ότι οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πριν την προπόνηση μας βοηθούν στην απώλεια λίπους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας δόθηκε σε μία ομάδα πρωινό με τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ στη δεύτερη με χαμηλό. Τρεις ώρες αργότερα και οι δύο ομάδες έκαναν διάδρομο για μία ώρα με μέτρια ένταση. Εκείνοι που κατανάλωσαν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη παρουσίασαν μεγαλύτερη καύση λίπους. Ο συνδυασμός άσκησης με τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει καλύτερα αποτελέσματα. Στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμπεριλαμβάνονται τα δημητριακά, η βρώμη, τα μήλα και το γάλα σόγιας.

ΜΜΜ………..ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ!

Ένας συνδυασμός φρούτων είναι πάντα πολύ καλύτερος από το να φάμε ένα μόνο φρούτο επειδή έτσι παίρνουμε περισσότερα ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και από πολλές ασθένειες. Εάν συνδυάσετε τα αντιοξειδωτικά η προστασία που παρέχουν στον οργανισμό σας είναι μεγαλύτερη. Για αυτό οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε καθημερινά 5-10 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Κάντε διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά στο πιάτο σας για να έχετε όλα τα οφέλη.


ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ

Μία έρευνα απέδειξε ότι τα άτομα που υπηρέτησαν στο στρατό των Η.Π.Α. είναι περισσότερο

δραστήρια από εκείνα που δεν υπηρέτησαν ποτέ. Το 46% αυτών που υπηρέτησαν είχαν πολύ καλή φυσική κατάσταση (έκαναν 30 λεπτά προπόνησης με μέτρια ένταση πέντε η περισσότερες ημέρες την εβδομάδα και 20 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γι αυτούς που υπηρέτησαν στο στρατό είναι πιο εύκολο να εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα την άσκηση ακόμα και αφού φύγουν από το σώμα του στρατού καθώς τους έχει γίνει τρόπος ζωής.






Μην ξεχνάτε τους κοιλιακούς

Εάν η προπόνηση κοιλιακών δεν αποτελεί μόνιμο τμήμα του προπονητικού σας προγράμματος καλό θα ήταν να κάνετε ασκήσεις κοιλιακών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Η περιοχή των κοιλιακών είναι πολύ ευαίσθητη άρα λοιπόν θα πρέπει να την γυμνάζετε αργά. Οι κοιλιακοί καλύπτουν το εντερικό νευρικό σύστημα. Εάν κάνετε υπερβολική προπόνηση στην συγκεκριμένη περιοχή, τότε η υπόλοιπη σωματική διάπλαση δέχεται κάποια μορφής πίεση και σταματάει η ανάπτυξή της. Και σαν αθλούμενος δεν θέλετε να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε κάθε σετ κάνετε από 15 έως 50 επαναλήψεις. Με την πάροδο του χρόνου θα ανακαλύψετε ποιος αριθμός επαναλήψεων και σετ σας ταιριάζει καλύτερα. Μην κάνετε ασκήσεις με βάρη μαζί με κοιλιακούς γιατί αυτό θα προκαλέσει οίδημα με αποτέλεσμα να φουσκώσει η κοιλιά σας. Και τέλος χρησιμοποιείτε στις ασκήσεις κοιλιακών όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος και προτιμάτε να κάνετε μόνο τις βασικές ασκήσεις.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: